Változatlan fejlődés – Marantz SR7015 AVR teszt

A Marantz már nagyon régóta az audioipar neves szereplője, sikerét pedig szokatlan, de mégis elegáns megjelenésű és kellemes hangú készülékeinek köszönheti. Az AV-erősítők között különleges külsővel és sajátosan kellemes hangkarakterrel rendelkezik, azonban ha akarná se tudná letagadni, hogy nagyon sok mindenen osztozik a D+M csoport további modelljeivel.

A Marantz felső kategóriás AV-erősítőit már hosszú évek óta kedveljük, mivel elegáns megjelenésük és különleges pezsgőszínű változataik kellemes egyediséget visznek az egyhangú ezüst/fekete készülékek világába. A sajátos különlegességek mellett azonban az egyezések sora is hosszú, mivel számos szolgáltatáson és alkatrészen osztoznak a konszerntárs Denon készülékeivel, ami ennek ellenére az elmúlt években nem bizonyult hátránynak.

Megjelenés és szolgáltatások

A Marantz SR7015 a különleges pezsgő-ezüst színben érkezett hozzánk gazdájától, aki egy külföldi vásárlás útján jutott hozzá. A legújabb 7-es sorozat megjelenése megegyezik az elmúlt évek modelljeinek kinézetével, ami a minimalista frontoldallal és a „marantzos” kör alakú kijelzővel légiesnek semmiképp nem nevezhető megjelenést kölcsönöz a méretes gépnek.

A megjelenés már hosszú évek óta változatlan. Az előlap középső része vastag, szálcsiszolt alumíniumból készült, a két oldalsó íves rész pedig plasztik. Ez a formaterv már eddig is jól bevált, ezért a gyártó sem akar a jelek szerint ezen változtatni.

A bemenetválasztó és a hangerő tárcsái két oldalon uralják az előlapot, ezek között pedig a jellegzetes kör alakú kijelző kapott helyet, ami kis mérete ellenére kellően informatív, azonban nagyobb távolságból már nehezen olvashatók a rajta megjelenő karakterek. Akinek ez kevés lenne, az az előlapi ajtót lenyitva rátalálhat az elrejtett teljes méretű kijelzőre, ami kissé szokatlan, de a Marantz 7000-es sorozatú AV-erősítőinek már hosszú évek óta elmaradhatatlan része.

A külső változatlan az elődökhöz képest, a szolgáltatások azonban számos újdonsággal bővültek. Az SR7015 alkalmas a legújabb 3D-s hangformátumok kezelésére, ennek köszönhetően a Dolby Atmos, a DTS:X és virtuális változataik is rendelkezésre állnak, valamint a márka csúcskészülékeiben elmaradhatatlan Auro-3D opcionális lehetősége szintén elérhető.

A képformátumok terén az összes jelenleg elterjedt nagy dinamikatartományú képanyag kezelésére képes, így nem okoz gondot számára a HDR10, a Dolby Vision, HLG és IMAX Enhanced anyagok feldolgozása és továbbítása sem. Emellett rendelkezésre áll a 8K / 60Hz jeltovábbítás és felskálázás, a legújabb játéktechnológiákhoz pedig 4K / 120Hz továbbítás, változó frissítési gyakoriság (VRR), automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM) és a gyors képtovábbítás (QFT) is elérhető.

Az elődjéhez hasonlóan 9 darab végerősítő került a készülékbe, a teljesítmény a gyári adatlap szerint változatlanul 200 watt (6 ohm, 1 csatornát meghajtva) csatornánként, amire a Marantz 70 százalékos teljesítménygaranciát vállal. Két darab külön konfigurálható aktív mélysugárzó kimenettel rendelkezik, ami megkönnyítheti az alsó tartomány megszólaltatásáért felelős dobozok elhelyezését és beállítását. A 9 darab végfokerősítő és a két mélysugárzó segítségével az SR7015 önerejéből egy 5.2.4 vagy 7.2.2 konfigurációt képes megszólaltatni, beépített processzora azonban 11.2 csatorna kezelésére képes, ezért egy további sztereó erősítő beiktatásával 7.2.4 felállás is könnyedén összeállítható.

