Megújultak a KEF R sorozatú hangsugárzói

A KEF megújult R sorozatánál valóban kitettek magukért a cég mérnökei, mivel a részben megújult külső mellett további, több mint 1.000 módosítást eszközöltek az elődmodellekhez képest. Az új R széria az újdonságok egy részét a felette álló Reference sorozattól örökölte, de a cég büszkeségének számító LS hangsugárzók technikájának egy része is bekerült a megújult R modellekbe.

A formaterv apró módosításai mellett, a legfeltűnőbb változás egyértelműen a kabinetek színével harmonizáló hangszórók alkalmazása, melyek három különböző színben és az ennek megfelelő színkombinációkban érhetők el az új R modellsorozat tagjainál.

A megújult modellcsalád három padlón álló, egy állványos, egy center és egy „Dolby Atmos-Enabled” sugárzóból áll, ennek köszönhetőn szinte bármilyen igény szerinti variáció összeállítható, a felhasználási célnak és az adott helység méretének megfelelően.

Az új sorozat legnagyobb képviselőjébe, az előző generáció két 20 cm-es mélysugárzója helyett, négy 16,5 cm-es darab került. Az középső álló modell feleannyi, de a nagytestvérével megegyező méretű meghajtókkal rendelkezik, a legkisebb földig érő változatba pedig 13 cm-es hangszórók kaptak helyet. A széria egyetlen állványos tagjának egy 16,5 cm-es mélysugárzóval kell megelégednie, a center pedig szintén a13 cm-es motorokból kapott kettőt.

A közép- és magassugárzó szerepét mindegyik modell esetében a legújabb, 12. generációs „Uni-Q” egység látja el, ami a már megszokottnak nevezhető 12,5 cm-es közép- és egy 25 mm-es magassugárzóból áll. Az új meghajtó azonban már megkapta a Reference sorozatban is alkalmazott „Shadow Flare” technológiát, melynek köszönhetően, a gyártó leírása alapján, a magassugárzóból kilépő hangokra már nincs hatással az előlap vagy a kabinet éleinek kialakítása, mivel az új technológia a közép és magas hangokat „árnyékolja” ezektől a pontoktól. A megoldásnak köszönhetően a közép és magas tartományban jelentősen javult a finom részletek visszaadása, a korábbi modellekhez képest.

A gyártó az R sorozat mélysugárzóit is újratervezte, melyek annak ellenére, hogy ránézésre csak színükben változtak, mégis számos módosításon estek át. A mérnökök újragondolták a meghajtók két részből álló felépítését, megnövelték a membrán merevségét, továbbá teljesen áttervezték a tekercset és a mágnest. A számos fejlesztés eredményeképpen tovább javult a hangszórók frekvenciaátvitele és pontossága.

A megjelenést és a hangszórókat érintő változások után a szakemberek a kabineteket sem hagyták érintetlenül. A dobozokba rezgéscsillapított belső merevítés került és az új R sorozat minden tagja megkapta az LS modelleknél is már nagy sikerrel alkalmazott flexibilis reflexport kialakítást. A rugalmas anyagból és áramlástani számítások alapján készült reflexcső csökkenti a káros rezonanciákat, valamint megakadályozza a turbulencia kialakulását a rajta átáramló levegőben.

Az új R sorozat azonban tartogat még egy látványos újdonságot, ami nem más, mint a hangszórókat védő rács kialakítása. A gyártó itt egy teljesen új, eddig még nem használt anyagot alkalmazott, a megszokott szövet vagy fém megoldások helyett. A rács tizenhárom rétegű mikroszálas anyagból, teljesen kézi munkával készül, ahol a különálló rétegeket magas hőmérsékleten összepréselik, majd abba lézer segítségével több száz apró lyukat vágnak a hangszórók elhelyezkedésének megfelelően. Ez az új megoldás nem csak rendkívül látványos és elegáns, hanem a hangra gyakorolt hatása is elhanyagolható.

A KEF új R sorozata várhatóan novemberben kerül az üzletekbe, így a karácsonyi szezonban már bárki hazaviheti a megújult modelleket. A hivatalos hazai árak jelenleg még nem ismertek, de a gyártó tájékoztatása alapján, Európában a legnagyobb R11 2.499€ (kb. 820.000,-Ft), az R7 1.599€ (kb. 520.000,-Ft), a legkisebb álló R5 1.199€ (kb. 390.000,-Ft), az állványos R3 799€ (kb. 260.000,-Ft), az R2c 999€ (kb. 325.000,-Ft), az R8a pedig 479€ (kb. 155.000,-Ft) ellenében lesz elérhető darabonként.

forrás: kef