Mi az a video-processzor? Mire használjuk?

A video-processzor képes a bejövő jeleket látható tartalommá alakítani, és egy többképernyős videofalon megjeleníteni őket. De hogyan működik ez a gyakorlatban és hogyan válasszuk ki a megfelelő video-processzort? Segítünk!

A mai világban szinte lehetetlen a számítástechnika nélkül élni. Az élet minden területén megtalálható valamilyen elektronikus kijelző, legyen szó a piaci zöldséges mérlegéről, az okos eszközök tömkelegéről és persze magáról a számítógépről vagy laptopról. És persze vannak olyan helyek, ahol nem elég a háztartásokban megszokott képernyőméret, egy egész falnyi kijelzőre van szükség. A nagyobb képernyő, pontosabban képernyők nagyobb, és más technikai hátországot követelnek meg, ennek a hátországnak az alappillére pedig a video-processzor, mely nélkül lehetetlen lenne a zökkenőmentes üzemeltetés.

videofal videowall
Video-fal illusztráció

Ha ilyennel tervezel, érdemes tisztában lenni az alapokkal és a különböző eszközök működésével, hogy egy esetleges meghibásodás esetén tudd, hol keresd a hibát.

Az alábbiakban a video-processzor kerül górcső alá.

video-processzor video-processor


DVP400 video-processzor család

Mi az a video-processzor?

Manapság sokat lehet hallani a video-processzorokról és kétségtelenül nagyon fontos szerepet játszanak az audiovizualitás terén. De pontosan mit is jelent a fogalom és mire szolgál?

A video-processzor gyakorlatilag egy olyan szerkezet, amely a bejövő jeleket látható tartalommá alakítja át úgy, hogy azt egy többképernyős videofalra vetíti ki. Ezek a bemeneti jelek általában HDMI kábelen vagy akár műholdon keresztül érkeznek a vevőegységbe, a video-processzor feladata, hogy olyan képet biztosítson, amire éppen szükség van. Ez lehet a videó kicsinyítése, nagyítása, vagy annak átpozícionálása is.

Mire használjuk a video-processzort?

Ahhoz, hogy megértsük, hogy mire is lehet használni, először fontos tisztázni a videó fal fogalmát. A videofal egy olyan kivetítő-kombináció, amely több kisebb képernyőből áll, így alkotva egy hatalmas, összefüggő falat. Egy olyan központi kooperáció felület, amely lehetővé teszi a valós idejű tartalommegosztást és interakciót. A video-processzor feladata, hogy ezeket a különálló kijelzőket egy nagy képernyőként kezelje, a megfelelő képernyőre a megfelelő tartalmat vetítse, így egy nagy összefüggő képet láthasson a felhasználó.

video-processzor video-processor
Felhasználási példa

Hol alkalmazzák a video-processzorokat?

A video-processzorok alkalmazási területe meglehetősen széles. Gyakorlatilag minden olyan helyen alkalmazzák, ahol az átlagosnál nagyobb (és több) képernyőre, azaz videofalra van szükség.

Ezek lehetnek:

  • Konferencia terem: a különféle kimutatások, előadások prezentálásánál nélkülözhetetlen a videófal, ami szemléletesebbé teszi a prezentációt. Az ilyen rendszerek nagy előnye a valós idejű tartalommegosztás, így a gondolatok felvázolásának már nem lehet technikai akadálya.
  • Parancsnoki központ: A videofalak lehetővé teszik, hogy a rendőrségen, vagy más területen hatékonyabban végezzék például a megfigyelési munkákat. Általában a megfigyelő a saját számítógépe képernyője mellett szemmel tartja, és munkája során felhasználja a videofalon megjelenő információkat.
  • Forgalomirányítási központ: A közúti forgalom fejlődésével a forgalomirányításnak is fejlődnie kell. Fontos, hogy a váratlan helyzetekre minél gyorsabban tudjanak reagálni a forgalomirányítók, így az irányítóközpontban található videofalakon többek között valós idejű kameraképek és bonyolult algoritmusok alapján működő szimulációk vannak kivetítve.
dexon systems project at&t summit usa

DEXON Systems projekt: AT&T Summit, USA

Hogyan lehet a képet kivetíteni a videofalra?

Ennek gyakorlatilag csak a képzelet vagy a megrendelő szabhat csak határt. A képet el lehet helyezni a videofal teljes egészén, vagy csak a felén, vagy akár minden képernyőn egyszerre. A különböző kivetítési módok váltakozása figyelemfelkeltő show-elem lehet. Érdemes odafigyelni arra, hogy egy előadás alkalmával sokkal jobb összképet mutat, ha a különböző tartalmi elemek szépen, egymásba fűzve követik egymást, így az nem lesz darabos.

divip video-processzor video-processor user interface
DIVIP video-processzor kezelőfelület

Sok esetben azonban a legegyszerűbb a video-processzor kezelőfelületébe épített effektek használata. Ilyen effekt a különböző videók közötti, átmenet nélküli váltás, vagy képek esetében a fade effekt. A videofalak nagy előnye, hogy egyszerre több inputot, tudnak kezelni valós időben, így egy nagy képernyőn több eltérő képet, videót lehet megjeleníteni, érdemes ezt is kihasználni. Távoli hozzáféréssel pedig a falat úgy is lehet működtetni, ha épp nem vagyunk a helyszínen.

Mennyibe kerül egy video-processzor?

A legtöbb elektronikai eszközhöz hasonlóan itt is széles a skála, és természetesen a minőségnek már ára van. Persze itt is igaz, hogy az ár tekintetében a csillagos ég jelenti a határt, a video-processzorok ára a pár száz eurótól a több ezer euróig is terjedhet.

Fontos az, hogy ne csak az anyagiak alapján dönts: mindig megbízható márkát válassz, amely rendelkezik megfelelő szervizháttérrel is. Több ezer eurós ára miatt ugyanis ha meghibásodik, valószínűleg te is szívesebben javíttatod meg, mint hogy újat vegyél…

Melyik a legmegfelelőbb video-processzor?

Mindig a fennálló igényekhez kell igazítani a megfelelő video-processzor kiválasztását. Ennek fényében teljesen más video-processzort kell választani egy kisebb konferenciateremben lévő videofal működtetéséhez, mint egy rendőrségen, krízisközpontban vagy bármilyen kontrollszobában működő rendszernél.

A legtöbb elektronikai eszközhöz hasonlóan itt is azt javasoljuk, hogy ha bizonytalan vagy, inkább kérj segítséget egy szakértőtől, aki segít az igényeidnek megfelelő video-processzor kiválasztásában, hogy az valóban azt a célt szolgálja, és azt a tudást nyújtsa, amire neked szükséged van.

dexon systems project aveva uk
DEXON Systems projekt: AVEVA, UK