Zavar az erőben – Filléres kábeltuning

Világunkban  egyre nagyobb mértékben van jelen az elektromos-zajszennyezettség, ami nagyrészt a mobileszközök és a vezeték nélküli jeltovábbítók elterjedésének köszönhető, de ezek a készülékek mégis mindennapjaink részévé váltak. Az eszközeink által keltett elektromos zavarok már önmagukban hatással vannak környezetünkre, de elektromos berendezéseink sokkal érzékenyebbek erre, mint mi magunk mindebből érzékelünk.

Azért vásárolunk drága és minőségi szórakoztató-elektronikai készülékeket, hogy az általuk nyújtott audio és vizuális élményt a lehető legjobb minőségben élvezhessük, de mindez nem elég, ha pár kósza elektromágneses hullám már interferenciát okozhat és ez negatívan befolyásolhatja eszközeink kép- és hangminőségét.

Az interferenciák kezelésére a gyártók különféle megoldásokat alkalmaznak. A készülékekbe épített alkatrészeket külön árnyékolással látják el, de még maga a készülék háza is árnyékoló szerepet tölthet be. Azonban az áramellátás és az összeköttetések zavarvédelméről sem árt megfelelően gondoskodni, ahol egyre ritkábban találkozunk árnyékolt vagy megfelelő árnyékolással ellátott kábelekkel. A gyártók a komolyabb megoldásokat opcionálisan és drágán kínálják, a készülék mellé csomagolt, egyszerű és olcsó kiegészítőkkel szemben.

A minőségi kiegészítők vásárlását mi is támogatjuk, de van egy értékhatár, ami felett már nem vásárolnánk meg egy kábelt vagy más kiegészítőt, legyen az bármilyen komoly marketinggel, hangzatos elnevezésekkel és érdekes technikai leírásokkal támogatva. Itt jön képbe egy egyszerű és olcsó lehetőség, ami megoldás lehet az elektromos interferenciák ellen vívott küzdelemben.

A gyártók régebben kábeleiket rézből készült, akár többszörös árnyékolásokkal látták el, de a nyersanyagok piaci árának folyamatos emelkedése miatt és a lehető legalacsonyabb gyártásköltségek biztosításának érdekében, egy egyszerűbb, olcsóbb, de hasonlóan hatékony megoldás kellett. Ez a megoldás a ferrit zavarszűrő alkalmazása lett.

A ferritszűrő egy nagyon egyszerű szerkezet, nem tartalmaz semmilyen elektronikát vagy vezérlőegységet. A legtöbb esetben nem több, mint műanyag borítással ellátott, különböző fémeket tartalmazó összepréselt szénpor. Egyszerűsége ellenére (vagy annak köszönhetően) mégis hatékony, ezért az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldássá vált az elektromos kábelek zavarszűrésében.

Működése sem túl bonyolult. Az általa keltett mágneses térrel, a készülék bemenete előtt, azokat a szélsőséges feszültségingadozásokat csillapítja, melyeket az elektromos rendszer vezetékei antennaként a környezetünkből vagy a velük kapcsolatban álló eszközökből szednek össze. Röviden: fizikai tulajdonágai és kialakítása segítségével megakadályozza, hogy az elektromos-zajszennyezés elérje a kábelben közlekedő jel végső célját.

A ferritszűrővel gyakran találkozhatunk a mindennapokban. Ott lehet például laptoptöltőnk kábelén, de a hifi, házimozi és audiovizuális szórakoztatás világában, olyan dolgokra is rákerülhet, mint egy összekötő-, egy táp-, egy HDMI-, egy USB- vagy akár egy hangszórókábel. Az ilyen megoldásokkal ellátott kábeleket a gyártók legtöbbször a felsőbb kategóriákba pozicionálják, ezért elég komoly összeget tartalmazó árcédula kerül melléjük, pedig a ferritszűrő önmagában nem túl drága dolog.

A legelterjedtebbek az általános célú darabok, de léteznek kimondottan audio és videó felhasználásra gyártott példányok, ahol a szűrők paramétereit mindig az adott felhasználáshoz optimalizálják. Az utóbbiak közül más értékekkel rendelkezők ajánlottak a különböző áramfelvételű készülékek tápkábeleihez, más az összekötőkábelekhez és megint más a hangszórókábelekhez. Egyedi tulajdonságaiknak köszönhetően mindig az adott felhasználási területnek megfelelően tudják kifejteni hatásukat.

