Olcsó csúcsmodell az ELAC-tól

Az ELAC nagyjából egy éve jelentette be legújabb csúcsmodelljét, mely azóta egyedül látta el a zászlóshajó szerepét a cég kínálatában. Most azonban véget ért az eddigi egyetlen Concentro modell magánya, mivel a gyártó elkészítette a kinézetében és minőségében megegyező, de szerényebb méretekkel rendelkező társát.

Az ELAC csúcssorozatának legújabb tagja a Concentro M nevet kapta és ránézésre szinte teljesen megegyezik a nagyobb testvérrel, azonban méretei már jóval szerényebbre sikerültek. A dizájn, a hangszórók elrendezése és a CNC technológiával, egy darabból elkészített talprész maradt, de a hangszórók átmérője, mennyisége, valamint a különleges kabinet méretei csökkentek.

A csúcsszéria M névre hallgató képviselőjének front oldalára már csak egy hangszóró került, ami valójában kettő, mivel egy AS-XR membrános, gyűrűs közép- és egy JET 5 magassugárzót foglal magába. A koncentrikus kivitel azonban nem csak formai játék vagy látványos dizájnelem (mivel azokból akad bőven a Concentro M más részein), hanem a hangok pontszerű megszólalását, valamint a magassugárzó fázishelyes beállításának lehetőségét biztosítja, mely utóbbi finomhangolása a hátoldalon elhelyezett mechanikus szerkezet segítségével lehetséges.

A Concentro M oldalán elhelyezett AS mélysugárzók mennyisége már megegyezik a nagyobb modellben található meghajtók számával, mindössze csak átmérőjük lett kisebb. A kabinet méreteinek és a hangszórók számának csökkenése ellenére az ELAC kiemelten hangsúlyozza, hogy az M modellnél sem kötöttek kompromisszumot a hangminőséget illetően. Az új típus mindössze a kisebb alapterületű helységgel, nappalival rendelkezők számára kínál tökéletes megoldást.

A külső azonban már teljes egészében a nagyobb Concentro-t idézi, mivel a választható színek, színkombinációk és anyagok megegyeznek a zászlóshajónál elérhető lehetőségekkel, valamint a kidolgozás minősége sem kevésbé tökéletes az M modell esetében.

Azt nem tudjuk, hogy a Concentro M árazása a közel feleakkora méreteivel arányosan történt vagy ennek egyéb okai voltak, de a jelenleg elérhető információk alapján az újdonságért a csúcsmodell árcéduláján szereplő összeg felét, mindössze 30.000€-t (kb. 9.500.000,-Ft) kell majd a pénztárnál hagyni vásárláskor.

A Concentro M megjelenéséről részletes információkat még nem tett közzé a gyártó, de az eddigi bejelentések alapján már karácsony előtt hazavihető lesz a kisebbik csúcsmodell.

forrás: elac