Megújultak a Canton Chrono és Chrono SL modellek

A Canton legnépszerűbb modellsorozatának legutóbbi változatai alig 2 éve vannak a piacon, de ennek ellenére a német gyártó mégis úgy gondolta, hogy elérkezett az ideje egy modellfrissítésnek. Ennek köszönhetően a Chrono és Chrono SL modellek néhány jelentősebb és pár apróbb változáson estek át.

A Chrono széria a Canton tagadhatatlanul legnépszerűbb sorozata és ennek megfelelően komoly figyelem kíséri a modelleket érintő változásokat. A gyártó az utóbbi modellváltások alkalmával csak apróbb módosításokat hajtott végre, most azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy a megjelenést és a hangszórókat érintő változásokon túl, a sorozat tagjainak elnevezését is új alapokra helyezze.

A legfeltűnőbb változás, hogy a korábbi háromjegyű (519. 518, 517, 513, 512, 511) típusszámok két számjegyűre rövidültek. Az új modellsorozat legnagyobb, padlón álló képviselője már a Chrono 90 DC nevet viseli, amit két további kisebb „földigérő” darab, a 80 DC és a 70 DC követ. Az álló modellekhez két állványos és egy falra akasztható típus is csatlakozott Chrono 30, 20 és 10 néven, a sort pedig a Chrono 50 Center zárja.

Az újdonságok, a megváltozott típusnevek mellett számos módosítást is kaptak, melyek közül a leglátványosabbak az új, porvédő nélküli, titán mélysugárzók és a csavarok nélküli hangszórógyűrűk alkalmazása. További változás, hogy a nagyobb modelleken eddig alul elhelyezett reflexport egységesen a hátoldalra költözött, ennek  következtében a talprész már közvetlenül, távtartók nélkül kapcsolódik a dobozokhoz.

A hangszórók többségének mérete megegyezik a sorozatban korábban is alkalmazott darabokkal, azonban a Chrono 90 DC már két darab 20 cm-es mélysugárzót kapott, az elődmodell 18 cm- es meghajtói helyett. A korábbi alumínium mély- és középhangszórókat a Vento sorozatban is alkalmazott titán-szendvics anyagból készült darabok váltották, melyekhez alumínium-mangán magasak társulnak.

A gyártó a kabineteket sem hagyta érintetlenül, melyek többsége méretben nőtt és súlyban is gyarapodott. Az előlap maradt a megszokottnak nevezhető magasfényű kivitel, a hangszórókat takaró szövet azonban már mágneses rögzítést kapott és a korábbi modellek nagy részét uraló famintás borítást, egy semlegesebb textúrájú fólia váltotta fel.

A Chrono sorozat „elit” osztályát képviselő SL modellek is megújultak, azonban itt már kevésbé látványosak a különbségek az előző szériához képest. Az elnevezések maradtak, de az elődmodellek típusnevei mögé egy .2 kiegészítés került, a padlón álló modellek pedig szintén megkapták a legújabb, porvédő nélküli titán mélysugárzókat. A rögzítőcsavarokat elrejtő gyűrű szintén újdonság, melyből nem maradt ki az elődöknél is alkalmazott „gyémántvágott” rezgéscsökkentő alumínium merevítés sem.

A magasfényű kabinetek méretei minimálisan változtak, aminek következtében a modellek többsége nagyobb és nehezebb lett, valamint az álló változatok megújult formájú talpat is kaptak. A reflexnyílás elhelyezése maradt a doboz alsó részén, mely megfelelő működését a talprészre szerelt távtartók biztosítják.

A megújult Chrono SL modellcsaládot továbbra is két darab álló (SL 596.2 DC és SL 586.2 DC) , két darab állványos (SL 536.2 és SL 526.2), egy falra szerelhető (SL 516.2) és egy center (SL 556.2) hangsugárzó képviseli.

A Chrono modellek fekete és fehér, a Chrono SL sorozat darabjai pedig magasfényű fekete és fehér színekben érhetők el. A Chrono sorozat árai 309€ (Chrono 10) és 949€ (Chrono 90) között alakulnak, az SL modellek pedig 369€ (Chrono SL 516.2) és 1.299€ (Chrono SL 596.2 DC) közötti árcédulákat kaptak. A magyarországi megjelenésről és a hivatalos hazai árakról jelenleg még nem áll rendelkezésre információ.

forrás: canton