Mesterséges intelligenciával felturbózott surround hangzás a Yamaha-tól

A Yamaha nemrég jelentette be 2018-as AVENTAGE AV erősítőit, melyek a kötelezően elvárt 4K HDR kép- és az objektumalapú hangformátumok mellett, már mesterséges intelligenciával felturbózott surround hangzást is kínálnak.

Az új felsőkategóriás AVR-ek képesek a legújabb Dolby Atmos és DTS:X hangformátumok feldolgozására, rendelkeznek MusicCast  vezeték nélküli multi-room vezérléssel és a három legnagyobb modell megkapta a gyártó legfrissebb Surround:AI technológiáját, mely elemzi és optimalizálja a térhatású hangokat a lehető legjobb élmény elérésének érdekében.

Az új AVENTAGE AV erősítők mindegyike teljes 4K és HDR támogatással rendelkezik, melyek között megtalálhatók a HDR10, a Dolby Vision és a HLG formátumok, továbbá a BT.2020 szabvány támogatása sem jelent akadályt. A legkisebb RX-A680 modell kivételével mindegyik AVR többcsatornás előerősítő kimenetet kapott, a zászlóshajó A3080 pedig már 11.2 csatornás jelfeldolgozást is biztosít.

Az új AVENTAGE sorozatból nem maradhatott ki a vezeték nélküli hangtovábbítás sem, így a modellcsalád minden darabja képes együttműködni a MusicCast  széria 20 és 50 típusú hangsugárzóival, melyek segítségével akár egy hangszórókábelek nélküli surround vagy tetszés szerinti multi-room rendszer is kiépíthető.

Mindegyik modellbe bekerült a Spotify, a TIDAL, a Qobuz és a Deezer streaming szolgáltatása, de a már megszokottnak nevezhető Apple AirPlay, Spotify Connect, Wi-Fi és Bluetooth támogatásról sem feledkezett meg a gyártó. Az ingyenes MusicCast  alkalmazáson keresztül pedig már Hi-Res Audio fájlok lejátszására is adott a lehetőség.

A legnagyobb újdonságot azonban az RX-A1080, RX-A2080 és RX-A3080 modellek kapták a „Surround:AI” elnevezésű, DSP-be integrált mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően. A Surround:AI folyamatosan figyeli a tartalmak „audio-összetevőit” és valós időben elemzi a beszédhangok, a háttérzene, az akciójelenetek  és a környezeti zajok mennyiségét. Az új eljárás – a Yamaha szerint – képes akár jelenetenként úgy beállítani a hangok egyensúlyát, hogy a mindent elsöprő akciójelenetek mellett a párbeszédek sem szorulnak háttérbe, továbbá a térhangzás is mindig a lehető legoptimálisabb marad.

A Yamaha AVENTAGE sorozatának legújabb képviselői várhatóan június végén érkeznek, a modellek árai pedig nagyjából 750€  (kb. 240.000,-Ft) és 2.500€ (kb. 790.000,-Ft) között alakulnak.

forrás: yamaha europe