Megérkezett az eARC támogatás és úton az IMAX Enhanced a Denon és Marantz AV erősítőihez

Október végén megérkezett a gyártó által már korábban ígért eARC frissítés a Denon és Marantz AV erősítőinek többségéhez, melyek között néhány tavalyi modell is szerepel.

A D+M csoport, bár kisebb késéssel, de kiadta a már tavasszal ígért eARC frissítést, melyet elsőnek a Denon X3500H, X4500H, X6500H, X8500H és a Marantz SR6013, SR7013, SR8012, AV8805 modellek kaptak meg. További jó hír, hogy a gyártó gondolt a tavalyi készülékek tulajdonosaira is, így az előző generáció darabjai közül a Denon X3400H, X4400H, X6400H, a Marantz SR6012 és az SR7012 is részesült az újdonságban.

Az eARC (enhanced Audio Return Channel) a HDMI 2.1 szabvány része és a korábbi változatával szemben már lehetővé teszi a tömörítetlen (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio) és az objektumalapú (Dolby Atmos, DTS:X) hangsávok továbbítását is, a hagyományos (tömörített) formátumok mellett. Az eARC funkciónak köszönhetően már nem szükséges a lejátszót közvetlenül az AVR-hez csatlakoztatni a HD hangminőség eléréséhez, mivel a TV-ről visszaérkező jel már képes a legújabb hangformátumok továbbítására.

Ehhez azonban nem elég az AV erősítők firmware frissítése, a kapcsolódó TV készüléknek és az összekötő HDMI  kábelnek is kompatibilisnek kell lenni az új verzióval. A TV esetében ez a beépített hardveren (HDMI csatlakozó típusa) és a gyártó felelősségén is múlik, mivel a firmware frissítés csak egy opcionális lehetőség a 2.0-ás HDMI aljzattal szerelt modellek esetében.

Az eARC funkció teljes körű használatához azonban nem csak kompatibilis készülékek, hanem a legújabb szabvány követelményeinek megfelelő Premium vagy Ultra jelölésű HDMI kábelek is szükségesek.

Az eARC frissítés mellett a gyártó bejelentette, hogy az új IMAX Enhanced funkciót elsőként zászlóshajóiban teszi elérhetővé, ennek köszönhetően pedig a Denon AVC-X8500H és a Marantz AV8805 modellekben még ebben az évben megjelenhet az „IMAX Mode” beállítás.

forrás: denon, marantz