Meglepően olcsó lett a Focal új Chorus 600-as hangsugárzó sorozata

A francia gyártó belépő szintű hangsugárzói mindig is kilógtak a konkurens gyártók hasonlóan pozicionált termékeinek sorából, mivel mind minőségükkel, mind árazásukkal egy magasabb színvonalat képviseltek kategóriájuknál. A Focal-nál ellenben most úgy gondolhatták, hogy itt az ideje egy valóban kellemesen árazott alsó kategóriás sorozattal is megjelenni a piacon.

Az új széria a Chorus 600 nevet kapta és számozása alapján a jelenlegi 700-as sorozat alá pozicionálták. A belépő modellcsaládhoz jelenleg a kompakt Chorus 605, a padlón álló Chorus 615 és a center szerepét betöltő Chorus CC 600 tartozik. A hangsugárzók mindegyike 2 utas felépítésű és bassz-reflex kivitelű, kivéve a centert, ami zárt kialakítást kapott.

A gyári adatok alapján a Focal az alacsonyabb számozás ellenére sem engedett a minőségből, mivel a  hangszórókészlet a 700-as sorozatból már ismert Polyglass hangszórókból és a korábbi 800-as sorozatban debütált alumínium-magnézium inverz magassugárzóból áll. A keresztváltó minőségi alkatrészekből épül fel, a kabinetek anyaga a már megszokottnak nevezhető 25mm vastag MDF és a hátrafelé keskenyedő oldallapok sem maradtak el.

A gyártó többek között azt is kihangsúlyozza, hogy a Chorus 600-as modellek is Franciaországban készülnek, így a minőségre a cég jó hírneve a garancia.

Az új 600-as család legkisebb tagja az állványos Chorus 605, mely egy kétutas modell. Hangszórókészlete egy 5″-os Polyglass mélyközép-sugárzóból és egy TNV2 Al-Mg inverz magasból áll, melyek egy előrenéző reflexporttal egészülnek ki.  Specifikációi alapján a kis állványos doboz 57-28.000 Hz közötti frekvenciaátvitelre képes, 8 ohm impedanciával rendelkezik, mely legalacsonyabb értéke is gondosan felkerült az adatlapjára, érzékenysége pedig 89 dB.

A sorozat következő darabja már méretesebb, mivel a Chorus 615 egy padlóálló típus. Hangszórókészlete megegyezik a kisebb testvérével, de kiegészült egy további 5″-os mélysugárzóval és az előrenéző reflexnyílás itt sem maradt el. Ez a modell már 43-28.000 Hz közötti frekvenciaátvitelre képes, de az alsó tartományt -6 dB -es kiegészítéssel jelöli a gyártó. Az impedancia itt is 8 ohm és a legalacsonyabb érték szintén feltüntetésre került, az érzékenységre vonatkozó adat ellenben már magasabb, pontosan 91 dB.

A utolsó családtag a Chorus CC 600 centersugárzó, ami kissé kilóg a sorból. A gyári adatok szerint 6.5″-os hangszórókat kapott a többiekkel megegyező magassugárzó mellé, valamint doboza is zárt a széria további tagjainak nyitott kivitelével szemben. Frekvencia átvitele 52 Hz-től indul és szintén 28.000 Hz-nél ér véget, az impedanciára vonatkozó adatai megegyeznek társaiéval, érzékenysége pedig 91 dB.

A gyári adatok alapján az új Chorus 600-as sorozat minőségére nem lehet panasz, de ennek ellenére a neves francia gyártó mégis szokatlanul alacsony árakat párosított a hangsugárzókhoz, mivel az új modellcsalád darabjai már 399.990,-Ft ellenében hazavihetők 5.0 formációban.

Gyártó: focal.com