Meggörbíti a teret – ELAC BS 263 teszt

Keresve sem is találnánk olyan gyártót, ahol legalább egy hangsugárzó-sorozat ne készülne hajlított oldallapokkal, melyek mint tudjuk, jó hatással vannak a dobozon belül kialakuló hanghullámokra. De mit várhatunk, ha ez a megoldás valódi minőséggel párosul?

A cím azért szól tesztalanyunknak, mert jelenleg annak az egyetlen (a legfelsőbb prémiummodellt leszámítva) sorozatnak a legkisebb tagja, ami nem a szokásos szögletes tervezési koncepció részét képezi az ELAC termékpalettáján, hanem a mérnökök gondoltak egyet és „meggörbítették”, igaz nem a teret, csak a dobozok oldallapjait.

Az ELAC-ról korábban már írtunk, de mégis röviden összefoglaljuk amit a gyártóról tudni érdemes.

Az ELAC nem a friss vállalkozások listáját gyarapítja, mivel 1926-ban alapították Electroacustic GmbH néven, mely nevet később ELAC-ra rövidítettek. A cég 1984 óta foglalkozik hangdobozok készítésével, melyek tervezése és gyártása során több egyedi megoldást is alkalmaz. Az ilyen megoldások közé tartozik például az Dr. Oskar Heil nevéhez fűződő J. E. T. Air Motion Transformer magassugárzó, amely 1993-ban került a birtokukba, amit azóta többször átdolgoztak, így a JET magassugárzók már az 5. generációnál tartanak. A másik, szintén az ELAC-ra jellemző dolog, az AS-XR mélyközép-sugárzó, mely egy alumínium-papír alapú membrán, ami már első ránézésre érdekes és látványos. De a megjelenés ez esetben nem öncélú látványfogás, a sok kis gyémántmintára emlékeztető háromszög a membrán merevségét biztosítja, a hangszórókban alkalmazott egyéb megoldások mellett. Ezekkel a megoldásokkal az ELAC már több jelentős díjat és további elismerést magáénak tudhatott az elmúlt évek során.

Megjelenés

Az ELAC 260-as sorozata az egyetlen (a Concentro-t most nem számoljuk ide), amely nem a megszokott, klasszikusan szögletes megjelenéssel rendelkezik a gyártó termékkínálatában, hanem egy vadiúj formatervet, hátrafelé keskenyedő, hajlított oldallapokat kapott.

Tesztünk sztárja a BS 263 nevet kapta és a hajlított oldallapjait figyelmen kívül hagyva, teljesen az ELAC 243.3 modelljére emlékeztet. A látható különbségek azért nem elhanyagolhatóak, mivel a BS 263 a hajlított oldalakon kívül  szélesebb, de ugyanolyan magassugárzóval és mélyközép hangszóróval rendelkezik. A gyári adatok alapján ez a doboz már a gyártó felsőbb kategóriákban alkalmazott van den Hul – The Skyline Hybrid belső kábelezést kapta és a hangváltóját is átdolgozták.

A BS 263 a korábban már említett a 260-as modellcsalád legkisebb tagja. Ránézésre egy apró doboznak tűnik még polcsugárzó viszonylatban is, sőt ez az érzés mit sem változik az újabb találkozások alkalmával. A doboz 19 x 28 x 28 cm-es méretei szerények, de ehhez 6.5kg-nyi nem csekély súly társul, bár mint tudjuk a hangdobozokat nem kilóra mérjük, de a nagyobb súly mindig nagyobb bizakodásra ad okot.

Az aprócska dobozban helyet kapott egy 5. generációs JET magassugárzó és egy 15cm-es AS-XR mélyközép, melyek ELAC-os szokás szerint szinte teljesen kitöltik a front oldalt. A doboz bassz-reflex kivitelű, kivezetése hátrafelé néz és igencsak komoly minőségérzetet keltett bennünk, ami egy reflexnyílástól elég szokatlan. A nyílás nem a szokásos „csak egy cső”, hanem van benne rendesen anyag. Igaz műanyagból készült, de abból minőségit használtak és a kialakítása sem a megszokott, mivel mindkét vége szélesedik, ami gyártó szerint a lehető legjobb megoldás a csőben mozgó levegő kezelésére. A doboz alján két darab menetes furat biztosítja a stabil rögzítés lehetőségét az opcionális gyári állványhoz.

A hangszórók védelmére elegáns megoldást választottak, a hangszóróselyem mágnesesen rögzül, így nincsenek lyukak vagy kiálló tartók, melyek elcsúfítanák a doboz megjelenését. Ha már a kinézetről esett szó, akkor meg kell említenünk, hogy a doboz kivitelezése a szokásos „elacosan tökéletes” és már szinte olyan hatást kelt, mintha egyetlenegy darabban öntötték, csiszolták és ezt követően fényesre polírozták volna, mely feltételezésre még a súly is igyekszik ráerősíteni.

A BS 263 fényes fekete színben volt jelen a tesztünkön, de bármennyit is nézegettük, nem tudtunk hibát találni rajta, mind az összerakás, mind a festés és fényezés minősége beleköthetetlen volt.

