Party málhazsák – Mac Audio MRS 777 hordozható hangállomás teszt

A Mac Audio már számtalan alkalommal bebizonyította, hogy van helye az életünkben, hiszen évtizedek óta jeles képviselője az autóhifinek és a mobil szórakoztató elektronikának. A cég szerint a lényeg a mobilitás, így ebből a Bluetooth-os megoldások sem maradhatnak ki.

A legtöbb gyártó javarészt apró, zsebre vágható és alacsony akku üzemórával rendelkező kütyükkel áraszt el bennünket, melyek „valamivel jobban szólnak” mint  telefonunk. Mac Audio háza táján ellenben úgy néz ki, hogy mernek kicsit extrémebb dimenziókban gondolkodni, ezért  megszülethetett az MRS 777 névre hallgató hangállomásnak hívott eszköz.

Megjelenés

Apropó dimenziók! Tartja a mondás, hogy nagy test nagy élvezet és ebben az esetben kimondottan igaz, mivel ez nem az a kütyü, amit gyorsan zsebre vághat az ember, ez nem egy kis recsegő doboz, inkább utazótáska vagy még inkább egy bőrönd. Került rá kerék, egy kihúzható fogantyú és mindez nem véletlen, hiszen súlya sem a pillekönnyű kategóriába tartozik, közel 11kg-ot nyom a mérlegen. Azonnal látszik rajta, hogy kültérre tervezték és extrémebb felhasználási környezethez alakították a vizuális megjelenést. Vastag műanyag betéteket kapott, a kijelző előtt plexi lap található, gombjai gumírozott anyagból készültek, csatlakozóit és  bemeneteit pedig szintén gumi dugók védik. Nem kell aggódnunk, ha az időjárás csapadékosra fordul vagy véletlenül valaki feldönti hangállomásunkat, mert maga a elektronika mindkét esetben teljesen biztonságban van.

Az MRS 777 nevezhető egy igazi nagyfiúnak, mivel annyira férfiasnak hat, mint az eldobható borotva egy mexikói börtönben. Köszönő viszonyban sincs a letisztultság apró jeleivel, nem Pininfarina vagy Giugiaro tervezte, ez a túlélésre készült. Számos bemeneti jelforrás (Bluetooth, USB 1,USB2, SD kártya olvasó, line in) áll rendelkezésre, sőt még egy FM rádiót is elrejtettek benne. Ha pedig megunnánk a magunkkal hozott vagy a levegőben terjedő tartalmakat, akkor egy mikrofon csatlakoztatásával, valóban különleges és egyedi produkciót adhatunk elő egy szilveszteri bulin vagy az erdő közepén, akár a teljes éjszakát végig óbégathatunk gond nélkül, a többiek „örömére”.

A hangszórót védő rács fém, a készülék tetején pedig jópofa tablet- vagy mobiltartót alakított ki a gyártó és a hang megszólalásáról egy 20 cm-es mély- és egy 8cm-es magassugárzó gondoskodik. A zenei teljesítmény 150 watt, az RMS teljesítmény pedig 50 watt, legalábbis ezt ígéri a gyártó.

Meghallgatás

Hangállomásunk megszólalása határozottan jobb, mint amire a külseje alapján számítanánk. Meglepően jók a mélyek és a magasabb tartomány is nagyjából a helyén van, de azért senki ne gondoljon egy kifinomult audiofil hangzásra. A hangerő rendben, simán hozza ami a mérete alapján kinézhető belőle. A hálózatról lekötve „akku módban” 20-as fokozatnál korlátozza a hangerőt, a üzemidő hosszabb távú fenntartásának érdekében. A konnektorból kihúzva is túllépi a kellően hangos jelzőt, így hangjával könnyedén felhívhatjuk magunkra a környezetünkben tartózkodók figyelmét, bármerre járunk vele. Az akkura sem lehet panasz, mivel bírja rendesen, a több órán keresztül tartó vallatásunk meg se kottyant neki,  pedig nem spóroltunk a hangerővel.

A hang USB-ről és Bluetooth-ról teljesen egyformán szólalt meg, sem hangerőben sem minőségben nem találtuk eltérést, az FM rádió teljesen jól működött, bár ez utóbbit nem teszteltük havas hegycsúcsok vagy homokdűnék között, de feltehetőleg, ha a sugárzási feltételek adottak, akkor nem lesz vele gond.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
3.8

Összefoglalás

AV-Magazin: TETSZETT

Mintha maga a hadsereg kérte volna fel a Mac Audio-t, hogy tervezzen a frontra egy „hordozható zeneállomást” a fiainknak, ahol ha ez lenne a hátamon harc közben, tuti nem lőnének rám, mert a zenét mindenki szereti. Maradjunk a békeidőknél, ahol szintén jó szolgálatot tud tenni egy ilyen „soundstation”, például jelenleg síelés vagy egyéb téli sportok kiegészítőjeként, de a hamarosan beköszöntő tavasz (legalább is reméljük, mert kicsit már hosszúnak érezzük a telet) alkalmával megejtett kirándulások és kerti partik közben is jól jöhet egy nagyobb méretű, de mégis hordozható hangkeltő.

Hangja inkább dögös, mint részletes és a szabadban megrendezett alkalmi összejöveteleken megszólaló könnyedebb zenék megfelelő kelléke vagy a már emelkedettebb hangulatban elkövetett karaoke produkciók központi darabja lehet. A komolyabb műfajokat viszont már nem érdemes rajta erőltetni, ezért például Bach-hoz nem feltétlen ajánljuk. Masszív kivitele, víz és porállósága a felhasználás széles skálájára ad lehetőséget, ha szükséges akkor pedig kellően hangos tud lenni a hangulat megteremtéséhez és szinte a végtelenségig bírja az akkuja.

Hogy megéri-e a pénzét? Azt leginkább mindenki döntse el magában. Szolgáltatásban a mai elvárhatót hozza, hangereje több mint elég, mérete az átlagtól nagyobb, de ami társai fölé emeli, az az extrémebb környezetben történő alkalmazás egyszerű lehetősége. A jelenlegi és nagyobb mérettel rendelkező, Bluetooth képes hordozható hangszórók piacán mindenképp van keresnivalója, árban sem a drágábbak közé sorolható, kinézete pedig biztos, hogy sokak tetszését elnyeri, ahogy abban is biztosak vagyunk, hogy sokakét viszont nem.

Összességében az MRS 777 a felhasználási környezetét tekintve, egy remek hangú, strapabíró készülék, ami még a maga kategóriájában kissé formabontó, de ezt a szó jobbik értelmében teszi és sok olyan opcióval együtt, amire manapság szükségünk lehet, ezért nekünk tetszett.

Listaár: 79.990,-Ft

Akciós ár: 74.990,-Ft