Monitor Audio Concept 50 hangsugárzó

Ebben a hónapban ünnepli 50. évfordulóját a hangsugárzógyártás egyik nagyágyújának számító Monitor Audio. Az évfordulót pedig a müncheni High End Show-ra időzítették, ahol a Monitor Audio Concept 50 hangsugárzó világpremierjével együtt ünnepelték meg.

A Monitor Audio Concept 50 fejlesztése során az egyik legfőbb szempont az volt, hogy minden eddigi hangsugárzójuknál jobb hangzást biztosítson. A Monitor Audio Concept 50 a gyártó szerint egyesíti a kivételes hangzást, az eleganciát és a luxust, de egy lépéssel tovább megy: feszegeti az audiofil határokat, és világszerte örömet okoz a zene szerelmeseinek.

monitor audio concept 50 av-magazin

A futurisztikus megjelenésű Monitor Audio Concept 50 a gyártó új zászlóshajója lesz. A „The Array” egy ultrakompakt, több meghajtós közép- és magassugárzó-rendszer, a precizitás és a dizájn mesterműve. A blokk összesen hat középsugárzóből áll, amelyek a magassugárzó körül helyezkednek el. Ez a megoldás nagyobb membránfelületet eredményez a Platinum sorozat jól ismert és népszerű középsugárzóihoz képest és rendelkezik további előnyökkel is.

monitor audio concept 50 av-magazin

Minden középsugárzó kivételesen széles sávszélességgel rendelkezik, így lefedi a magassugárzó frekvenciatartományának nagy részét. Ez a megoldás biztosítja a zökkenőmentes átmenetet és a kivételesen alacsony torzítást a közép- és a magassugárzó között.

A klasszikus koaxiális közép-magas meghajtók további intermodulációs torzítást adnak a hangokhoz, ami a magassugárzó körüli membrán mozgásának köszönhető. Ez a torzítás csökkenthető a középtartomány megfelelő hangolásával, azonban teljesen megszüntetni nem lehet. A Concept 50 magassugárzója körül a hat középsugárzó egy lapos, merev terelőlemezt képez, amely nem mozdul, így nem jön létre intermodulációs torzítás.

monitor audio concept 50 av-magazin

A magassugárzó a Pleated Diaphragm (MPD) meghajtó javított változata. A Monitor Audio több mint 10 éve világelső az Air Motion Transformer magassugárzók fejlesztésében, így a Concept 50 a Monitor Audio harmadik generációs (MPD III) MPD magassugárzóját kapta, amelyet tovább optimalizáltak, így ez a legpontosabb magassugárzó, amit a cég valaha gyártott.

monitor audio concept 50 av-magazin

A Concept 50 mélysugárzóit Newton harmadik törvényének szellemében tervezték, így párokban, egymással szembe kerültek beépítésre. A szimmetrikus elhelyezésnek köszönhetően az egymással ellentétes rezonanciák kioltják egymást, így a vibrációk nem kerülnek át a hangsugárzó kabinetre. Az új elrendezés eredményeként a mélysugárzók minimális torzítás mellett már 21 Hz-től (-6 dB) dolgoznak.

A Concept 50 megjelenéséről és árazásáról jelenleg nem állnak rendelkezésre információk.

forrás: monitoraudio