Megérkezett az Amazon Alexa hangvezérlés a Denon és Marantz AV termékekhez

A Denon és Marantz AV készülékekhez a tavalyi év végére ígért Amazon Alexa frissítés, igaz kissé megkésett, de így sem megszokott, hogy a megjelenést nem előzte meg komolyabb sajtóbejelentés vagy szélesebb körű reklám. Az újdonságról eléggé visszafogott módon, mindössze egy pár soros tájékoztatás került a kompatibilis készülékek adatlapjaira.

A Denon és a Marantz hivatalos weboldalain több AV termék mellé is felkerült egy pár soros kiegészítés, mely arról tájékoztat, hogy az Amazon Alexa hangvezérlés már elérhető a D+M csoport HEOS képes termékeihez.

Az Amazon alkalmazása lehetővé teszi a HEOS képes készülékek egyes funkcióinak hangutasításokkal történő használatát, az Amazon zeneáruházának elérését és a Smart Home Skill segítségével akár az egész házra kiterjedő multi-room rendszer érintés nélküli vezérlését.

 

Az Amazon asszisztens érkezése a 2017-es évben már többször bejelentésre került, de most egy firmware frissítéssel több HEOS készüléken is valóban elérhetővé vált ez a szolgáltatás, mely készülékek listáját a Denon ügyfélszolgálata is megerősítette.

Pozitívum, hogy a hangvezérlés  lehetőségét nem csak a legújabb készülékek kapták meg, hanem a gyártó gondolt a régebbi készülékek tulajdonosaira is, ezért a 2016-os széria egyes darabjaira szintén felkerült ez a funkció.

A támogatott készülékek között szerepel a teljes HEOS mezőny, a 400-as végződésű AVR-ek mindegyike és a korábbi AV erősítők közül például a Marantz SR7011, továbbá a Denon AVR-X4300 is felkerült a listára.

Kevésbé jó hír viszont, hogy az Amazon Alexa szolgáltatása régiófüggő, így jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. Az európai megjelenés valamikor 2018 tavaszán várható, mely során feltehetően a hazai készülékekre is megérkezik az Alexa asszisztens, egy firmware frissítés formájában.

 

forrás: denon usa, marantz usa, denon custhelp