Kompromisszumok nélkül – Denon AVC-X6700H AV-erősítő teszt

A Denon AVC sorozatának idei legnagyobb képviselője egy igazán figyelemre méltó darab, ami adatai alapján a felhasználók minden jelenlegi igényét képes kiszolgálni. Kíváncsiak voltunk, hogy a legújabb szolgáltatásokkal rendesen megpakolt gép mire képes a mindennapokban, ezért tesztre fogtunk egy AVC-X6700H modellt.

A Denon felső kategóriás AV-erősítőit minden évben sokan kísérik figyelemmel, mivel a gyártó a legújabb technológiákkal támogatta ezeket a modelleket. Ebben a sávban már nem igazán kell kompromisszumokat kötni a szolgáltatások mennyiségében és a felhasznált alkatrészek minőségében, azonban mindennek ára van, mivel az árcédulára került összeg közelít a 7 számjegyhez.

Megjelenés és szolgáltatások

A megjelenés a nagyjából két éve bevezetett új irányvonalat követi. A vertikálisan ívelt előlap szálcsiszolt alumíniumból készült, az eltérő méretű bemenetválasztó és a hangerő tárcsái két oldalon kaptak helyet, melyek között a nagyméretű és informatív kijelző található. Az előlap egységét csak a bekapcsológomb töri meg, mivel a funkciógombokat és az előlapi csatlakozókat a frontoldali ajtó mögé száműzték.

Az elődjéhez hasonlóan 11 darab, monolitikus felépítésű végerősítő került a készülékbe, a teljesítmény a gyári adatlap szerint változatlanul 205 watt (6 ohm, 1 csatornát meghajtva) csatornánként. Két egymástól külön konfigurálható aktív mélysugárzó kimenettel rendelkezik, ami megkönnyítheti a mélysugárzók elhelyezését és beállítását.

A 11 végfokerősítő és a két mélysugárzó segítségével az AVC-X6700H önerejéből egy 7.2.4 vagy 9.2.2 konfigurációt képes megszólaltatni, beépített processzora azonban 13.2 csatorna kezelésére képes, így egy további sztereó erősítő beiktatásával 7.2.6 vagy 9.2.4 intstalláció is egyszerűen összeállítható. Újdonság a DTS:X szélességi csatornák alkalmazása, melyekkel a korábbinál egységesebb hangszínpad-megjelenítés érhető el 9.1.2 vagy egy további sztereó erősítő használatával 9.1.4 formációban.

A HDMI csatlakozók számát szintén kimaxolta a gyártó. Összesen 8 darab bemenet és 3 darab kimenet található rajta, melyek mindegyike támogatja a teljes 4K UHD, a HDCP 2.3, a HDR, a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat. A fő HDMI kimeneten keresztül pedig az eARC funkció is teljesen kihasználható.

A Denon AVC-X6700H alkalmas a legújabb 3D-s hangformátumok kezelésére, ennek köszönhetően a Dolby Atmos, a DTS:X, azok virtuális változatai és a legújabb DTS:X Pro is rendelkezésre áll. Utóbbi lehetőséget biztosít a 13 csatornás jelfeldolgozás teljes kihasználására, így egy további erősítővel 7.2.6 vagy 9.2.4 konfiguráció is egyszerűen megvalósítható. Az újdonságok mellett a márka csúcskészülékeiben elmaradhatatlan Auro-3D lehetősége szintén elérhető, igaz továbbra is opcionális formában.

A képformátumok terén az összes jelenleg elérhető nagy dinamikatartományú képanyag kezelésére képes, így könnyedén megbirkózik a HDR10, a Dolby Vision, HLG és IMAX Enhanced tartalmakkal. Rendelkezésre áll a 8K / 60Hz jeltovábbítás és felskálázás, a legújabb játéktechnológiákhoz pedig 4K / 120Hz továbbítás, változó frissítési gyakoriság (VRR), automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM) és a gyors képtovábbítás (QFT) is elérhető.

