Új csúcsmodellek érkeznek a Yamaha műhelyéből

A Yamaha hifi készülékei főként a ’70-es-’80-as években voltak a csúcson, majd ezt követően néhány évtizedes stagnálás következett. A változást az új, kissé retro kinézetű modellek bevezetése jelentette, melyek megjelenésével ismét szárnyalni kezdtek a japán gyártó eladásai. A jelek szerint a cég azonban mégsem ül a babérjain és szeretné visszahozni a legsikeresebb éveit, így annak ellenére, hogy a jelenlegi kínálatában is már találni vérbeli felsőkategóriás darabokat, a cégvezetés mégis úgy gondolta, hogy itt az ideje egy új, a jelenlegi modellek felett álló sorozattal is megjelenni.

Az új 5000 modellsorozat egy előerősítőt, egy végerősítőt, egy lemezjátszót és egy hangsugárzópárost tartalmaz, melyek mindegyike továbbviszi a gyártó évekkel ezelőtt bevezetett „retro” dizájnvonalát. A klasszikus megjelenés ellenére a belső azonban már a legmodernebb technológiákat tartalmazza, mely tükrözi a Yamaha több, mint 100 éves tapasztalatát.

A új modellsorozat előerősítője a C-5000, teljesen szimmetrikus felépítéssel rendelkezik, a megfelelő tápellátásról pedig két darab, különálló toroid transzformátor gondoskodik. A belső felépítés tervezésénél a legfőbb szempontok közé tartozott a rövid és a lehető legalacsonyabb veszteségű jelutak kialakítása, mely következményeként ahol csak lehetett forrasztás nélküli csatlakozásokat alkalmaztak.

Az erősítő áramkörei a Yamaha által szabadalmaztatott „lebegő-kiegyensúlyozott” kialakítást kapták, továbbá a mérnökök kiemelt figyelmet fordítottak a rezgés és a zajcsillapításra is. Utóbbinak köszönhetően a készülék belsejébe 3 mm vastag réz „bélés” került, a készüléklábak pedig különleges, egyedi kialakítást kaptak. A minőségi megépítés már a készülék súlyán is visszaköszön, mivel a C-5000 közel 20 kg-ot nyom.

A sorozat végerősítője az M-5000 névre hallgat és szintén szimmetrikus kialakítást kapott, bár itt már csak egy darab, de annál méretesebb toroid transzformátor került a burkolat alá. A rezgés és zavarvédelem itt is fontos szerepet kapott, ezért a tápellátásért felelős részleg egy teljesen különálló, szendvicsszerkezetű réz blokkban foglal helyet.

A végerősítő áramkörei az előerősítővel megegyezően „lebegő-kiegyensúlyozott” kialakításúak, a csatornánkénti 100 W-os (8 ohm) teljesítményről pedig válogatott MOSFET végfokok gondoskodnak. A belső kialakítás és a különleges megoldások mellett azonban az M-5000 vitathatatlanul legszebb részlete az az analóg műszeregység, mely a közel 1 cm vastag, tömör alumínium előlapban és egy 7 mm vastag üveg mögött kapott helyet.

Az 5000-es sorozat nem lehet teljes egy hozzá méltó lejátszó nélkül, így  ennek szerepét a GT-5000 lemezjátszó tölti be. A Yamaha a „modern klasszikusnál” is felhasználta évszázados tapasztalatát, ennek köszönhetően pedig egy valódi műremek jött létre.

A meghajtásról egy 24 pólusú, kétfázisú szinkronmotor gondoskodik, mely szíj segítségével hajtja az 5 kg tömegű, kiegyensúlyozott, tömör alumínium lemeztányért. A rövid és egyenes kar karbonból készült, az elérhető legnagyobb merevség, a lehető legalacsonyabb saját tömeg és a megfelelő rezgéscsillapítás érdekében, továbbá a készülék alá különlegesen kialakított lábak is kerültek.

Az 5000-es modellcsaládhoz tartozó hangkeltő kissé „kakukktojás”, mivel már egy ideje forgalomban van, de ennek ellenére a Yamaha mégsem akarta lecserélni egy megújult modellre. Az NS-5000 egy klasszikus kinézettel rendelkező, 3 utas hangsugárzó, melyben szintén a legmodernebb technológiák kaptak helyet.

A modellhez kifejlesztett membránanyagok a berilliumhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, a belső, speciálisan kialakított kamrák pedig hatékonyan csillapítják a közép és magas hangok nem kívánt rezonanciáit. A kabinet felépítése sem mindennapi, mivel annak alapanyaga a Hokkaidó szigetéről származó fehér nyírfából készült rétegelt lemez, amely összeállításának legnagyobb része kézimunkával történik.

A Yamaha 5000-es sorozatának minden darabja a minőség jegyében és aprólékos kézimunkával készül, így árazásuk is ennek megfelelően alakul. A C-5000 elő- és M-5000 végerősítő darabonként nagyjából 8.000€-os (kb. 2.600.000,-Ft) árcédula kíséretében már idén novemberben a boltok polcaira kerülhet, a GT-5000 lemezjátszóra azonban még jövő tavaszig várniuk kell a fekete korongok szerelmeseinek, melyet akkor közel 5.500€ (kb. 1.800.000,-Ft) ellenében vihetnek majd haza.

Jó hír viszont, hogy az NS-5000 hangfalpáros már egy ideje kapható, azonban ára egy kissé borsosabb a széria többi tagjainál, mivel ha valaki birtokolni szeretné, annak nem kevesebb, mint 15.000€-t (4.900.000,-Ft)  kell a kasszánál hagynia vásárláskor.

forrás: yamaha europe