Megérkezett a 2018-as Sony TV-k Dolby Vision frissítése

A Sony március végén, többszöri halasztást követően tette elérhetővé a 2017-es, kompatibilis modelljeinek Dolby Vision támogatottsággal rendelkező frissítését. Úgy látszik azóta a gyártó fejlesztőcsapata belehúzott, mivel a korábbi ígéreteknek megfelelően, pár napja elkészült az idei OLED és LCD modellek Dolby Vision képes firmware változata.

A Sony pár napja bejelentette, hogy elkészült az idei AF8 OLED és XF sorozatú LCD TV-inek Dolby Vision HDR formátumot támogató firmware változata, melyet a tulajdonosok már elérhetnek vagy a közeljövőben számíthatnak annak automatikus megjelenésére készülékeiken.

A Sony közleményében igaz gondosan elrejtette, de ennek ellenére mégis utalt arra, hogy az új frissítéssel elsősorban a Dolby formátumát támogató videostream alkalmazások (pl. Amazon Prime Video, Netflix) szolgáltatásait tudják igénybe venni a felhasználók. A HDMI bemeneten keresztül, külső eszközökről fogadott Dolby Vision tartalmak azonban továbbra is megkövetelik a lejátszók firmware frissítését annak érdekében, hogy a Sony TV-k képesek legyenek a formátum megjelenítésére.

Mindezek a nehézségek annak köszönhetők, hogy a Dolby nagy dinamikatartományú formátumának megjelenítésére utólag alkalmassá tett TV-khez, egy olyan Dolby Vision változat került kidolgozásra, ami a külső lejátszóeszközöktől várja el a jelfeldolgozást.

Jó hír viszont, hogy a TV-k mellett több lejátszóeszköz frissítése is megtörtént vagy a közeljövőben várható, ezért egyre több akadály hárul el a Sony TV tulajdonosok elől, hogy élvezhessék a jelenlegi legjobb HDR formátum előnyeit.

A 2018-as Sony TV-k Dolby Vision firmware frissítése automatikus, amennyiben a szoftverletöltések engedélyezve vannak az adott készülék menüjében, de a türelmetlenebb tulajdonosok, akár a gyártó weboldaláról is letölthetik az aktuális verziót, melyet egy USB eszközről könnyedén telepíthetnek.

forrás: sony