A ferritszűrők mindig a legkisebb zavarvédettséggel rendelkező eszközöknél, így például az árnyékolás nélküli kábelek esetében a leghatékonyabbak. Az árnyékolással rendelkező kábeleknél is jelentkezhet pozitív hatás, a végső hang- és képminőségben, azonban itt már a szerkezeti kialakítás, annak minősége nagyban befolyásolhatja a hatékonyságot. Az eltérő felhasználási környezettől, az alkalmazott kábel hosszától és szerkezeti kialakításától függően minden esetben más lehet a környezeti zavarok negatív hatásának nagyságrendje.

A digitális összekötők közül, kimondottan a HDMI kábeleknél a leggyakrabban felhozott érv, a digitális formában történő jeltovábbítás zavarvédettsége. Ez részben igaz, de itt is fontos az anyagminőség, a megfelelő szerkezeti felépítés és zavarvédelem alkalmazása, mivel a HDMI kábel (és a további digitális összekötők, kivéve az optikai kábelek) vezetőiben szintén elektromos jelek közlekednek.  A HDMI kábel rendkívül érzékeny az alkalmazott hosszra, ezért egy (vagy kettő) ferritszűrő beiktatásával jó eséllyel biztosíthatjuk a továbbított jel zavarvédettségét, a vonatkozó szabványban meghatározott legnagyobb távolság eléréséig.

Amennyiben egy darab ferritszűrőt alkalmazunk egy kábelen, akkor azt a fogadóoldalhoz lehető legközelebb kell elhelyezni, legyen az táp-, összekötő-, HDMI-, USB- vagy hangszórókábel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a kábel mindkét végére tehetünk egy-egy darabot, így a kilépő (a készülékekből érkező) és a belépő (a kábel által a környezetből összeszedett) oldalon egyszerre, még hatékonyabban csökkenthetjük az elektromos zavarok negatív hatásait. Jó hír, hogy ez utóbbi esetben sem kell komoly költségekbe vernünk magunkat, mivel a jobb minőségű ferritszűrők általános kivitelben már darabonként 1.000,-Ft alatt megvásárolhatók, de a speciálisan audio és videó célokra készült darabok között is találhatunk minőségi példányokat, már egy-két darab ezres ellenében.

Ellenben nem érdemes elveszni a „filléres ferritszűrő-Kánaánban” sem, mivel léteznek nagyon olcsó darabok a nagy és keleti internetes áruházak kínálatában. Ezek megvásárlását, használatát csak fenntartásokkal vagy egyáltalán nem javasoljuk, megkérdőjelezhető minőségük, bizonytalan összetételük és megbízhatatlan paramétereik miatt. Ennek egyfajta inverzeként a nagyon drága típusokat sem feltétlenül ajánljuk, mivel a jóval magasabb ár sem biztos, hogy jobb zavarvédettséget garantál, azonos specifikációk mellett. Mindig érdemes az optimális anyagösszetétellel, értékekkel és méretekkel rendelkező kivitelt választani kábeleinkhez, a maximális hatékonyság, a megfelelő belső átmérő és stabil rögzíthetőség miatt.

Terveink szerint valamikor a közeljövőben alkalmunk lesz kipróbálni pár speciálisan audio és videó felhasználásra tervezett ferritszűrőt, melyek különböző készülékekhez és felhasználási módokhoz specifikusan készültek. Személyes tapasztalatainkról, pontosabban a hallható és látható eredményekről, pedig egy teszt formájában részletesen beszámolunk.

A tesztre vonatkozó terveink megvalósulásáig azt tudjuk javasolni, hogy akit érdekel a téma, az nyugodtan tegyen egy próbát, akár általános célra készült, olcsóbb ferritszűrőkkel és amennyiben pozitív változást tapasztal rendszerében, a következő lépésként válogathat az audio- és videofelhasználásra szánt darabok között.

Végszóként arra felhívnánk még a figyelmet, hogy egy ferritszűrő, legyen bármennyire jó minőségű, akkor sem mágikus csodaszer, így a megfelelő minőségű kábelek használata ilyenkor is erősen ajánlott, a készülékek mellé gyárilag csomagolt példányok helyett.