Új modellekkel bővült a Focal Kanta sorozata

Lassan nem telik el úgy nap, hogy a neves francia gyártó ne szerepelne az AV-Magazin valamelyik rovatában. Tegnap éppen a Focal gyárában nemrég tett látogatásunkról készült beszámoló első része került fel oldalunkra, ma pedig több új modell, pontosabban a Kanta sorozat eddig hiányzó darabjainak érkezéséről kapunk hírt.

A Focal gyárlátogatásának alkalmával már volt szerencsénk a Kanta család egyik új, a N°3 névre keresztelt  darabjához, melyet hetekkel a megjelenése előtt véletlenül láthattunk az egyik tesztszobában. Most azonban a gyártó bejelentette a modellcsalád többi tagját, melyek között a N°3 mellett, a N°1 állványos és az egyszerűen csak Center névre keresztelt középső hangsugárzót is részletesebben megismerhettük.

Az alig egy éve debütált Kanta modellsorozat első darabja, a N°2 különleges formájával és érdekes színösszeállításával rendesen megosztotta az audiovilág közösségeinek véleményét. A nem mindennapi formaterv elsőre valóban szokatlan, de mint azt mi is megtapasztaltuk a Kanta N°2 tesztje során, a külsőről kialakult vélemény megformálásában a színösszeállításnak jut a legnagyobb szerep. A Focal tervezői ezért a katalógusok első oldalain szereplő harsány és szokatlan színek mellett, visszafogottabb színkombinációkban is kínálják a most már teljes családdá bővült Kanta modelleket.

A széria legkisebb képviselője egy állványos modell Kanta N°1 elnevezéssel, ami teljesen beleillik a sorozat forma- és színvilágába. Igaz pontos specifikációt még nem sikerült találnunk az újdonságokról, de ennek ellenére pár részlet mégis sejthető a megjelent képek és az elérhető információk alapján.

Annyi biztos, hogy az új, kétutas, állványos modell a gyártó 3. generációs, 29 mm-es „Beryllium” (IAL3) magassugárzóját kapta, amihez egy 16.5 cm-es Flax (len alapú) mélyközép sugárzó társul. A dobozok előlapja a modellsorozat első darabjánál már megismert különleges, nagy sűrűségű polimerből készült, a kabinet hátsó része pedig egy darab rétegelt lemezből lett kialakítva. A sorozat legkisebb képviselője is „Focus Time” kialakítást kapott, mely a magas és mélyközép sugárzó fázishelyességét hivatott javítani, a bassz-reflex port pedig a hátoldalra került.

Az állványos modellt egy, már a képek alapján is termetes darab, a Kanta N°3 követi, ami felületesen szemlélve akár a Kanta N°2 is lehetne. A sorozat legnagyobb képviselője azonban már 2 darab 21 cm-es mélysugárzót kapott, a 16.5 cm-es közép és a „Beryllium” magassugárzó mellé. A hangszórók méretéhez viszonyítva a kabinetre a hatalmas jelző illik a legjobban, mivel a sorozat kisebb álló modellje sem nevezhető szerény méretűnek, pedig abban csak 16.5 cm-es mélysugárzók kaptak helyet.

A N°3 teljesen illeszkedik a Kanta modellek vonalába, mivel itt is megtalálható a”Focus Time” kialakítású, nagy sűrűségű polimerből készült frontpanel, az egy darabból hajlított doboz, valamint már a N°2-nél is igen látványosra sikerült talprész.

Az újdonságok harmadik képviselője az egyszerűen csak Kanta Center névvel illetett centersugárzó, ami szintén látványosan szépre sikerült. A Kanta sorozatnál megszokott színkombinációk ennél a modellnél is elérhetők, ami rendkívül rugalmassá teheti a bútorokhoz és az egyéni ízléshez illeszkedő színválasztást, valamint átlagosnak nevezhető mérete könnyű elhelyezést biztosít.

A Kanta modellcsalád központi darabjába is „Beryllium” magassugárzó került, melyet 2 darab 16.5 cm-es Flax mélyközép fog közre. A polimerből készült „Focus Time” frontpanel itt sem maradt el, csak az a hangszórók elhelyezkedése miatt vízszintesen került kialakításra, a reflexnyílás pedig a hátoldalra került.

A Kanta modellcsaládot további két kiegészítő, egy a N°1-hez és egy a Center-hez készült állvány teszi teljessé, melyek a Stand N°1 és a Center Stand elnevezést kapták. Formatervük követi az álló Kanta modellek talprészének kialakítását, így nem csak tökéletesen illenek a sorozat alátámasztást igénylő darabjaihoz, hanem rendkívül mutatósra is sikerültek.

A Kanta széria újdonságainak pontos technikai adatairól, valamint az új modellek árazásáról jelenleg még nem találtunk hivatalos információt, de a már egy ideje elérhető N°2 ára, továbbá a Focal további modelljeinek árképzése alapján, a N°1 mellé nagyjából 4.000€ (kb. 1.350.000,-Ft), a N°3 mellé 11.000€ (kb. 3.600.000,-Ft), a Kanta Center-hez pedig 3.000€ (kb. 1.000.000,-Ft) összegű árcédulát tippelünk. A forgalmazás kezdetéről, valamint a hivatalos hazai árakról nem állnak rendelkezésre részletek, de feltehetően a legújabb Kanta modellek karácsonykor már a fa alá kerülhetnek.

forrás: focal