A HDMI csatlakozók száma több, mint elégnek nevezhető. Összesen 8 darab bemenet és 3 darab kimenet található rajta, melyek mindegyike támogatja a teljes 4K UHD, a HDCP 2.3, a HDR, a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat. A fő HDMI kimeneten keresztül pedig az eARC funkció is teljesen kihasználható.

A Marantz készülékeiben szintén elmaradhatatlan a Denon saját fejlesztésű HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming rendszere. A HEOS legújabb verziója már együttműködik az Amazon Alexa, a Google Assistant, a SIRI, valamint a JOSH hangvezérlő algoritmusokkal, ennek köszönhetően pedig a legtöbb funkció hangparancsokkal is vezérelhető egy megfelelő okoshangszóró vagy okosóra segítségével.

Az SR7015 rendelkezik a Roon Tested minősítéssel, így megjelenik a Roon alkalmazásokban, amivel a zene egyszerűen továbbítható egy Mac vagy Windows PC-re telepített Roon alkalmazásból vagy Roon szerver eszközről az AVR-re.

A hálózatos megoldások között szinte megszámlálhatatlan variáció áll rendelkezésre, mivel a 7000-es sorozat idei modellje a legnépszerűbb zenei szolgáltatók kínálatából biztosít lejátszási lehetőséget. Az online streaming szolgáltatások között a Spotify, a Deezer, a Soundcloud és a Tidal platformok mellett az Apple Music is rendelkezésre áll, a vezeték nélküli lehetőségek között pedig az AirPlay2 is biztosítja a minőségi zenehallgatás lehetőségét.

Újdonság a Bluetooth jeltovábbítás lehetősége, amely akkor is rendelkezésre áll, ha a hangsugárzók ki vannak kapcsolva, így egy Bluetooth fejhallgató segítségével bármilyen forrás hallgatható, akár a hangsugárzóktól függetlenül.

A digitális jelek átalakításáért a már jól ismert AK4458VN típusú 32 bites D/A konverterek felelnek, a csúcsminőségű hangot pedig a cég saját fejlesztésű HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modul) áramköre biztosítja, mely utóbbi már a lemezjátszó előerősítőt is támogatja.

A szobakorrekciós beállításokért az Audyssey MultEQ XT32 bemérőrendszere felel, ami Sub EQ HT kiegészítéssel is rendelkezik, a finomhangoláshoz pedig az opcionális Audyssey MultEQ Editor alkalmazás nyújthat segítséget.

Meghallgatás

A meghallgatáshoz a Sonus faber Lumina sorozatát fogtuk be, ahol egy Lumina III, Lumina I és Lumina CI formáció állt rendelkezésünkre, az alsó tartomány megszólaltatását pedig egy ELAC 2090 mélynyomóra bíztuk. Az Audyssey automatikus kalibrálását követően a beállításokat az Editor alkalmazással finomítottuk, amire szükség is volt, mivel a számos pozitív változás ellenére az Audyssey még midig kissé sajátos beállításokat hoz létre az automata bemérés során.

A meghallgatást a Blade Runner 2049-cel indítottuk és azonnal megállapítottuk, hogy a nagy Marantz hangja sokat nem változott. A dinamika határozott, a párbeszédek jól érthetőek, sok az apró részlet, de a lényeg és a hangkarakter nem változott. Utóbbi nem is baj, a nagyobb Marantz modellek hangját mindig is szerettük. Az SR7015 hatalmas teret varázsol körénk és ahogy a korábbi modelleknél már megszoktuk, a háttereket a szokásosnál jobban megdolgoztatja. A szemből érkező hangok, effektek nagyon jók, de a mellettünk és mögöttünk történő események hangjai erőteljesebbek, részletesebbek és valahogy több van belőlük, mint más AV-erősítők esetében.

