Vigyorogni fogsz! – Fonestar Bluevintage-45 Bluetooth hangsugárzó teszt

Tesztünk főszereplője nem akar audiophile magasságokba emelkedni, nem akar tökéletes hangminőséggel levenni a lábunkról, de mégis képes mosolyt csalni az arcunkra. Retro kinézete megosztó lehet egyesek számára, de szórakoztató hangja és ára kiemeli kategóriájából.

Tesztalanyunkról első ránézésre azt gondoltuk, hogy a Távol-Keletről érkezett, amire formaterve is ráerősít, melynek részletei egy nevesebb márka, egészen pontosan a Marshall hasonló készülékein is megtalálhatók. Azonban némi kutatás után kiderült, hogy a Fonestar egy spanyol cég, amelyet több mint 70 éve alapítottak kis garázsműhelyként, ami azóta egy több mint 100 alkalmazottat foglalkoztató céggé nőtte ki magát.

A számunkra ismeretlen gyártó a professzionális CI és otthoni audio rendszerek terén rendkívüli tapasztalattal rendelkezik és folyamatosan a fejlesztésekre, minőségre, designra és a szolgáltatásokra fókuszál. Ennek is köszönhető, hogy a Fonestar-t gyakran az egyéni telepítések referenciájaként is emlegetik Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában. A termékeik ma már 5 kontinensen találhatók meg, nemzetközi üzlethálózatokban, tengeri- és földi közlekedési szolgáltatóknál, kórházakban, sport-, vallási- és kulturális intézményekben, reptereken és hotelekben.

A professzionális audio megoldások mellett azonban az otthoni szórakoztatást biztosító készülékek is találhatók kínálatukban, köztük Bluetooth és party hangsugárzók is, melyek közül a Bluevintage-45 elnevezésű modell járt nálunk.

Megjelenés és szolgáltatások

Be kell ismernünk, hogy nem igazán rajongunk az olcsó vezeték nélküli hangsugárzókért, mivel csak nagyon ritkán találkozunk olyan készülékkel, ami a zajkeltésen túl, egy kis hangminőséggel is képes meglepni bennünket. Sajnos ebben a kategóriában csak ritkán vannak csodák, mivel a minőséget gyakran felülírja a dizájn, az ésszerű árazást pedig a kategória népszerűsége.

A Bluevitage-45 esetében nem beszélhetünk különleges dizájnról, mivel teljesen a 70-es évek hangulatát hozza vissza retro kinézetével. A nálunk járt példány fehér/bézs színű műbőr borítást kapott, amit csak a tetején elhelyezett kezelőfelület tör meg. A kezelőfelület szintén retro jegyeket hordoz, melyek közül a billenős on/off kapcsoló volt az egyik legjópofább dolog, amivel mostanában találkoztunk.

A kontrollpanelen lehetőség van a hangerő szabályozására, a mély és a magas hangok mennyiségének beállítására, helyet kapott egy AUX bemenet és egy USB aljzat is, mely utóbbinál a zeneszámok elindítása, megállítása és léptetése dedikált dobok segítségével lehetséges. Kijelző nincs, de erre a legtöbb esetben nincs is szükség és a készülék árát elnézve simán megbocsájtható ez a fajta spórolás.

A hangszórók a frontoldalra kerültek, ahol egy egészen látványosnak nevezhető rács védi őket. A rács ugyan eltávolítható, de a megjelenést nem emeli, ezért teljesen szükségtelen, így levétele csak arra alkalmas, hogy a kíváncsi júzer megnézhesse a hangszórókat közelebbről is. A hangszórókészlet kissé meglepő, mivel ebben az árkategóriában ezt leginkább egy-két széles sávú darabbal szokták megoldani a gyártók. A Fonestar azonban ennél jóval többet ad, mivel a Bluevintage-45-ben 2 darab 4″-os szövött membránanyagú mély-közép hangszóró és további 2 darab 1,5″-os selyem dómsugárzó kapott helyet.

A 35 x 20 x 21 cm-es készülék kialakítása bass-reflex, a dupla reflexcső a készülék alján kapott helyet. A teljesítményről egy összesen 40W-os erősítőmodul gondoskodik, az ígért frekvenciaátvitel 60-18.000Hz, az áramellátást pedig egy hálózati adapter biztosítja. Akkumulátor nem került a készülékbe, így hordozhatósága korlátozott.

Pozitívum, hogy a kategóriában uralkodó műanyag helyett a Bluevintage-45 egészen vastagnak nevezhető MDF-ből készült, ami napjainkban ritkaság és egyben jó előjel a hangot illetően.

Megszólalás

Nem igazán voltak elvárásaink, de mégis kisebb meglepetés ért bennünket amikor az első számot elindítottuk telefonunkról. Vannak élvezhető magas hangok, jól érthető ének és meglepően testes mélyek. Ez azért volt meglepő, mert az egyik tulajdonság általában egy másik rovására megy, ezért ebben a kategóriában a mélyben gazdag készülékek kissé tompán szólalnak meg, az érthető énekhanghoz és már élvezhető magasakhoz pedig mélyhiányos megszólalás szokott társulni. A Bluevintage-45 azonban rácáfol minderre és egészen kellemes előadásban részesít bennünket.

A kellemesnek nevezhető megszólalás mellett a hangerővel sem volt problémánk. A kis doboz egy nagyjából 25 négyzetméteres helységet simán behangosított, mégpedig oly módon, hogy az alsó tartományokra sem panaszkodhattunk, mivel néhányszor jól érezhetően rezgett alattunk a kanapé. A hangerő mellett további jó pont, hogy a hangerő potméterét a legfelső állásba tekerve sem tapasztaltunk torzítást vagy egyéb rendellenességet.

Zenéinket természetesen nem a komolyabb műfajok közül válogattuk, inkább a kisebb házibulikon vagy hétvégi összejövetelek alkalmával használt darabok kerültek elő. Volt ATB, Neo, Yonderboi, Yello, Faithless, Eminem, de egy kis Metallica és Placebo is bekerült a zenei felhozatalba. Mi pedig csak hallgattuk zenéinket és vigyorogtunk, hogy szerencsére még napjainkban is lehetséges olcsón, viszonylag kellemes hangú készüléket találni ebben a kategóriában.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Fonestar Bluevintage-45 minden szempontból kellemes meglepetést okozott. Hangminősége és anyaghasználata túlszárnyalja kategóriatársait, hangereje kisebb házibulik megrendezésére is alkalmassá teszi, mindössze kinézete lehet kissé megosztó.

A beépített akkumulátor hiánya kissé korlátozó tényező, ezért a Bluevintage-45 elsősorban nem az utcán hátizsákban cipelt hangszórókat hallgató réteg első számú választása lesz, azonban akik egy olcsó zenegépet szeretnének a nappaliba, a konyhába, a teraszra vagy a nyaralóba, azoknak kiemelten jó választás lehet.

A külsőségeket és a hordozhatóság igényét félretéve azonban abban biztosak vagyunk, hogy aki beruház egy ilyen készülékbe, az vigyorogni fog minden alkalommal, mikor hallgatja, mert ennyi pénzért a jelenlegi kínálatban nem igazán lehet jobbat találni.

Listaár: 29.990,-Ft