A Denon saját fejlesztésű HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming rendszere sem maradt ki a szolgáltatások közül. A HEOS legújabb verziója már együttműködik az Amazon Alexa, a Google Assistant, a SIRI, valamint a JOSH hangvezérlő algoritmusokkal, ennek köszönhetően pedig a legtöbb funkció hangparancsokkal is vezérelhető egy megfelelő okoseszköz segítségével.

Az AVC-X6700H rendelkezik a Roon Tested minősítéssel, így megjelenik a Roon alkalmazásokban, amivel a zene egyszerűen továbbítható egy Mac vagy Windows PC-re telepített Roon alkalmazásból vagy Roon szerver eszközről az AVR-re.

További újdonság a Bluetooth sugárzás lehetősége, amely akkor is rendelkezésre áll, ha a fő hangsugárzók nincsenek használatban, így egy Bluetooth fejhallgató segítségével bármilyen forrás hallgatható, akár a hangsugárzóktól függetlenül.

A hálózatos megoldások között szinte végtelen lehetőség áll rendelkezésre, ennek köszönhetően pedig az AVC-X6700H a legnépszerűbb zenei szolgáltatók kínálatából biztosít lejátszási lehetőséget. Az online streaming szolgáltatások között a Spotify, a Deezer, a Soundcloud és a Tidal platformok mellett az Apple Music is rendelkezésre áll, a vezeték nélküli lehetőségek között pedig az AirPlay2 is biztosítja a minőségi zenehallgatás lehetőségét.

A digitális jelek átalakításáért 32 bites AKM D/A konverterek felelnek, a csúcsminőségű hangot pedig a cég saját fejlesztésű AL32 jelfeldolgozó technológiája biztosítja, amely minden csatornán nagyfelbontású szűrésre képes. A jelek feldolgozásán két dual SHARC+ core DSP chip dolgozik, melyek a csúcsot képviselő 8500-as modellből érkeztek.

A szobakorrekciós beállításokért az Audyssey MultEQ XT32 bemérőrendszer felel, ami Sub EQ HT és LFC kiegészítéssel is rendelkezik, a finomhangoláshoz pedig az opcionális Audyssey MultEQ Editor alkalmazás nyújthat segítséget.

Napjaink elvárásainak megfelelően nem maradt ki az energiatakarékos üzemmód sem, mivel ez ma már egy felső kategóriás modell esetében sem elhanyagolható. Az ECO üzemmód akár 50%-kal képes csökkenteni az energiafelhasználást alacsonyabb hangerő mellett, de tetszés szerint választható az AUTO üzemmód is, ahol mindig az aktuális hangerőnek megfelelő az energiatakarékosság.

Meghallgatás

A Denon magasabb kategóriás AV-erősítőinek egyik apró, ám nem elhanyagolható előnye, hogy léteznek prémium ezüst színben is, melyekről el kell ismerni, hogy nagyon szépre sikerültek és képesek látványosan feldobni az AVR-ek kissé egyhangú, fekete táborát. Azonban jelen esetben nem volt szerencsénk, így be kellett érnünk egy fekete színű darabbal, ami szintén nem nevezhető csúnyának, de vizuálisan jóval visszafogottabb hatást kelt, mint az ezüst kivitel.

Komoly előkészületekkel fogtunk a meghallgatáshoz, elvégre az aktuális csúcsmodellel van dolgunk (mivel az X8500H idén sem kapott utódot), így a megfelelő partnerek kiválasztására is több figyelmet fordítottunk a szokásosnál. A gondos előkészületek eredményeként végül egy ELAC összeállítás került a Denon mellé, amely elől és hátul is Vela BS403 hangsugárzókat tartalmazott, egy Vela CC401 centerrel, ELAC 2090 mélysugárzónkkal és beépített Atmos hangszóróinkkal kiegészítve.

Az automatikus bemérést XTZ szettünkkel ellenőriztük és a Denon alkalmazással finomhangoltuk a beállításokat, amely eredményeképpen már az első megszólalás is semleges, dinamikus és részletes, a térábrázolás pedig példás.

