Megújultak az Onkyo középkategóriás AV erősítői

Az éves modellfrissítés már jó ideje kötelező a kommersz AV erősítők piacán, melyből az Onkyo készülékei sem maradhatnak ki. Az elvárásoknak megfelelően a gyártó nemrég be is jelentette a 2018-as középkategóriás modelljeit, melyek az idei év slágerszolgáltatásai mellett még több csatornával és THX Certified Select minősítéssel rendelkeznek.

A két idei középkategóriás újdonság a TX-RZ730 és TX-RZ830, melyek már 11.2 csatornás hangfeldolgozással és ennek megfelelő előerősítő kimenettel rendelkeznek. Természetesen mindegyik modellben megtalálható a legújabb objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X hangfeldolgozás, mely formátumokat önerejükből 7.2.2 vagy 5.2.4 formációban képesek megszólaltatni, de külső sztereó erősítővel kiegészítve akár egy 7.2.4 csatornás surround rendszer kiépítésére is adott a lehetőség.

A gyártó mindkét modellt felkészítette a multi-room hangmegosztás széleskörű támogatására, így segítségükkel az eddigieknél is egyszerűbben kiépíthető egy, akár az egész házra vagy lakásra kiterjedő audiorendszer. A vezeték nélküli szolgáltatásokat a már megszokott FlareConnect és a DTS Play-Fi támogatja, de a funkciók közül nem maradt ki a Chromecast built-in és az idén már szinte kötelező Google Assistant hangvezérlés sem. A különböző helységekben történő használatot az ingyenes Music Controll App alkalmazás egyszerűsíti.

A gyártó szerint a THX Certified Select minősítéssel ellátott modellek, a szabvány követelményeit teljesítve képesek egy átlagos, nagyjából 60 légköbméteres helységben referenciaszintű moziélményt nyújtani, így a hangzás még közelebb kerülhet a stúdiókban megálmodott minőséghez.

Az optimális hangvisszaadásért az Onkyo új AccuEQ Advance névre keresztelt kalibrációs rendszere felel, mely a hangerőszintek és a keresztváltási frekvenciák pontos beállítása mellett, már az állóhullámok kialakulása ellen is kínál megoldást. A kapcsolódó AccuReflex technológia segítségével pedig a mennyezetre irányított kiegészítő hangsugárzók alkalmazása is egyszerűen megvalósítható.

Az analóg hang kedvelőinek egy alacsony zajszintű lemezjátszó előerősítővel kedveskedik a gyártó mindkét újdonságnál, a nagyobbik modell pedig az eddigieknél jobb hatásfokkal működő, a zavarokat minimalizáló Pure Audio móddal is rendelkezik.

A képformátumok kezelésében mindegyik típus hozza az idén kötelező elvárásokat, így a HDR10, a Dolby Vision és a HLG nagy dinamikatartományú formátumok, valamint a BT.2020 színskálával rendelkező videoanyagok továbbításának sem lehet akadálya.

Az OnkyoTX-RZ730 és TX-RZ830 leghamarabb júniusban kerülhet a boltok polcaira, áruk pedig várhatóan 900€ (kb. 290.000,-Ft) és 1.200€ (kb. 380.000,-Ft) körül alakul.

forrás: onkyo