Teljesítményre hangolva- LightSpeed Performance tápkábel teszt

A LightSpeed tápkábelek közül már szinte mindegyik darabot tesztre fogtuk valamilyen formációban és eddig egyikükben sem csalódtunk. A kissé különc vonalat követő kábelek világítása és fonott felépítése egyedivé és egyben jellegzetessé teszi megjelenésüket, azonban a fonott szerkezet most lemarad a gyártó legújabb modelljéről.

A LightSpeed tápkábelek már többször megfordultak nálunk és minden alkalommal kellemes emlékeket hagytak maguk után. Különleges világításuk és jellegzetes fonott kivitelük egyedivé teszi megjelenésüket, melyek közül jelenlegi tesztalanyunknál az utóbbi megoldást elhagyta a gyártó.

Megjelenés és tulajdonságok

A Performance már kinézetében is kicsit kilóg a LightSpeed tápkábelek közül. A gyártó többi kábelének fonott felépítése helyett, itt egy hagyományosnak nevezhető egyvezetékes kinézetet kapunk, de azt a komolyabb fajtából. A vezeték külső átmérője közel 20 mm és a fonott kivitelekkel ellentétben kissé merev és súlyos darab.

A gyári adatok szerint Balanced quad-core belső felépítést kapott és 27 négyzetmilliméter vezetőképes keresztmetszettel rendelkezik. A csatlakozók a többi modellnél már megismert világító gyűrűkkel felszerelt darabok, melyeken elegáns lézergravírozott fém szalagokon kapott helyet az új modell neve, a világítás pedig az alapnak nevezhető fehér mellett sötétvörös színben is elérhető.

A Performance tápkábel egy igényes, fából készült, lézergravírozott dobozban érkezett, amelyen a típusnév alatt egy Power Edition logó is helyet kapott. A megkülönböztetés nem véletlen, mivel a gyártó ezt a modellt a kimondottan nagy áramfelvételű és dinamikaigényes elektronikákhoz ajánlja.

A termékfejlesztés filozófiája ennél a modellnél is változatlan, de az audioeszközöket leginkább befolyásoló paraméterek mellett a kiemelkedő teljesítmény és dinamika biztosítása is nagy hangsúlyt kapott. Ezek optimalizálása során minden esetben nagy figyelem kíséri a fizikai törvényszerűségeket, továbbá nem csak az adott eszköz saját paraméterei kerülnek figyelembe vételre, hanem az azokra ható külső tényezők és lehetséges források is.

A csatlakozók kompozit darabok, a belső csatlakozók nagy tisztaságú rézből készültek, a külső érintkezőfelületek ezüst-ródium bevonatot kaptak. A csatlakozókba bekerült a LightSpeed Pure Energy elnevezésű elektronika, ami a váltakozóáramú hálózatra kerülő egyenáramú komponensek kiszűréséért felel és biztosítja az eredeti és optimális szinuszhullám visszaállítását.

A kábel 336 tömör szálból álló quad-core belső struktúrát és ónnal bevont tiszta réz árnyékolást kapott, továbbá teljesen szimmetrikus felépítéssel rendelkezik. A szimmetrikus felépítés biztosítja, hogy a vezetők azonos tulajdonságai (keresztmetszet, szerkezet, hossz, elektromos tulajdonságok, stb) nem okoznak zavarokat vagy fluktuációt, ami legyen bármilyen kis mértékben is jelen, hatással lehet a kifinomult elektronikák működésére. Az extrém módon megnövelt keresztmetszetű vezetők nagy tisztaságú rézből készültek, melyek forrasztás mentesen kapcsolódnak a csatlakozókhoz.

Meghallgatás

A Performance tápkábelt kézbe véve és megfelelő partnereket keresve hozzá feltűnik, hogy ez egy kevésbé felhasználóbarát darab, mint a gyártó többi modellje. Mivel eléggé merev és súlyos darab, ezért a kisebb és könnyebb készülékekhez a gyártó sem ajánlja, ennek megfelelően pedig mi is inkább súlyosabb társakat kerestünk hozzá.

