Újratöltve – KEF Q350 állványos hangsugárzó teszt

A KEF Q hangsugárzók már közel 30 éves múltra tekinthetnek vissza, ami jól tükrözi a modellsorozat népszerűségét. A gyártó az évek során az alapkoncepción keveset, azonban a hangszórókon és a dobozokon annál többet módosított. Bár az utóbbi állítás jelenlegi tesztalanyunkra csak kevésbé igaz, mert pár apróságot leszámítva megegyezik közvetlen elődjével, a gyártó információi alapján azonban mégis sok minden változott.

A KEF már hosszú évtizedek óta jelentős szereplője a szórakoztató elektronikai piacnak, ahol kiemelkedő minőségű és gyakran egyedi megoldásokkal rendelkező hangsugárzóival hívta fel magára a figyelmet. A cég igaz évekkel ezelőtt kínai kézbe került, a hangsugárzók fejlesztése azonban továbbra is az angliai központban történik.

Megjelenés

A korábbi Q sorozatok megjelenését nagyon kedveltük, ahogy az előző széria kissé szögletesebb, de annak elődeinél elegánsabb formavilággal rendelkező képviselőit is. A legújabb változatok szintén a pár éve megkezdett irányvonalat követik, mivel a letisztult és sarkos alapforma maradt, csak a dizájn apró részletei módosultak.

Jelenlegi tesztalanyunk a KEF Q350, ami az aktuális sorozat két állványos modellje közül a nagyobb. Az előző szériához képest a legfeltűnőbb változást a hangszórókon lehet felfedezni, melyek a nyers alumínium membránokat maguk mögött hagyva, matt-fekete megjelenést kaptak. Kialakításuk nem változott, de a gyártó információi alapján a mélyközép sugárzót vastagabb gumiperemmel látták el és több apróság is átdolgozásra került.

A megújult kabineten több apró módosítás található, melyek határozottan elegánsabbá teszik az új modellt. A korábbi sorozatnál alkalmazott famintás fóliaborítás helyét szálcsiszolt fémre emlékeztető felület vette át, amit egyre több gyártó dobozain fedezünk fel mostanában. A külső megjelenése így látványosabb, de a korábbi változatnál sérülékenyebb is. Elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy maradandó nyomot hagyjunk a felületen, ezért a Q350 mozgatása, elhelyezése és tisztítása nagyobb odafigyelést igényel, mint az elődmodellé.

A márkajelzés szintén megújult formában került a dobozokra, mivel a frontoldal felső élén, egy külön táblára költözött. Ez a megoldás a gyártó korábbi R szériás modelljeinek megjelenését juttatja eszünkbe, ami még komolyabbá teszi tesztalanyunk újragondolt külsejét.

A Q350 meghajtói méretükben nem, elrendezésükben azonban kissé megváltoztak az elődhöz képest. A jellegzetes Uni-Q hangszóróegység az előlap közepére került, a korábban alatta elhelyezett reflexnyílást pedig a hátoldalra költöztették a mérnökök. A hangsugárzók felépítése maradt a gyártótól már megszokott koncentrikus kialakítású, ahol a magassugárzó a mélyközép hangszóró tengelyvonalában kapott helyet.

A 16.5 cm-es mélyközép hangszóró membránja speciális alumíniumból készült, ami nagy merevséget és alacsony tömeget biztosít. A 25 mm-es magassugárzó szintén alumínium és egyedi kialakítása mellett, már az előző sorozatnál alkalmazott érdekes, fém terelőlapokat is megkapta. A gyártó információi alapján a terelők segítik a magassugárzó hatékonyabb működését, ez pedig pontosabb lesugárzást és jobb hangterítést eredményez. A változatlan részletek mellett azonban a hangszórók belső részeinek átdolgozásáról sem feledkeztek meg a szakemberek, ennek köszönhetően mind a magas, mind pedig a mély hangok tisztasága, valamint pontossága tovább javult.

