Új csúcs AV-erősítőt mutatott be az Onkyo

Az új csúcsmodell a TX-RZ3400, amit a gyártó felszerelt THX Certified Ultra minősítéssel, 11.2-csatornás jelfeldolgozással, 11 erősített csatornával, a legmodernebb 3D hangkezeléssel, 4K jelfeldolgozással és a legújabb szolgáltatásokkal.

Az új Onkyo TX-RZ3400 AV-erősítőbe 11 nagy teljesítményű végfokerősítő került, így akár önerejéből is képes egy 7.2.4-es konfiguráció meghajtására. A hagyományos hangformátumokat a Dolby Surround és DTS Neural:X algoritmusok segítségével alakítja térhanggá, a Dolby Atmos Height Virtualizer pedig képes további hangsugárzók elhelyezése nélkül is magassági hangcsatornákat létrehozni.

A TX-RZ3400 hét HDMI bemenettel és három HDMI kimenettel rendelkezik, mely utóbbiak között a „Main” jelzésű eARC képes, továbbá mindegyik aljzat HDCP2.3 tartalom-védelemmel rendelkezik. A legnépszerűbb nagy dinamikatartományú képanyagok támogatása, így a Dolby Vision, a HDR10 és a HLG sem maradt ki a szolgáltatások közül. A 4K szabványnak megfelelő videofeldolgozás támogatja a BT.2020 színtér lefedettséget és a 4K/60Hz-es képmegjelenítést, de az 1080p / 4K felskálázás is elérhető opció.

Az Onkyo AV-erősítői közül egyedül a TX-RZ3400 rendelkezik THX Certified Ultra minősítéssel és így alkalmas a mozik referenciaszintű hangnyomását előállítani egy akár 85 légköbméter nagyságú helyiségben, a hangsugárzók 3,5 méternél nagyobb hallgatási távolságának esetén is. Az elvárásoknak megfelelően a szolgáltatások közé bekerült az IMAX mód, amely IMAX Enhanced tartalmakat a filmkészítők szándékának megfelelően segít megjeleníteni.

A készülékbe bekerült a „Discrete Audio Path Mode” ami kikapcsolja a HDMI áramkörök audio részeit, hogy azok ne okozzanak felesleges zajt, de a hálózati modul által okozott interferencia is csökkenthető a „Cinema Dedicated” mód aktiválásával, a „Net Off” mód pedig kikapcsolja az aktív hálózati kapcsolatot. A két frontcsatorna D/A átalakításáért AKM AK4490 768 kHz/32 bites DAC-ok felelnek, a további csatornák minőségét pedig 384 kHz/32 bites D/A konverterek biztosítják.

A TX-RZ3400 nagy-áramú digitális DDAA (Digital Dynamic Audio Amplification) erősítőket kapott, csatornánként 260W (6 ohms, 1 kHz, 10% THD, 1 csatornát meghajtva) teljesítménnyel, egyedileg gyártott tápegységgel és kondenzátorokkal. A válogatott alkatrészeknek köszönhetően frekvenciaátvitele 5 Hz – 100 kHz között alakul és könnyedén megbirkózik a nagyobb méretű vagy akár az alacsony impedanciájú hangsugárzókkal is.

A szobakorrekciós beállításokat a legújabb „AccuEQ ADVANCE PLUS” algoritmus végzi, ami az „AccuEQ Advance” továbbfejlesztett változata. A pontosságot 9 pontos mérés biztosítja, az „AccuReflex” pedig az irányított, Dolby Atmos képes hangsugárzók mennyezetről visszaverődő hangjainak pontos illesztését végzi.

Az online zenelejátszásra is nagy hangsúlyt fordított a gyártó, ennek köszönhetően a legnépszerűbb platformok kerültek a szolgáltatások közé. A streamszolgáltatók közül rendelkezésre áll az Amazon Music, a Tidal, a Spotify és a Deezer, a Tuneln internetrádiónak köszönhetően pedig több ezer online rádiócsatorna érhető el egyszerűen.

A vezeték nélküli és több zónás zenelejátszáshoz a Bluetooth szabvány legújabb HD változata, a beépített Wi-Fi, a Chromecast built-in, a Works with SONOS, a DTS Play-Fi, az Airplay 2 és a FlareConnect áll rendelkezésre. A készülék beszédhang vezérlését a Google Assistant támogatja, egy jövőbeli firmware-frissítést követően pedig a Works with Alexa működése is elérhető lesz.

Az Onkyo TX-RZ3400 a gyártó bejelentése alapján várhatóan novemberben kerül a boltokba, ára pedig 2.800 € (kb. 930.000 Ft) körül alakul. A hazai megjelenésről és a magyarországi árakról jelenleg nem állnak rendelkezésre információk.

forrás: onkyo