Az előadás olyan, mintha minden cselekmény ott történne körülöttünk. Nincs túlzás vagy visszafogottság, minden hang úgy szólal meg, ahogy annak kell. Ráadásul a legjobb az egészben, hogy a hangok nem a hangsugárzókból érkeznek, sőt olyan mintha az ELAC dobozokat valaki kivitte volna a szobából és csak a hangjuk lenne jelen. A beszédhangok és az effektek a tér különböző pontjain szólalnak meg, a hangsugárzók fizikai helyétől teljesen függetlenül, de mindig a film cselekményének megfelelően.

Az Atmos demó anyagok hangja pontos és rendkívül részletes. Az effektek és a párbeszédek a térben nagyon jól követhetők és teljesen szinkronban vannak a látható eseményekkel. A cselekmények rendesen beborítanak bennünket, a távolságok pedig minden irányból jól érzékelhetők. A megszólalás dinamikus, pontos és nagyvonalúan precíz.

Az Eli könyvében a géppuska hangjától borzongás fut végig rajtunk, ahogy a lövések nyers hangja egymás után felcsattan, a felrobbanó autónál pedig attól tartunk, hogy eltalál egy kósza karosszéria darab.

A Jack Reacher és a John Wick filmeknél a korábbiakhoz hasonló élményben van részünk. A hang erőteljes és közvetlen, a lövöldözések és az autós üldözések elsöprő erejűek, de a legmozgalmasabb akció közben sem tűnnek el a részletek.

Schiller koncertfilmünket elindítva az AVC-X6700H igazi koncertélményben részesít bennünket. Az előadás kellemesen valós arányokkal és jól érzékelhető távolságokkal jelenik meg, amihez látványosan nagyméretű színpad társul. A közönség zajongása körbevesz bennünket és olyan a hangulat, mintha a nyüzsgés valóban körülöttünk történne. Az apróságok mellett az előadás is példás, az énekesnő hangja szenzációs, a gitár és a dobok megszólalását pedig kiemelt dicséret illeti.

A filmek után kétcsatornás tesztünk következett, mivel annak ellenére, hogy tesztalanyunk egy vérbeli házimozi erősítő, kíváncsiak voltunk sztereó képességeire is. A megszólalás felülmúlta várakozásainkat, mivel az X6700H nagyon kellemes élményben részesített bennünket. Hangja ugyan nem éri el a hasonlóan árazott kétcsatornás modellek képességeit, de szerintünk egy nagyjából fele ennyibe kerülő sztereó géppel már felveheti a versenyt, ami dicséretes, mivel ott 9 erősített csatornával, pár digitális áramkörrel és egy halom szolgáltatással kevesebb jár az alacsonyabb ár mellé.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Szolgátatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (zene)
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az AVC-X6700H egy nagyon jó gép. Filmek és többcsatornás koncertek esetében egyszerűen lenyűgöző produkcióra képes, sztereó zenei képessége pedig már alulról karcolja az igazi audiofil jelzőt. Szolgáltatásaira szintén nem lehet panasz, mivel annyi mindent sikerült beletenni a mérnököknek, hogy tesztünk alatt az összes funkciót ki sem tudtuk próbálni.

A jövőállósága szintén vitathatatlan, mivel az X6700H képes a legújabb formátumok feldolgozására és a legfrissebb szolgáltatásokkal, valamint csatlakozási lehetőségeket rendelkezik, melyek között a 4K/120Hz átvitel problémájával kapcsolatban ugyan felröppentek hírek, de azóta ez már megoldódni látszik.

Tesztünk alapján az X6700H-t leginkább azoknak tudjuk ajánlani, akik nem igazán szeretnének kompromisszumot kötni az ár/minőség, a mozi/zene és a szolgáltatások között, valamint egy olyan felső kategóriás AVR-t szeretnének a még hatszámjegyű árkategóriában, amely a vásárlást követően hosszú évekig ki tudja szolgálni az igényeiket és akár az egész ház központi szórakoztató egységének szerepét képes betölteni.

Listaár: 949.990,-Ft