Netflix Spatial Audio – virtuális térhatás stereo rendszeren és fejhallgatóval mozizók számára

Netflix Spatial Audio

A Netflix útjára bocsájtotta az új Spatial Audio névre keresztelt virtuális surround hangzási módját, amit kifejezetten az Atmos vagy surround házimozi rendszerrel nem rendelkező, stereo rendszeren, illetve fejhallgatón keresztül mozizó felhasználók számára vezet be.

Az eljárás a Sennheiser-rel együttműködésben fejlesztett AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológián alapszik: az eredeti Atmos vagy surround hangsávot keveri le intelligensen egy virtuális térérzetet biztosító stereo hangsávvá úgy, hogy a párbeszéd és a filmzene érintése nélkül a többi környezeti hanghatás felhasználásával épít egy immerzívebb virtuáis surround hangzást. A lenti videóban kipróbálható, összehasonlítható, mennyire tud hatékonyan működni ez a fajta lekeverés a saját stereo rendszerünkön, fejhallgatónkon:


Első körben több, mint 700 filmet és sorozatot tesz a Netflix elérhetővé az új hangzásmóddal, többek között olyan címeket, mint a Stranger Things, a The Watcher, a Wednesday és a Knives Out: Glass Onion, illetve az alábbi, hamarosan megjelenő új címek is egyből Spatial Audio támogatással érkeznek majd: a You 4. évada, a Your Place or Mine, a Luther: The Fallen Sun és a Tour de France. A teljes kínálatot a „spatial audio”-ra rákeresve tekinthetjük meg Netflix kliensünkben.

Bár a fejlesztés mindenképp üdvözlendő, némi üröm az örömben, hogy csak a jeleneg havi 4 490 Forintba kerülő Prémium előfizetéssel lesz elérhető (amivel egyébként 4K Dolby Vision-ben is élvezhetjük a képet, és párhuzamosan akár 4 stream nézését is lehetővé teszi), illetve a megvalósítás jelenleg mind immerzivitásában, mind fukcionalitásában elmarad még az Apple-féle Spatial Audio megoldástól, ahol – megfelelő fejhallgató használata mellett – akár „körül is nézhetünk” a hangképben a Head Tracking funkció jóvoltából.