Októberben már a boltokban a JVC új 8K projektora

Úgy tűnik, hogy az idei „8K lázból” a TV-k után a projektorok sem maradhatnak ki, mivel a JVC nemrég bemutatta a világ első e-shift 8K vetítőjét, ami idén októberben már a boltok polcaira is kerülhet.

A projektorok piacán még a natív 4K modellek sem számítanak igazán elterjedtnek, ennek ellenére a JVC DLA-NX9 már most 8K felbontással próbálja felhívni magára a vásárlók figyelmét. Az újdonság a natív 4K kép vetítése mellett, pixeleltolásos (e-shift) módszerrel, már képes 8192 x 4320 képpontot is megjeleníteni.

A DLA-NX9 2.200 (ANSI) lumen fényerővel rendelkezik, amihez 100.000:1 natív és 1.000.000:1 dinamikus kontrasztarány párosul, továbbá 100% DCI-P3 színtér lefedettség és HDR megjelenítés is tartozik. A készülék megfelel a legújabb HDMI szabványnak, teljes 4K kompatibilitással rendelkezik, valamint a HDR10 és HLG nagy dinamikatartományú formátumok feldolgozására képes.

A készülékbe bekerült a JVC megújult „Clear Motion Drive” technológiája, ami már támogatja a 4K/60p anyagokat, továbbá a „Motion Enhance” funkció segítségével optimalizálja a mozgókép felbontását. A kép megjelenítésében nagy szerepet kapott az új, 18 részből álló optikai egység, ami alumínium házban kapott helyet és 100 mm átmérőjű üveglencsékből épül fel. A beépített lámpa 265 W teljesítményű hagyományos fényforrás, mely élettartama a gyári adatok alapján 4.500 óra.

A JVC gondolt a játékosokra is, ezért a DLA-NX9 alacsony késleltetéssel rendelkezik konzol/PC módban, de az utóbbi időben kissé háttérbe szorult 3D képmegjelenítés sem maradt ki a lehetőségek közül. A tökéleteshez közelítő képminőséget az ISF C3 optimalizált képbeállítás garantálja, de az automatikus képkalibrálás lehetősége is rendelkezésre áll a szolgáltatások között, amihez a gyártó „Exclusive” szoftvert kínál a weboldalán.

A JVC DLA-NX9, a gyártó információi alapján, teljesíti a „THX Certified 4K Display” tanúsítvány feltételeit, ami a natív 4K tartalmak megjelenését abban a formában biztosítja, ahogyan azt a film készítője megálmodta, ennek köszönhetően a készülék hamarosan megkaphatja az ezt igazoló minősítést.

A DLA-NX9 az Egyesült Államokban 17.999$-os (kb. 5.100.000,-Ft) árcédula kíséretében októberben kerül az üzletekbe, a hivatalos hazai megjelenésről és árazásról jelenleg még nem áll rendelkezésre információ.

forrás: jvc