Nagyobb, szebb, jobb – megújult a Phonar hazai bemutatóterme

A Phonar már jó pár évtizede, közel 50 éve a piacon van termékeivel, de ismertsége mégse olyan nagy, mint azt megérdemelné. Ez nem a cég termékei miatt van, hanem inkább a cég filozófiájának köszönhető, miszerint a rendelkezésre álló anyagi források nagyobb részét fejlesztésre és minőségi anyagokra, alkatrészekre költi és csak a kisebb részt marketingre.

Történetünk 2023 nyarán indul, amikor meghívást kaptunk a Phonar hazai importőrének megújult bemutatótermébe. Több időpont egyeztetés lemondás, közbejött nyaralás és egyéb tényezők miatt novemberben meg is történt a látogatás, a többszöri halogatást pedig utólag nem is bánjuk, mivel így meghallgathattuk a Phonar legújabb modelljét is a P9.2SE-t ami az ide Müncheni HighEnd show-n mutatkozott be a nagyérdeműnek.

A Német gyártó hazai importőre az Ekline Audio bemutatóterme Kecelen található, így pár órás kocsikázás után jutottunk el úticélunkhoz. Azonban már a megérkezést követő pillanatokban úgy éreztük, hogy már most megérte.

A megújult bemutatóteremben a Phonar teljes kínálata megnézhető és meghallgatható, melyeket Advance Paris, Anthem, Lumin, Myryad és NAD Master sorozatú elektronikák, továbbá Audio Engineers kábelek és kiegészítők szolgálnak ki. Az új környezet, annak ellenére, hogy kapott bőven csillapítást, inkább egy otthonos nappali hangulatát idézi, mint egy üzlethelyiséget. Az okos elrendezésnek köszönhetően több összeállítás is meghallgatható egymást követően, miközben nem kell a hangsugárzókat, vagy az elektronikákat cserélgetni. A rendszerek a Veritas sorozat M4.2 belépő modelljével indulnak és egészen a cég zászlóshajó P10.2 SE modelljéig tartanak, így bárki egyszerűen meghallgathatja, összehasonlíthatja és megtalálhatja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő összeállítást.

Az első benyomások után, ami alatt megállapítottuk, hogy az új bemutatóterem nem csak nagyobb, szebb, hanem mind elrendezés, mind pedig akusztika szempontjából is jobb lett a korábbinál, hozzáfogtunk a hallgatózáshoz. Kíváncsiságunkat leginkább az új P9.2 SE modell csigázta, ami a nagyobb SE modell erényeit kínálja kisebb méretben és alacsonyabb áron. A nagytestvér P10.2 SE már egy ideje a piacon van és hangja tagadhatatlanul túlmutat árkategóriáján, azonban hatalmas méretei miatt a legtöbb átlagos nappaliba egyszerűen túl nagy. Erre jelenthet megoldást az új SE jelölésű modell, ami a P9.2 méreteit és kinézetét kapta, de ezen kívül mindenbe megújult.

A kisebb modelleken átugorva a P9.2 SE-vel kezdtük a meghallgatást és már az első hangoknál kiderült, hogy ez valami valóban más. Mondjuk ezt úgy, hogy otthoni rendszereinkben egy pár P9 is teljesít szolgálatot, így van bőségesen összehasonlítási alapunk. A P9.2 SE kabinetjét leszámítva annak összes alkatrészét újratervezték a cég mérnökei, továbbá a meghajtókból is az elérhető legjobbakat szerelték be, így modifikált Peerless mély és középsugárzók, továbbá a nagyobb SE modellből már ismert ScanSpeak R3004 Illuminator magassugárzó kapott helyet az újdonságban.

A meghajtást egy Lumin T3, egy pár Advance Paris monoblokk végfokerősítő biztosította, az összeköttetésről pedig Audio Engineers Forcefield és Transfield kábelek gondoskodtak.

A hang barátságos, meleg, de egyben részletes és valószerű. A tér széles mély, a hangszerek és az énekes pedig jól pozicionáltak, valamit valós méretűek. Zenei stílustól függetlenül, a tapasztalt kellemes, jó tulajdonságok végig megmaradtak. A meghallgatás csak egyetlen apróság árnyékolta be, ottjártunkkor a P9.2SE még „bejáratós” állapotában volt, így nem tudta megmutatni tudása legjavát, de szégyenkeznivalója így sincs, mivel előadása több, mint meggyőző volt. A meghallgatás közbeni szünetekben az Ekline Audio frontemberével kellemesen elbeszélgettünk zenei stílusokról, technikai részletekről, a gyártók piaci hozzáállásáról és a tapasztalható fejlődésről, majd a Phonar csúcsmodelljére, a P10.2 SE-re váltottunk. A zászlóshajó a P9.2 SE szteroidom hizlalt testvére, mert azonos megjelenés mellett, mindenből többet ad. A 140cm-es magasság és a dupla 21cm-es mélysugárzók látványa már önmagában is soknak tűnhet egy átlagos nappaliba, hangja pedig szinte már követeli a megfelelő mennyiségű légköbmétert. Az Ekline Audio új bemutatóterme ilyen szempontból határeset, mivel a hangsugárzók kicsit nagyobb teret is simán kiszolgálnának, azonban a falakon elhelyezett megfelelő mennyiségű és gondosan megtervezett csillapítás, teszi a dolgát és kordában tudja tartani a frekvenciákat. A P10.2 SE egy igazi nagyágyú. Hangja az új P9.2 SE-t idézi, de minden még finomabb, még dinamikusabb, az alsó tartomány pedig lehengerlő. A legmélyebb frekvenciákat nem is halljuk, hanem érezzük úgy, mint egy tisztességes aktív subwoofer esetében.

Sokáig hallgatóztunk, váltogatva az új P9.2 SE és a P10.2SE között, megállapítva, hogy a döntést kettejük között csak a nappalink mérete és a rendelkezésre álló anyagi források befolyásolhatják, a hallott hang nem igazán. Kellemes környezetben pedig, mint tudjuk rohan az idő, így óránkra nézve vettük észre, hogy már közel öt órája beszélgetünk és hallgatjuk a legkülönfélébb zenéket. Így ideje volt lassan hazaindulni.

Látogatásunk és az Elkine Audio új bemutatótermében tapasztaltak alapján minden zene- és házimozi rajongónak azt tudjuk javasolni, hogy ha teheti látogasson el Kecelre, a Phonar magyarországi központjába egy kellemes zenehallgatásra, mert a megújult bemutatóterem és a Phonar újdonságai megérik az utazást.

Phonar magyarországi képviselete: Ekline Audio