Újratöltve? – Focal Chora 826 hangsugárzó teszt

Az új Chora 800 hangsugárzó sorozatát idén ősszel mutatta be a Focal és már a sajtófotókon is látni lehetett, hogy valami egészen újat hoztak össze a mérnökök. Ezért is örültünk mikor a hazai forgalmazótól megérkezett hozzánk egy pár Chora 826, melyek az új 800-as sorozat legnagyobb álló modelljei.

Az új 800-as sorozat megjelenésével titokban reménykedtünk, hogy a régi, nagy sikerű Chorus 800 sorozatot éleszti újra a gyártó, ennek köszönhetően pedig már a meghallgatás előtt elvárásokat támasztottunk az újdonsággal szemben.

Megjelenés

A kartondobozokból kiemelve viszonylag gyorsan össze is szereltük őket, pedig első ránézésre kissé trükkösnek tűnt a feladat. A Chora 826-hoz mellékelt talpak érdekes kialakítást kaptak, ezért a doboz elől kissé túllóg, miközben hátrafelé dől, a talprészen a gyártó neve pedig nem elől, hanem hátul kapott helyet. A szokatlan megoldások ellenére sem kell doktori az összeállításhoz, mely utolsó lépéseként a mellékelt tüskéket a helyükre csavarva lábra is állítottuk tesztalanyainkat.

Összeszerelve határozottan jól néznek ki a dobozok, de a színkombináció némi megszokást azért igényel. A tető és az oldallapok sötét fa mintázata mellett kissé szokatlan az előlap és a takarószövet szürkés/kékes színe. A védőszövetet leemelve a hangszórók tovább fokozzák a vizuális kavalkádot, mivel a Chora sorozat új Slatefiber elnevezésű membránokat kapott. A palahatású kompozit membránok polimer és újrahasznosított szénszál kombinációjából készülnek és érdekes, erezett kőhatást imitálnak.

A felépítés 3 utas, a hangszórókészlet pedig 2 darab 165 mm-es mélysugárzóból, 1 darab 165 mm-es középsugárzóból és a gyártó védjegyének is tekinthető 25 mm-es inverz kialakítású magassugárzóból áll, amelyet külön fémrács véd. A döntött kabinet nem csak látványosságként szolgál, hanem a hangszórók fázishelyességét biztosítja, ami pontosabb megszólalást ígér. Az előlap alsó részén kapott helyet a reflexnyílás, ami kialakításával és lekerekített külső széleivel egyenletes és zajmentes légáramlást biztosít.

A hátoldalon a 900-as sorozatból már ismert jó minőségű csatlakozók kaptak helyet, melyek a gyártó filozófiájának megfelelően nem támogatják a kettős kábelezés/kettős erősítés lehetőségét.

A technikai adatok, a Focal jó szokása szerint, nem nagyzolóak, így a megadott frekvenciamenet 48 és 28.000 Hz között+/- 3 dB határértéken belül marad, de -6 dB eséssel a 39 Hz-es hangokat is képes megszólaltatni. A névleges impedancia 8 ohm, a minimum impedancia 2.9 ohm, az ajánlott erősítőteljesítmény 40-250 W közötti, az érzékenység pedig 91 dB. A dobozok mérete átlagos, talp nélkül nagyjából 20 x 32 x 100 cm, a mellékelt talpra szerelve pedig 30 x 38 x 105 cm. Az átlagos méretekhez azonban komolynak nevezhető, darabonként 22 kg súly társul, ami tisztességes anyaghasználatról árulkodik.

Meghallgatás

A teszt-meghallgatást megelőzően egy hosszabb bejáratásra fogtuk a dobozokat, mivel frissen kibontva kissé harsány megszólalást produkáltak. A bejáratás valóban hosszúra nyúlt, mivel az ünnepeket megelőző teendőink mellett közel két hétig nem is fogtunk hozzá a komolyabb meghallgatáshoz. A hosszúra nyúlt bejáratást követően azonban, ahogy időnk engedte hozzáfogtunk, hogy alaposabban is megismerkedjünk a Chora 826 előadásával.

Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor a megszólalásnál kiderült, hogy a frissen kicsomagolt dobozok hangja alapjaiban nem változott. A kissé kemény magas tartomány megmaradt, bár finomodott, a közép nyílt és tiszta, a mélyek azonban visszafogottnak tűntek. Több erősítőt is kipróbáltunk, hogy mi illik leginkább a Chora-khoz, ennek köszönhetően a Marantz PM7005 szinte azonnal, a Cambridge Audio CXA60 pedig kicsit később kiesett a lehetőségek közül. Az egyik legjobb párosításnak a NAD C368 erősítő bizonyult, de azért tettünk egy próbát a Naim Uniti Star-ral is.

Nem csodálkoztunk azon, hogy a legjobb produkciót a Uniti Star-ral párosítva nyújtotta a Chora 826, de a jelentősnek nevezhető árkülönbség miatt nem igazán nevezhető életszerűnek ez a párosítás, így maradt a NAD erősítő. A forrás szerepét egy Cambridge Audio CXN hálózati lejátszóra bíztuk, az összeköttetést QED kábelek biztosították, a tápellátásról pedig LightSpeed tápkábelek gondoskodtak.

A meghallgatáshoz Karen Souza – Essentials albumáról a Creep, a New Year’s Day és a Billie Jean feldogozásokat, a Tátrai Band – New York, New York című dalát és kedvenc Yello lemezünk nyitó és záró számait kerestük elő, mivel ezek a zenék sok olyan összetevőt és részletet  tartalmaznak, melyek alapján viszonylag könnyedén megítélhető egy hangsugárzó hangja.

A Karen Souza album második számában megszólaló zongora hangja nagyon kellemes és már szinte valósnak tűnik. Az énekhang erőteljes, tiszta, de nem tolakodó és az énekes jelenléte már szinte hihető. A magas hangok teteje rendben van, többségükben finomak, de néha kissé kemények és csattogóak. A tér széles, magas és sok részletében már háromdimenziósnak nevezhető, mikor megjelenik a mélység illúziója is.

A Billie Jean feldolgozás dobjainak megszólalása kellemesen feszes, pontos, de nem megy elég mélyre. Nem kevés az alsó frekvenciák mennyisége, csak még pár Hz kellene ahhoz, hogy ne legyen hiányérzetünk. A magasak itt is szép részletesek, de a korábbi kissé kemény és csattogó megszólalás itt is feltűnik.

Charlie hangja szenzációsan szólal meg. Sok hangsugárzó hajlamos az ének mélyebb tónusainak hangsúlyozására ebben a dalban, de ennek itt nyomát sem találjuk. A tér minden irányban nyitott, a vokál nagyon életszerű, csak minden egy kissé súlytalan.

Yello albumunk dinamikája nagyon jól átjön. A mélyek mennyiségükben egy kissé túlsúlyba kerülnek, ami érzésben helyreállítja az eddig hiányolt alsóbb tartomány legalsó frekvenciáit. A műfajtól szokatlan nyílt, tiszta megszólalást kapunk, kellemes térrel és sok részlettel.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.6

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Chora 826 sok dologban meglepett bennünket. Az új dizájnvonalhoz igazított kinézet miatt hangjában is az új irányvonalat vártuk, de ennek ellenére mégis kicsit reménykedtünk abban, hogy a régi Chorus 800-as sorozat megszólalása köszön vissza. Utóbbiban csalódnunk kellett, mivel a Chora 826 egy teljesen új megszólalást produkált, amivel szerintünk a fiatalabb korosztályt célozta meg a gyártó.

Megépítettségébe és megjelenésébe nem igazán lehet belekötni, a Focal minőség minden részleten visszaköszön, azonban a remek dizájn és anyagminőség mellett hangja leginkább a legutóbbi 700-as sorozat megszólalását idézi, nem pedig a korábbi 800-as modellekét. 

A szubjektív véleményeken és elvárásokon túllépve a Chora 826 egy jól sikerült és ajánlható hangsugárzó, mivel többségében semleges hangja sok boldog órát biztosíthat tulajdonosainak, ha azok megfelelő elektronikákkal párosítják és nem a korábbi 800-as sorozatok hangját keresik az újdonságokban. 

Listaár: 479.990,-Ft

Hozzászólások