Majdnem referencia – KEF R5 álló hangsugárzó teszt

A KEF hangsugárzóit már régóta kedveljük, a cég magasabb kategóriás dobozaiért pedig már szinte rajongani is tudunk. Ennek köszönhetően nagy örömmel fogadtuk a brit gyártó új R5 hangsugárzóit, melyeken a cég információi alapján több, mint 1000 változtatást végeztek elődjéhez képest.

A KEF már évtizedek óta jó nevű szereplője a hangsugárzók piacának, ahol különleges megoldásokkal és stabil minőséggel indul harcba a konkurencia termékeivel. Ennek köszönhetően kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy az új R modellnél valódi fejlődés történt vagy csak egy szükséges ráncfelvarrás.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

Megjelenés

Már az előző R széria darabjai is nagyon szépre sikerültek, de az új modellsorozat még szebb lett. A formavilág és az arányok maradtak, de nagyon sok apró részlet változott. A dobozokat kicsomagolva az első ami feltűnik a komoly súly, amit a doboz méretei ránézésre nem indokolnak. Ez részben a felhasznált vastag, nagy sűrűségű (MDF) alapanyagnak, részben pedig a komoly belső merevítéseknek köszönhető. A spórolás hiánya feltűnő, mivel az alig több, mint 1 méter magas, keskeny dobozok darabonként 27 kg-ot nyomnak.

A csomagolásban külön kaptak helyet a masszív és állítható tüskékkel ellátott lábak, melyeket gyorsan fel is szereltünk. Külön karton dobozban találjuk a hangszórókat takaró rácsot, amelynél kicsit elidőzünk egy pár mondat erejéig. A legtöbb hangsugárzó gyártó nem igazán fordít kiemelt figyelmet a hangszórókat takaró szövet vagy rács minőségére, sőt a legújabb trend szerint (pl. a KEF Q vagy az ELAC Vela modellek esetében) egyszerűen opcionális kiegészítőként kínálják azokat.

A KEF az új R széria esetében azonban komoly tervezés eredményeként egy olyan hangszórórácsot csomagolt a hangsugárzók mellé, ami sem vizuálisan, sem pedig a tervezés és elkészítés szempontjából nem mindennapi. A különleges rács 13 különálló mikroszálas rétegből áll, melyeket egy speciális eljárással sütnek össze, majd lézer segítségével több száz apró lyukat vágnak mindegyik hangszórónak. A védőrács ennek köszönhetően felhelyezve akusztikailag teljesen semleges és nagyon hi-tech hatást kelt, amit a velúrra emlékeztető külső réteg és láthatatlan mágnesen rögzítés még tovább fokoz.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

Az R5-öt a talpára állítva a hangszórókat vesszük először szemügyre, ahol ránézésre sok minden nem változott, a hangszóró membránok színét leszámítva, melyek feketék lettek. A gyártó oldalát gyorsan megnyitva azonban feltűnik, hogy az új szériánál a kabinet színéhez igazították a hangszórómembránok színét, így a nálunk vendégeskedő lakkfekete fényezéshez fekete, a fehérhez ezüst, a dió furnéros változathoz pedig bronz színű hangszórók járnak. Ez megint egy olyan apró különlegesség, amellyel más gyártók esetében nem vagy csak nagyon ritkán találkozunk.

A meghajtók az eltérő színeken kívül több további újítást is kaptak. A rejtett peremes mélysugárzók nagyobb kilengésre képesek, mint elődeik, az alu-szendvics membránok merevebbek, a peremek pedig extra erősítést kaptak. Mindezek eredményeként a hangszórók nagyobb hatásfokkal képesek az alsó tartomány lesugárzására. Az R5 első ránézésre egy megszokott 3 hangszórós modellnek tűnik, de a KEF védjegyének is számító középső Uni-Q meghajtó valójában kettő, egymásba épített hangszórót takar. Ennek köszönhetően a mély tartományt a két 13 cm-es meghajtó, a közepet a Uni-Q egység 12.5 cm-es membránja, a magasakat pedig a középsugárzó közepébe épített 25 mm-es fém dómsugárzó szolgálja ki.

Az R5-be szerelt Uni-Q egység is egy új darab, ami már a 12. generációnál tart és egyenesen a legnagyobb Reference sorozatból érkezett. A közép- és a magassugárzó amellett, hogy egy teljesen különálló kamrába került, megkapta a KEF Shadow Flare technológiáját is. A Shadow Flare technológiának köszönhetően a magassugárzó által kibocsájtott hanghullámok nem találkoznak a doboz éleivel, így szinte teljesen elkerülhetők a hang elszíneződését okozó másodlagos visszaverődések.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

A hátoldalra áttérve kiemelkedő minőségű kábelterminálokkal találkozunk, melyek kettős kábelezésre is lehetőséget biztosítanak. Említést érdemel, hogy a közép/magas- és a mélysugárzók összeköttetését nem áthidalólemezek biztosítják, hanem elegáns forgatható tárcsákkal oldotta meg a gyártó.

A csatlakozók felett 2 reflexnyílás kapott helyet, melyek szintén nem a megszokott darabok. A portok az LS50 esetében is alkalmazott flexibilis megoldást kapták, melyek képesek az aktuális levegő mozgásához igazodni, ezáltal megakadályozva a portzajt és a különböző turbulenciák kialakulását.

