Mesterséges intelligenciával és 9 végfokkal érkezik az új belépő Pioneer LX modell

A Yamaha példáját követve 2017-ben a Pioneer is megkezdte felső kategóriás AV erősítőinek bővítését az olcsóbb modellek irányába. Ennek következtében az LX modellek között megjelentek az 500-as és 300-as típusok, melyek legújabb és legkisebb képviselője a VSX-LX303 is hamarosan a boltok polcaira kerül.

A VSX-LX303 legnagyobb újdonsága, hogy már kilenc végfokkal rendelkezik, így önmagában képes egy 5.2.4 vagy 7.2.2 Atmos konfiguráció megszólaltatására, de mindemellett a trendeknek megfelelő legfrissebb megoldások is bekerültek a készülékbe.

Az LX sorozat legkisebb aktuális tagja könnyedén megbirkózik a Dolby Atmos és DTS:X hangsávokkal, a társmárkából már ismert FlareConnect platform egyszerű vezeték nélküli muti-room megoldást kínál, a hangvezérlésért a Google Assistant beszédfelismerő rendszere felelős, de a Chromecast built-in és a DTS Play-Fi sem maradt ki a szolgáltatások közül.

A végfokok számának bővülése mellett a teljesítmény maradt a csatornánkénti 170W, a legújabb objektumalapú hangformátumok mellett pedig megtalálható a Dolby Surround és a DTS Neural:X hangfelkeverés is. A digitális jelfeldolgozást egy darab négymagos  Cirrus Logic 32 bites  processzor hivatott megoldani, a minőségi hangátalakítást pedig minden csatornán AKM AK4458 384 kHz/32 bites DAC-ok végzik.

A videorészleg teljes 4K kompatibilitással rendelkezik, így képes továbbítani a legújabb nagy dinamikatartományú HDR10, Dolby Vision és HLG formátumokat, valamint minden HDMI csatlakozó mellé a szokásos HDCP 2.2 tartalomvédelem került.

A gyártó saját MCACC névre hallgató automatikus bemérő rendszere a legújabb generációt képviseli, így az átlagos szolgáltatásokon túl képes például a mélysugárzó fázishelyességének beállítására, valamint a Dolby Atmos enabled hangsugárzók visszaverődő hangjának kezelésére a Reflex Optimizer segítségével.

A FlareConnect a külső forrásokról érkező zenéket képes megosztani további kompatibilis vezeték nélküli készülékekkel, akár a kapcsolódó hangsugárzók külön csoportosítása mellet is. A zenelejátszás és a kezelés egyszerűségéről az ingyenes Pioneer Remote alkalmazás gondoskodik.

Az idén már szinte kötelező mesterséges intelligencia szerepét a Google Assistant szolgáltatása tölti be, mely hangvezérlésre biztosít lehetőséget és kompatibilis a Google Home platformmal is.

Az újdonságok mellett maradtak a már megszokott szolgáltatások és az LX modellcsaládra jellemző minőség, de az igazán elismert Sabre DAC-ok és az Air Studio minősítés továbbra is csak a nagyobb testvérek kiváltsága marad.

A Pioneer VSX-LX303 megjelenése 2018 nyarán és nagyságrendileg 900€ (kb. 280.000,-Ft) körüli áron várható.