Rendszerhiba a Dolby Vision formátumban

Elég nagyszámú felhasználó jelezte már azt a hibát, ami a Dolby Vision formátumú anyagoknál jelentkezett és melyről nemrég a Forbes is beszámolt. A hibajelenség az, hogy a Dolby Vision formátumú anyagok bizonyos részleteinél a fekete-szint hirtelen megnövekedett és a sötét jelenetekben a fekete helyett zavaró szürke színek jelentek meg. Ugyanezeknél a tartalmaknál HDR10 formátum esetén vagy a TV saját alkalmazásán keresztül ez a probléma nem jelentkezett.

A Dolby nyilatkozata szerint ez nem egyedi eset, hanem általános és minden ilyen formátummal rendelkező készüléket érint, ami HDMI-n keresztül csatlakozik a TV-hez, a streaming szolgáltatókat és alkalmazásaikat viszont nem érinti ez a probléma. Jó hír viszont az, hogy a Dolby máris tudja mi a hiba megoldása, az viszont rossz hír, hogy a javítást minden már eladott TV-n is el kell végezni, ami a gyártok feladat lesz egy frissítés formájában.

Az LG már ígéretet is tett arra, hogy megoldja a problémát a Dolby Vision támogatású készülékein egészen a 2016-os modellekig visszamenőleg, de azt, hogy a javítást tartalmazó frissítés mikor jelenik meg még nem tették közzé.

A Sony viszont nem adott ki közleményt a Dolby Vision javítással kapcsolatban, így nem tudni, hogy a Sony TV tulajdonosok részére mikor és milyen megoldással áll elő a gyártó.

(AVM)