A hátoldalra költöztetett reflexnyílás szintén megújult és megkapta a nagyobb modelleknél alkalmazott „Computational Fluid Dynamics” megoldást. A hangzatos elnevezés egy áramlástanilag optimálisan kialakított csövet takar, ami kisebb légellenállást, kevesebb légörvényt, ezáltal alacsonyabb portzajt és pontosabb működést biztosít.

További változás, hogy a hátoldalon a kettős kábelezésre alkalmas hangszóróterminálokat szimpla csatlakozókra cserélték, aminek mi kicsit örülünk is, mivel ebben a méretben, illetve kategóriában nem sok értelmét láttuk a korábbi megoldásnak.

Változatlan azonban a dobozok mérete, mivel a 21 cm-es szélesség, a 36 cm-es magasság és a 30 cm-es mélység maradt. A frekvenciaátvitel kissé módosult, a korábbi 42-40.000 Hz helyett 46-28.000 Hz közé csökkent, az érzékenység továbbra is 87 dB, az impedancia pedig 8 ohm.

A dobozok ütögetésre, kopogtatásra viszonylag tompán válaszolnak és egészen tömör érzetet keltenek. A belső merevítések feltehetően nem maradtak ki, azonban helyenként mégis érezni, hogy a komolyabb anyagminőséget a magasabb szériák részére tartogatják a gyárban. A megjelenésre és az összerakás minőségére összességében nem lehet panasz, sőt akár kategóriájában kiemelkedőnek is nevezhetjük, ha úgy tekintünk az új Q sorozatra, mint a megszűnt C modellek helyét jelenleg betöltő belépő szériára.

Napjainkban egyre jobban terjedő „trend”, hogy a gyártók nem csomagolnak védőszövetet a hangsugárzók mellé. Ebbe a sorba a KEF is beállt, mivel a hangszórótakarókat opcionálisan kínálja a Q modellekhez. A jelenség magyarázatát már több, hasonlóan gondolkodó cég oldalán olvastuk, mely szerint a vásárlók többsége eltávolítja a védőrácsokat, így azok feleslegesen foglalják a helyet a szobákban és a csomagolásban. Akinek viszont mégis szüksége lenne rá, az külön megvásárolhatja a kiegészítőket, ami egy pár Q350 esetében 29.990,-Ft plusz kiadást jelent.

A védőráccsal kapcsolatos helytakarékos „újítás” mellett viszont pozitívum, hogy a felárasan megvásárolható szövetelőlapok már mágnesesen kapcsolódnak, így azok hiányában sem csúfítják rögzítésre szolgáló furatok a dobozok előlapját.

Meghallgatás

A tesztjeinket megelőző szokásos és egyben unalmas bejáratási procedúra most elmaradt, mivel tesztalanyaink bolti demó darabokként funkcionálnak a hétköznapok során, így több száz órányi működés van már a hátuk mögött. Ettől függetlenül azonban tapasztalataink alapján a leendő tulajdonosoknak azt javasoljuk, hogy a bejáratásra fordítsanak kellő időt és figyelmet, mert a megfelelő előzetes kondicionálás képes jelentősen befolyásolni a KEF dobozainak megszólalását.

A Q350 meghallgatásához partnerként egy Cambridge Audio CXA60 erősítőt és egy Onkyo NS-6170 hálózati lejátszót választottunk, a hangszórókábel szerepét egy Inakustik LS-20-ra bíztuk, a tápellátásról pedig Neuron LightSpeed Ultimate kábelek gondoskodtak. Tesztünkhöz kedvenc előadóink albumai között válogattunk, így végül Andrea Bocelli, Karen Souza, Yello és a Tátrai Band zenéire esett a választásunk.

Kedvelt jazz énekesnőnk hangjából már az első pillanatokban kiderül, hogy a lényeg nem változott és a Q350 is elsősorban az elmélyült zenehallgatásra vágyók megfelelő társa lesz. A megszólalás analitikus, kissé száraz és rendkívül semleges. A hangszerek hangja nagyon jól elkülönül, nincs jelentős kiemelés a különböző frekvenciákon, a megszólalás példásan egységesnek hat.

