Új családtagokkal bővül a Focal Utopia sorozata.

Úgy tűnik a Focal mérnökei mindig valamilyen fejlesztésen törik a fejüket, hogy még jobbat és különlegesebbet alkossanak. Ezen törekvésüknek most az aktuális Utópia sorozat két legnagyobb modellje esett áldozatul, melyek mind technológiájukban, mind megjelenésükben megújultak.

A francia gyártó két új modellel bővíti az aktuális Utopia modellcsaládot, melyek nem új darabok, hanem a jelenlegi csúcsmodell és az eggyel kisebb társának módosított, különleges kiadása. A két új típus a Grande Utopia EM Evo és a Stella Utopia EM Evo, melyek a megszokott magas minőségű technológiát használják, de annak finomított és kissé átdolgozott formájában.

Az új családtagokban a méltán elismert „W” membrános hangszórók és berillium magassugárzó maradt, de a mérnökök alaposan átdolgozták a meghajtókat. Az egyik ilyen fejlesztés az MRR (Machined Reinforcement Rings) névre hallgató rendszer, mely lényege, hogy a hangszórókosarak és a kabinet közé alumínium gyűrűket helyeztek, ezzel tovább javítva a merevséget.

A középsugárzó TMD (Tuned Mass Damping) elnevezésű felfüggesztését szintén módosították, mely által javult a dinamikus teljesítmény, a fázishelyesség és tovább csökkent a torzítás. A NIC (Neutral Inductance Circuit) technológiájú hangszórók és a hangváltó sem maradhatott ki a sorból, ezért az előbbiek mágneses mezejét tovább stabilizálták, az utóbbi pedig teljesen újratervezett komponensekből került összeállításra.

A hangzatos rövidítések és nem látható fejlesztések mellett a leglátványosabb változás az új modellek színében lelhető fel, mivel az újdonságok már különleges metálkék, konzervatív hamuszürke és klasszikus British Racing Green színekben is rendelhetők, a megszokott fényes fekete vagy fehér színek mellett.

A Grande Utopia EM Evo és a Stella Utopia EM Evo szeptembertől lesz elérhető, áruk pedig várhatóan 120.000$ (32.000.000,-Ft) és 65.000$ (17.000.000,-Ft) körül alakul.

forrás: focal.com