Megoldás a Denon és Marantz AV-erősítők HDMI problémájára.

Októberben jelent meg először az a hír, hogy az új 8K képes Denon és Marantz AV-erősítők 4K / 120 Hz videojel átvitelével kapcsolatban problémák merültek fel. A Sound United, a márkanevek tulajdonosa először elismerte a problémát, majd nagy erőkkel a megoldásra koncentrált, amit a mérnökök nemrég meg is találtak, a cég nyilatkozata alapján.

A Sound United szakemberei egy Denon új AVR-X2700 segítségével elvégzett tesztjei szerint, a Marantz és a Denon legújabb 8K képes AV-erősítői megfelelnek a 4K / 120Hz videojel átvitelére a 8K HDMI portjukon keresztül a Sony Playstation 5 játékkonzolról. Az Nvidia RTX 30 grafikus kártyák esetében azonban ez a lehetőség nem elérhető.

Mivel a probléma csak az Nvidia RTX 30 kártyák esetében jelentkezett, így a gyártó arra a megállapításra jutott, hogy a gond egyedi és az új generációs AVR-ek tudják teljesíteni a specifikációkban megadott átviteti sebességet.

A Sound United mérnökei a 4K / 120 Hz átvitelt tesztelték az összes jelenleg elérhető, RGB 8 bites, RGB 10 bites, YCbCr420 8 bites, YCbCr420 10 bites és YCbCr420 12 bites képformátummal. A teszteken egyetlen változat hozott negatív eredményt, ez pedig a 12 bites RGB volt, mivel utóbbi a jelenleg elérhető 40 Gbps adatsebesség helyett 48 Gbps adatsebességet igényel. A Denon és Marantz készülékek 8K HDMI portjai azonban 40 Gbps adatsebességre képesek, ami érthető, mivel jelenleg nincs a piacon elérhető 12 bites 4K / 120 Hz képes megjelenítő.

A Sound United egy videót is készített, amely segítséget nyújt a játékosoknak abban, hogy a rendszerüket megfelelően állítsák be az optimális működés érdekében.

Azonban felmerült még egy probléma – amit a Sound United is megerősített – ez pedig az Xbox Series X konzoloknál jelentkező 4K / 120 Hz átviteli hiba, a legújabb Denon és Marantz AV-erősítők esetében. A gyártó ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a probléma megoldásán dolgoznak, ami szépen halad, az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket pedig folyamatosan közzé teszik. 

forrás: soundunited