Vela néven érkezik az ELAC új hangsugárzó sorozata

Az ELAC komoly leárazással búcsúztatja a jelenlegi 400-as sorozatú hangsugárzóit, melyek már közel 6 éve szerepelnek változatlan formában a cég kínálatában. A számos elismerést és nem kevesebb díjat begyűjtött széria azonban nem marad méltó követő nélkül, mivel a Kiel-i gyártó már idén nyárra ígéri az utód, Vela névre hallgató modellsorozatot.

A Vela sorozat számozása kísértetiesen emlékeztet az elődmodellekre, mivel az új négytagú modellcsalád, az FS 409.2, az FS 407.2, a BS 403.2, valamint a CC 400.2 névre keresztelt darabokból áll, a különbséget mindössze az eddig megszokott típusszámok elé, illetve mögé illesztett Vela családnév és .2 kiegészítés jelenti.

Az elnevezéseken túllépve, az új sorozat kinézetében azonban már határozott változás figyelhető meg, mivel az eddig megszokott, akár klasszikusnak nevezhető dizájn helyét egy modern, elegáns és egyben letisztult megjelenés vette át. A Vela modellek hátradőlő kabinetjeinek tetőlapjai a frontoldal irányába lejtenek, oldallapjaik a hátoldal fele keskenyednek, továbbá az alul elhelyezett reflexnyílás is teljesen új, szinte már futurisztikusnak nevezhető megoldást kapott.

A jelenleg elérhető információk alapján a hangszórókészlet nem változott, maradtak a 15 és 18 cm-es AS-XR (Aluminium Sandwich-eXtended Range) mély-mélyközép hangszórók, valamint az „Air Motion Transformer” JET magassugárzók 5. generációja is bekerült az új modellek mindegyikébe. Ennek ellenére feltételezhető, hogy az ELAC mérnökei alaposan átdolgozták a beltartalmat, mivel az új formai megoldások megkövetelték a hangszórók és a hangváltók módosításait.

A Vela sorozat legnagyobb álló változata 3, a kisebb 2.5 utas kivitelt kapott, melyeket a szintén 2.5 utas center és a 2 utas állványos típus egészít ki teljes sorozattá. A választéknak köszönhetően a minőségi zenehallgatásra vágyók és a házimozi rajongók is egyaránt megtalálhatják a nekik tetsző darabokat az új modellcsaládban.

A ELAC Vela modellek érkezése, fényes fekete, fényes fehér és magasfényű dió színekben a nyár folyamán várható, az árak pedig 999€ (kb. 315.000,-Ft) és 3.199€ (kb. 1.000.000,-Ft) között alakulnak darabonként.

forrás: elac