Mivel nem csak egy elektronikával szerettük volna kipróbálni, ezért felsorakoztattuk a lehetséges jelölteket a legkülönfélébb kategóriákból, hogy a lehető legalaposabb képet kapjuk a Performance tápkábel hatásáról. A jelöltek közé sztereó kategóriában bekerült egy Cambridge Audio Edge A erősítő, egy Naim Uniti Star, házimozi fronton egy Primare SP33 processzor és A30.7 végfok páros, egy Cambridge Audio CXR200 és egy Onkyo TX-RZ830 AVR, valamint egy Elac Sub 3030 mélysugárzóval is tettünk egy próbát.

A meghallgatás során Sonus faber Sonetto (Sonetto V, II és Center II), Elac Vela (403) és KEF Q (750, 350 és 650C) sorozatú hangsugárzókat használtunk, forrásként pedig egy Dune HD Max 4K médialejátszót és egy Cambridge Audio CXN hálózati lejátszót fogtunk be.

A teszt során mindegyik elektronikát a saját gyári kábelével és egy kábelekre specializálódott gyártó tesztalanyunkhoz hasonlóan árazott darabjával is meghallgattunk, hogy legyen viszonyítási alapunk.

Naim Uniti Star és Elac Vela 403; a Naim alapból melegnek és barátságosnak nevezhető hangja a Performance tápkábellel nagyjából megmarad, de az alsó tartomány erőteljesebb, mint korábban, a dinamika is javul, több részlet jelenik meg, de a magasabb tartományban egy kis keménység is megjelenik. A megszólalás nagyon jó, de egy kicsit németesen precízzé válik a kellemesen angolos helyett.

Cambridge Audio Edge A és Sonetto V; Ettől a párostól ilyen mélyeket még nem hallottunk, pedig már jó ideje hallgatjuk őket. Az alsó frekvenciák alacsonyabbnak tűnnek, mint eddig bármikor, mennyiségük is többnek tűnik, de emellett részletességük megmarad. A részletek a többi frekvencián is feltűnnek, több van belőlük és intenzívebben is vannak jelen, azonban a Sonus faber-ek kellemes zeneiségében egy kis németes precizitás és egy hangyányi keménység itt is megjelenik. A tér nagyon jó, a térbeli részletek mennyisége kicsit meg is lep bennünket.

Primare SP33, A30.7, Sonetto 5.0 és Elac Sub 3030; a Performance tápkábelt a végfokkal párosítva a sztereó anyagoknál megtapasztalt változások jelennek meg, de a sokcsatornás anyagoknál és mozgalmas filmeknél még jól is jön a korábban kritikával illetett kis keménység a megszólalásban. A Primare végtelenül finom és precíz hangjához komoly dinamika és erőteljes mély tartomány társul, a részletek gazdagsága pedig egyszerűen lenyűgöző. Igaz, a részletességgel a gyárilag mellékelt kábellel sem volt problémánk, de mintha most egy kicsit minden még kontúrosabb lenne és a felső tartományokban is nagyobb dinamikát tapasztalunk.

Cambridge Audio CXR200, Sonetto 5.0 és Elac Sub 3030; az AVR-hez párosítva a Performance tápkábelt komoly, a korábbiaknál is erőteljesebb dinamikát és mélyeket kapunk. A robbanások, a lövések és minden ütközés elemi erővel szólal meg. Kicsit olyan, mintha feltoltuk volna az EQ beállításokat, de ez a CXR200 esetében nem lehetséges, mert a gyártója ezt a lehetőséget kihagyta az opciók közül. A dinamikanövekedés és a mélyek határozottsága azonban nem megy a részletek rovására, a produkció pedig annyira jó, hogy egy időre le is ragadunk ennél a felállásnál.

