Miért ajánlott? – Az audio rendszerek bejáratása

Az audio rendszerek, hangsugárzók, elektronikák, kábelek bejáratása gyakori téma a hifi és házimozi fórumok oldalain. Egyesek szinte kötelezővé tennék, mások pedig csak legyintenek rá, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy rendesen bejáratott audiorendszer minden esetben meghálálja a törődést.

A bejáratás vagy más néven beégetés nem újdonság, pár évtizede már alkalmazzák a hardcore audiofilek. Több gyártó kínálatában is megtalálhatók különféle CD-k és audioanyagok, melyek a hangsugárzók vagy akár az egész audiorendszer bejáratását hivatottak elősegíteni vagy felgyorsítani. De miért is kell bejáratni egy audiorendszert?

A hangsugárzók esetében talán kissé egyszerűbben értelmezhető a bejáratás, mivel napjainkban leggyakrabban már ez az audiorendszerek egyetlen darabja ami tartalmaz mozgó alkatrészeket. A gyárból kikerülő hangsugárzók még „nyers állapotban” vannak. A hangszórók membránszélei és a pille merevebb, mint az optimális lenne és az elektronikus alkatrészek is a friss összeszerelés állapotában vannak.

A hangszóró mozgása közben a membránszél és a pille kissé lágyul, ezáltal könnyebbé válik a meghajtása, így gyorsabb és pontosabb lesz a reakciója. Egy megfelelően bejáratott hangszóró több részletet képes visszaadni és nagyobb hanghűséggel, pontossággal rendelkezik, mint a frissen összeszerelt társai.

A hangszórók mechanikus bejáratása talán egyszerűbben emészthető sokak számára, mint az elektronikus alkatrészek bejáratása. Azonban az utóbbi legalább akkora hatással lehet az audiorendszerek hangjára, mint a hangszórók megfelelő bejáratása.

Az elektronikus alkatrészek esetében mechanikus bejáratásról csak a legritkább esetben beszélhetünk. Itt leggyakrabban kémiai, fizikai és anyagszerkezeti változások történnek, melyek bármennyire is jelentéktelennek tűnnek, akár nagy mértékben is befolyásolhatják egy audiorendszer hangját. Használat közben, az átfolyó áram hatására a forrasztások szerkezete, a kondenzátorokban alkalmazott elektrolit, a kábelek elektromos és dielektromos paraméterei folyamatosan változnak, melyekre további hatással van a használat közben kialakuló hőmérséklet változás is.

Az elektronikus alkatrészek mellett a kábelekben szintén változások lépnek fel, melyek részben anyagszerkezeti változások, részben pedig az elektromos paraméterek változásai. Legtöbben a kábelek esetében tulajdonítanak legkevésbé jelentőséget a bejáratásnak, pedig itt is akár komoly különbségek tapasztalhatók a nyers és a bejáratott darabok között. A kábelekre, típustól függően, hatással lehet a bekötési pontok forrasztása, a szerkezetben, továbbá a csatlakozási pontoknál fellépő mechanikai feszültségek és a dielektromos változások.

A kábelek esetében a leggyakoribb problémaforrás, hogy a szigetelés töltéseket von el a hasznos jeltől, amely hatására veszteség keletkezik. Ennek a veszteségnek a hatására a jelátvitel pontossága csökken, ami nem a hangerőben, hanem elsősorban hanghűségben, hangminőségben jelentkezik. Folyamatos áram hatására azonban a „feltöltődött” szigetelés már nem vagy csak kis mértékben vonja el a töltéseket, így a jel hasznosulása jóval nagyobb lehet.

A bejáratás tehát szükséges, mivel nem csak a mechanikus részeket érinti, hanem az elektronikus alkatrészek és a kábelek megfelelő működését is. A bejáratás műveletéről már korábban írtunk, ezért ezt a részt most átugorjuk, azonban a bejáratott állapot fenntartásáról még kell ejtenünk pár szót.

A bejáratás nem egy állandó és végleges állapot. A hosszabb ideig nem használt hangsugárzók, elektronikák és kábelek ismételt bejáratásra szorulnak, hogy elérjék optimális állapotukat. Mivel az audiorendszereket csak kevesen hagyják bekapcsolva napi 24 órában, hogy az elektromos paraméterek mindig optimális tartományban legyenek, ezért még egy viszonylag gyakran használt rendszer esetében is érdemes időt fordítani a „karbantartásra”.

Az időszakos karbantartás vagy más néven „rendszer-optimalizálás, finomhangolás” képes fenntartani a bejáratást követő állapotot. Az erre a célra készült hanganyagok alkalmazása azért is előnyös, mivel a mindennapokban használt, hallgatott felvételek csak adott tartományokban terhelik elsősorban a hangszórókat és az elektronikus alkatrészeket. A speciális hanganyagok azonban olyan jeleket is tartalmaznak, melyek nem fordulnak elő egy normál zenehallgatás során vagy egy film effektjei között.

A bejáratáshoz és az időszakos karbantartáshoz több cég is kínál különféle hanganyagokat, melyek kisebb összegért vagy akár teljesen ingyenesen érhetőek el. Mi most a tesztjeink során alkalmazott bejárató anyagot ajánljuk olvasóink figyelmébe, ami ezen a linken ingyenesen érhető el, és nem csak bejárató hanganyagot tartalmaz, hanem időszakos karbantartó, finomhangoló, továbbá teljes rendszerhez, mélysugárzóhoz és fejhallgatóhoz is külön specifikus lehetőségek érhetők el.