Októberben érkezhet a Pioneer UDP-LX800 csúcs Blu-ray lejátszó

Az UDP-LX500 után várható volt, hogy a japán gyártó egy másik modellel is jelentkezik, mivel a korábbi fotókon, az akkor bejelentett UHD Blu-ray lejátszó mellett egy másik, kék színű lepel alá rejtett készülék is látható volt. Az újabb leleplezésre nem kellett sokat várni, mivel a Pioneer a kisebb modell szeptemberi érkezésének bejelentését követően, már októberre ígéri a nagyobb, UDP-LX800 megjelenését.

Az újdonság, egyben a cég zászlóshajó-lejátszójának szerepét is hivatott betölteni, ezért a gyártó láthatóan nem spórolt semmin. Az UDP-LX800 kisebb testvérénél több szolgáltatást tartalmaz, amihez komolyabb megépítés, merevebb készülékház és jobb minőségű alkatrészek is társultak.

Az LX800 képes a jelenleg legelterjedtebb digitális lemezek, a CD, SACD, BD, 3D DB és UHD BD lejátszására, de a hálózaton érkező vagy USB eszközön tárolt tartalmak megjelenítése, megszólaltatása sem okoz gondot a számára. A szolgáltatások közül nem maradt ki a legújabb nagy dinamikatartományú Dolby Vision, HDR10 és HLG képformátumok és az objektumalapú Dolby Atmos, DTS:X hangformátumok teljes támogatottsága, azonban a kétcsatornás zene szerelmeseire is gondolt a gyártó.

A készülék hátoldalára 7.1 csatornás analóg kimenet nem, szimmetrikus sztereó XLR kimenet azonban került, melyhez minőségi elektronika és D/A konverter társul. A DAC szerepét a gyártó a legújabb ESS SABRE ES9026PRO chip-re bízta, továbbá a készülék digitális és analóg áramkörei a készülékházon belül, egymástól a lehető legjobban elválasztva kerültek elhelyezésre.

Az UDP-LX800 további újdonsága a készülékházon belül kialakított, méhsejt mintás erősítésű vázszerkezet, mely egy több rétegből felépülő, rezgéselnyelő alvázra épül. A készülékházban a mérnökök három különálló blokkot alakítottak ki, egyet a lemezmechanika, egyet az analóg, egyet pedig a digitális áramkörök részére, melyek nem csak fizikailag kerültek egymástól elválasztásra, hanem különleges, az elektromágneses interferenciát minimalizáló védelmet is kaptak.

A csúcsmodell olyan különleges funkciókat is kapott, mint például a „Transport Function”, mely bekapcsolásával a készülék egy „digitális futóművé” alakul és teljesen lekapcsolja az ilyenkor szükségtelen analóg áramköröket. A minőségi sztereó zenehallgatást a „Direct Mode” erősíti, ami nem csak megkerüli, hanem ki is kapcsolja a nem használt digitális és analóg, audio- és videoáramköröket, az elérhető legjobb hangminőség érdekében.

Az UDP-LX800 részletes adatai jelenleg nem állnak rendelkezésre, ahogy hivatalosan ára sem került még bejelentésre. Azonban a gyártótól kiszivárgott információk alapján a csúcsmodell megjelenése valamikor októberben várható, ára pedig nagyjából 2.300€ (kb. 750.000,-Ft) körül alakul.

forrás: pioneer