A dobozokban a már említett JET 5 magassugárzó és egy AS-XR mélyközép-sugárzó dolgozik, melyek egyikéről az avatottabb szemek egyből megállapíthatják, hogy kissé különbözik a korábbi modellekben alkalmazott megoldástól.  A mély-közép teljesen ugyanannak a típusnak tűnik, mint amit a 240-es sorozatban, ellenben a JET 5-nél ránézésre annyi újdonság felfedezhető, hogy a szalagsugárzót takaró alumíniumelemen a nyílások formája és mennyisége kissé megváltozott. A látható csekély különbségek ellenére, a gyártó szerint a JET 5 hangján sokat finomítottak és a mélyközép-hangszóró is átdolgozásra került belülről, így közvetlenebb a kapcsolat a tekercs és a membrán között, ami még alacsonyabb torzítást, nagyobb terhelhetőséget és természetesebb hangvisszaadást biztosít.

Meghallgatás

A meghallgatáshoz a már jól ismert Cambridge Audio CXA80 erősítőt választottuk, de később már csak kíváncsiságból, egy Primare SPA23 házimozi erősítőt is a BS 263 elé kötöttünk, természetesen 2.0 üzemmódban. De haladjunk szépen, sorjában.

A BS 263-ak a kötelező 150-200 órányi bejáratást követően kerültek „teszt üzemmódba” és elsőnek a CXA80-nal kezdtük a meghallgatást, a már megszokott és minden részletében jól ismert Karen Souza Essential albummal. Az első hangok után talán a meglepetés a legjobb szó amivel jellemezni tudjuk, mert a BS 263 mély hangjai a nemrég hallott BS 403-at is felülmúlják, bár igaz csak mennyiségben, minőségben már nem teljesen érik el a „nagytestvért”, de a minőségi különbség nem nevezhető jelentősnek.

Már az első hangok után határozottan kijelenthetjük, hogy amit hallunk, az más, mint amit az eddig hallott ELAC dobozoknál megszoktunk. Melegebb hangzású, testes, de nem terjengős mélyekkel, lekerekített, de kevésnek nem mondható magasakkal, jó térábrázolással. A BS 263 esetén a tér inkább széles, mint mély, de ez csak a BS 403 nemrég történt meghallgatása után tűnik fel. A zenészek rendben a helyükön, mindenkire rá lehet mutatni, bár nem annyira centiméter pontosan, mint a BS 403 esetében, inkább fogalmazzunk úgy, hogy itt „deciméter pontosan”. Az alsóbb frekvenciák sok állódobozt megszégyenítenének és valamivel markánsabban vannak jelen, mint a már említett „nagytestvér” esetén, kevésbé részletesek, de ettől függetlenül a lábdob szenzációsan átjön. A JET 5 magassugárzó itt is remekel, semmilyen bántó vagy oda nem illő nincs a hangjában, a cintányér kellően fémes, de mégsem éles, tisztán hallani ahogy a fa a fémhez ér. Az énekhang egy kicsit visszafogottabbnak tűnik, mintha az énekes egy fél lépéssel hátrább állt volna, de ez egyáltalán nem negatívum.

Daft Punk-ra váltva feltűnik a dinamika és a mélyek. Csukott szemmel el sem hinnénk, hogy mindössze ekkora kis dobozokat hallunk, annyira egységes ami kijön belőlük. A párhangszeres zenék pont olyan kellemesen, részletesen szólalnak meg, mint a sokhangszeres részek és a különböző elektronikus effektek sem lógnak ki a hangképből. Nagyon jó előadásban van részünk.

Az SPA 23-ra váltva feltűnik, hogy a mélyek feszesebbek, a magasak is finomabbak és pontosabbak. Nem mintha a CXA80-nal nem lettek volna azok, de itt egy kicsit minden még jobb. Az egész megszólalás finomabb lett, de mégsem veszített a dinamikából, minden a helyére került és mintha az eddigieknél egy árnyalattal mélyebb hangokat is meg tudná szólaltatni. Határozottan tetszik, bár az Primare-ra tűzött árcédula a sokszorosa a CXA80-on levőnek, ellenben ez mégis csak egy AVR, de mint kiderült, két csatornán is kiválóan teszi a dolgát.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Örültünk, hogy most sem csalódtunk és az ELAC ezen kis doboza ismét meglepett bennünket produkciójával. Ez a hangsugárzó nem csak kinézetével, hanem kicsit a hangjával is kilóg a megszokott, végletekig precíz ELAC hangzásvilágból. Nem mintha a BS 263 nem lenne precíz vagy kellőképp részletező, hanem mindezek ellenére mégis egy kicsit melegebb hangot képvisel, mint az általunk eddig hallott és akár klasszikusnak nevezhető ELAC hangzást képviselő darabok.

Visszagondolva, mintha egy hajszálnyival lejjebb hangolt BS 403 lett volna jelen tesztünkön, ami hosszútávon is kellemes, hallgatható, melegebb hangot eredményezett. A BS 263-at elsősorban azoknak tudjuk javasolni, akik az eddigi ELAC-ok precíz hangjából csak egy kis lágyságot hiányoltak. Ez a doboz kiváló minőséggel egy kis melegséggel is szolgálhat a részletekre végletekig kihegyezett hangzás mellett, így részünkről erősen ajánlott.

Listaár: 456.750,-Ft

Akciós ár: –