A technikai adatok önmagukban sokat nem árulnak el egy hangsugárzó képességeiről, de azért röviden összegezzük a KEF R5 adatlapját. A méretek 103 x 18 x 34 cm, a súly 27.2 kg, a felépítés 3 utas, a mélysugárzók 13 cm átmérővel rendelkeznek, a 12. generációs Uni-Q egység egy 12.5 cm-es közép és egy 25 mm-es alumínium dómsugárzóból épül fel. A frekvenciamenet 52 Hz és 28 kHz között 3 dB-en belül marad, az érzékenység 87 dB, az impedancia pedig 8 ohm.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

Meghallgatás

A KEF R5-ösök teljesen újonnan érkeztek hozzánk, ezért nem kerülhettük el a kötelező bejárató procedúrát. A hangsugárzókat nagyjából 2 napra magukra hagytuk bejárató anyagunkkal, így mire hozzáfogtunk tesztünkhöz, már nem teljesen nyers állapotukban vártak ránk.

A bejáratást követően előkészültünk a teszthez és az R5 páros elé egy BluOS modullal felszerelt NAD C388 erősítőt kötöttünk. A hangszórókábeleket az Inakustik Referenz sorozatából válogattuk, a megfelelő tápellátást egy LightSpeed Signature 4D tápkábel biztosította, az erősítő és a hangsugárzók elcsatolását pedig ZeroPads Active és Active SP alátétekre bíztuk.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

Az éles meghallgatás előtt kipróbáltunk különböző elhelyezési módokat és gyorsan kiderült, hogy a falközeli elhelyezést az R5 sem szereti. A dobozokat a falhoz közel helyezve jelentősen csökkent a tér, a mély tartomány felsőbb részében kiemelés jelentkezett, ami az egész hangzást kissé mély tónusúvá tette. A legjobb eredményt a falaktól és a sarkoktól nagyjából 40-50cm-es távolság hozta, egymástól 2.5-3m-es elhelyezéssel és enyhén a hallgatási pozíció felé fordított felállásban.

Kedvenc jazz albumunkat elindítva már az első hangokból kiderül, hogy a lényeg nem változott. A megszólalás rendkívül semleges, nagyon jók a különálló hangszerhangok, azonban a középtartomány egy kissé dominánsnak tűnik. A magas tartomány pontossága és finomsága rendkívüli, a precizitása pedig átlagon felüli és jól hallhatóan javult az elődmodellhez képest. A mélyek feszesek, pontosak, részletesek és soha nem esnek túlzásokba. A megjelenő tér valóban három dimenziós, komoly szélességgel, magassággal és mélységgel rendelkezik, a színpadon pedig nagyon pontosan helyezkednek el a zenészek, a hangszerek és az énekes. Az énekes néha előre jön, hangja pedig időnként kissé dominánssá válik, de ez inkább felvételfüggő, mint általános jelenség.

KEF R5, KEF R5 teszt, KEF R5 test, Audio Engieers ZeroPads, ZeroPads audio feet, Lightspeed tápkábel, Lightspeed power cable, Lightspeed power cord, AV-Magazin.hu

A jazz és hangszeres zenék után következett egy kis elektronikus műfaj és rock, ahol kedvenc Daft Punk , Faithless, Schiller, AC/DC és Placebo felvételeink kerültek elő. Az elektronikus műfaj határozottan jól áll az R5 képességeinek, a megszólalás kellemesen teres, részletes és kellően dinamikus, továbbá a legalsó hangtartományt is csak a legritkább esetekben hiányoljuk. A rock azonban már nem az R5 kedvenc műfaja. A lassabb számok még egészen kellemesen szólalnak meg, de a zúzósabb zenéknél már gyakran az arcunkba tolja a középtartományt. Sajnos ennek a műfajnak az élvezetéhez még mindig kell a megfelelően nagyméretű membránfelület, nem csak a kiváló minőség és a részletes, precíz hang.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Hang
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: Ajánlott

A KEF R5 nem csak hozta elvárásainkat, hanem néhány esetben még túl is lépett azokon. Az elődnél már megismert hang maradt, csak minden még finomabbá, pontosabbá és részletesebbé vált. A 13 cm-es meghajtók ellenére az alsó tartományt sem keveselltük, azonban zúzósabb rockzenék esetében jól jönne a nagyobb membránfelület. A középtartomány rendkívül tiszta és nyílt, de néha hajlamos egy kis túlzott dominanciára, ami nem mindenkinek fog tetszeni. A tér megjelenítése azonban példás, ahogy a valósághoz közeli hangszerhangok megszólaltatása sem okoz gondot az R5-nek. 

A kivitelezés kiváló, az összeszerelés pedig példás. A visszafogott megjelenés és a fényezés minősége bennünket leginkább az ELAC hasonló kategóriás dobozaira emlékeztetett, amelyek ebben eddig etalonnak számítottak nálunk. A letisztult és minimalista módon elegáns dizájn nemcsak időtálló, hanem minden környezetben képes jól mutatni. 

Valódi negatívumot nem igazán tudunk említeni az R5-tel kapcsolatban és amit meg tudunk jegyezni, az is mindössze leginkább ízlés- vagy műfajfüggő. Az időnként túl nyílt középtartomány és a végletekig pontos, precíz hang kissé megosztó lehet, ami egyeseknek nagyon fog tetszeni, másoknak pedig kevésbé. Ennek köszönhetően a megfelelő elektronikák és kábelek kiválasztására érdemes nagyobb figyelmet fordítani, mint más esetekben.

Végül röviden összefoglalva tesztünk tapasztalatait annyit tudunk még az eddigiekhez hozzáfűzni, hogy a KEF R5 egy nagyon őszinte hangsugárzó, amely rendkívül nyílt, neutrális és precíz megszólalása néha már túl semlegesnek is tűnhet az ehhez nem szokott füleknek. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a hardcore rockereken kívül sokak számára fog boldog órákat biztosítani.

Listaár: 899.000,-Ft