Puszta kíváncsiságból a Performance kábelt átdugtuk az ELAC mélysugárzóba és itt történt némi meglepetés. Az eddig is határozott alsó tartomány új erőre kapott és nem csak a sub hangszóróját mozgatta meg, hanem az eddig is néha megmozduló doboz egészen határozottan eltáncolt eredeti helyéről az energikusabb jelenetek alatt, így vissza is kellett vennünk néhány dB-t az LFE csatorna jelszintjéből.

Onkyo TX-RZ830, KEF Q 5.0 és Taga TSW-120 sub páros; a hatás itt is hasonló, mint a CXR200 esetében, de a karakter kicsit más. Az előzőnél jóval olcsóbb összeállítás szintén jól hallható dinamikanövekedést mutat, melyhez a korábbiaknál is testesebb mélyek társulnak. Az összhatás olyan, mintha egy kategóriát feljebb lépett volna az egész rendszer hangja, ami nem kis mutatvány ebben az összeállításban.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A tápkábelek körül, azok hatásával, hangjával és árával kapcsolatban naponta lehet belefutni egy-egy vitába a kapcsolódó fórumokon. Sokan állítják hogy nincs és nem lehet hatásuk a hangra, mivel előttük több száz kilométer vezeték fut az erőművekből. Mások viszont még a szigetelés színének is jelentőséget tulajdonítanak, mert véleményük szerint az is hatással lehet a hangra.

Nem szeretnénk igazságot tenni a két tábor között, azonban a Performance tápkábelt mindenki figyelmébe ajánlanánk, mert olyan jól hallható és markáns változásokat okozott az általunk próbált rendszerekben, amit nem lehet nem észrevenni. A legnagyobb változás minden esetben a dinamika és a mély hangok erőteljes jelenléte volt, melyhez a közép és magas tartomány részletessége is csatlakozott.  Ez a változás jól hallható volt mindegyik általunk próbált rendszer esetében, de azt is meg kell említenünk, hogy a finomság nem a Performance tápkábel erőssége.

A Sonus faber-ek esetében zenei anyagoknál komoly, korábban még nem hallott mélyeket kaptunk, de az olasz dobozok finom megszólalását kissé keménnyé és túl precízzé is tette. Részletekben azonban nem volt hiány, amihez kellemes tér és semlegesség is társult.

A házimozi összeállításoknál azonban mindegyik esetben komoly előrelépést okozott a Performance tápkábel, mivel plusz dinamikát, határozott mélyeket és további részleteket hozott a megszólalásba. Még a jelenlegi tesztünkben legolcsóbbnak számító Onkyo TX-RZ830 esetében is egyértelmű és pozitív változások mutatkoztak, ami jó hatással volt a teljes összeállítás megszólalására.

A drágább elektronikák esetében már egyre gyakoribb, de egy olcsóbb AVR esetében csak ritkán elfogadott egy olcsónak nem nevezhető tápkábel párosítása. Ritkán teszünk ilyet, azonban most a kevésbé elfogadott megoldás mellé állunk, mivel ha egy olcsóbbnak nevezhető rendszerben nem csak az AVR árához viszonyítjuk a tápkábel árcédulájára írt összeget, hanem a összeállítás teljes árához és az arra gyakorolt hatását nézzük, akkor már nem is jelent arányosan akkora kiadást egy ilyen tápkábel beszerzése, mint amekkorának ez elsőre tűnik. Ezért mi most elsősorban nem a több milliós sztereó high-end összeállításokhoz ajánljuk  ezt a  tápkábelt, hanem leginkább a középkategóriás és afölötti házimozi rendszerekhez, AV-erősítőkhöz, végfok-erősítőkhöz, valamint nagyobb teljesítményű mélyládákhoz. Tesztünkön ezeknél az összeállításoknál és készülékeknél tapasztaltuk a legtöbb olyan pozitív változást, amelyek csak komolyabb készülékcserékkel lennének elérhetők, ezért sok esetben hatékonyabb és gazdaságosabb megoldás lehet egy LightSpeed Performance tápkábel beszerzése.

Listaár:

LightSpeed Performance 1.5 m  – 169.900,-Ft

LightSpeed Performance 2.4 m  – 199.900,-FtHozzászólások