A Marantz AV-erősítők hangjában van egy jellegzetes karakter, ami szellősebbé, könnyedebbé és játékosabbá teszi a megszólalást és ezt mi nagyon szeretjük Az alsó tartomány erőteljes, de csak annyira, hogy kellemessé tegye a produkciót.

A szellős megszólalás a következő filmnél is megmarad és határozottan jól áll a zenés/énekes produkciónak. Tesztünk második anyagának A legnagyobb showman-t választottuk, mivel kíváncsiak voltunk az SR7015 sokcsatornás zenei képességeire, azonban kissé csalódottan kellett megállapítanunk, hogy minden változatlan, még mindig kellemes a hang a sokcsatornás zenék esetében.

A Marantz előadására leginkább a könnyed és elegáns jelzők illenek. A felső- és a középtartomány egy része rendkívül élénk, de a Sonus faber dobozok támogatásának köszönhetően egy pillanatra sem harsány vagy bántó a hangzás. Ez az a fajta előadás, ami kellemes és nagyon lehet élvezni, miközben az apró részletekről sem kell lemondani. Az énekhang semleges és határozott, a szereplők mozgása jól követhető, az események pedig valós térben történnek.

A filmrészletek után sztereó anyagainkra került a sor, ahol kedvenc jazz számainkhoz Andrea Bocelli is csatlakozik. A megszólalás hozza a korábban már megismert karaktert, a színpad széles és magas, miközben már egészen határozott mélységet is mutat. Az utóbbi sajnos nem állandósul, de ennek ellenére vannak kiemelkedően jó pillanatok. A zenészek pozíciói néha nem csak szélességben, hanem mélységben is elkülönülnek egymástól, az énekhang kellemesen betölti a szobát, az akusztikus hangszerek hangja pedig kiemelkedően jó.

A könnyedebb műfajt képviselő előadók következtek és itt sem ért meglepetés bennünket. Yello albumunk megszólalása dinamikus és nyílt, miközben a mélyekre sem lehet panaszunk. Daft Punk albumunk elképesztő mélyhangokat produkál, melyek lehetnének kissé részletesebbek, azonban mégis határozottan egészítik ki a könnyed megszólalást.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Szolgáltatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.7

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az SR7015 a felső kategóriás Marantz AV-erősítők minden jó tulajdonságával rendelkezik, hangja csak nüanszokban mutat különbséget elődeihez képest. A valódi újdonságokat szolgáltatásai között kell keresni, ahová a 8K jelfeldolgozás és a játékosok számára fejlesztett legújabb funkciók is bekerültek. A filmek alatt látványos és könnyed megszólalásban részesített bennünket és várakozásainknak megfelelő előadásra volt képes sztereó anyagainkkal.

A jó tulajdonságok és a legújabb szolgáltatások mellett egyetlen negatívum említhető, ez pedig a vételár, amely minden modellfrissítés alkalmával egyre feljebb kúszik, így az SR7015 a közvetlen előd 599.900,-Ft-os ára után, jelenleg 649.990,-Ft ellenében vihető haza. Ez utóbbi azonban nem a gyártó hibája, de mindenképp meg kell említeni, mert ebben az ársávban már fellelhető egy-két nem a kommersz kategóriába tartozó gyártó belépő modellje is, amelyek kevesebb szolgáltatást, de komolyabb hangminőséget kínálhatnak. Azonban ha hangját és szolgáltatásait összevetjük a konkurencia kínálatával, valamint azok jelenlegi árazásával, akkor kiderül, hogy az SR7015 még a kissé borsosnak tűnő árcédula mellett is jó vételnek számít, ezért mi is csak ajánlani tudjuk.

Marantz SR7015 listaár: 649.990,-Ft