A magasak a fém dómsugárzó ellenére rendkívül finoman és pontosan szólalnak meg. Bár korábban a marketing anyagokat olvasgatva kissé kétkedve fogadtuk a hangszórók átdolgozásáról és az ezzel elért javulásról szóló írást, de el kell ismernünk, hogy a KEF mérnökei valóban foglalkoztak a finomhangolással.

A mélyek feszesek, pontosak és még akkor sem esnek jelentős túlzásba, amikor dobozainkat kissé közelebb toljuk a falhoz. A fal közelségétől a mélyek ereje kissé megnő, de mégsem lesz túl hangsúlyos az alsó tartomány. A hátoldali reflexnyílás miatt kissé tartottunk ettől, de a gyártó szakemberei jó munkát végeztek ezen a téren is. Ami azonban feltűnő a falra tolt dobozoknál, az a térérzet jelentős csökkenése, ezért a Q350 elhelyezését inkább a falaktól kissé távolabb javasoljuk.

Következő fellépőnk Andrea Bocelli, akinek hangja kellemesen tölti be a szobát. A virtuális színpad nem csak szélességben és magasságban, hanem mélységben is jól érzékelhető méretekkel rendelkezik, az énekes és a zenészek elhelyezkedése pedig egészen pontosan megállapítható. A vonósok hangja néha kissé vékonynak tűnik, de a pontosság, a tér és az összhang ezt feledtetni tudja velünk.

Charlie hangja elképesztően határozott. A legapróbb részlet is hallatszik, a zenészek pozíciói jól kivehetők, a tér pedig még nagyobb, mint eddig. A gitár kellemes játéka keveredik a dobok erejével, de a hangsúlyos hangszerek mégsem nyomják el az énekes vagy a vokálos hölgyek hangját.

A végére hagytuk Yello albumunkat, ami nagyon jó dinamikával, pontos, feszes mélyekkel és a már korábban is tapasztalt nagy térrel fogad bennünket. Az elektronikus hangszerek hangja kellően részletes, a dobok rendesen ütnek, az alsó tartomány pedig kitesz magáért. Néha már azt is elfelejtjük, hogy egy állványos dobozpárost hallgatunk az olcsónak nevezhető kategóriából, mivel nagyon szép kerek és a legkevésbé sem túlzó produkcióban van részünk.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: Ajánlott

Tesztalanyunknak nagy meglepetést nem sikerült okoznia, de ennek ellenére szépen hozta a korábbi Q sorozatoknál már megismert semleges megszólalást. Hangja leginkább elődjét idézi, de mégis sokat finomodott, amiből feltételezhető, hogy a mérnökök valóban elkövethettek néhány apró módosítást és nem csak a marketingosztály kreatív munkatársai egészítették ki a Q350 leírását néhány hangzatos sorral. A magasak kicsit lágyabbá váltak, a középtartomány és a térérzet javult, a dobozok letisztultabb, modernebb formaterve pedig egy kategóriával feljebb emeli megjelenésüket.

Negatívumként talán a hangszóróselyem hiányát, pontosabban annak opcionális lehetőségét tudjuk megemlíteni, ami a gyártási költségek csökkentésének egy új és érdekes formája. Az „újításnak” köszönhetően ezentúl mindazoknak, akik egy KEF Q350 páros boldog tulajdonosai kívánnak lenni és szeretnék dobozaik hangszóróit védőszövettel eltakarni, azoknak némi plusz költséggel kell számolniuk vásárláskor. Jó hír azonban, hogy a KEF hazai forgalmazója jelenleg komoly kedvezménnyel kínálja a Q350-et, így még az opcionális hangszórórács is bőven belefér a költségvetésbe, ha valakinek szüksége van erre a kiegészítőre.

KEF Q350 listaár: 249.990,-Ft

KEF Q350 akciós ár: 159.990,-Ft