Kinevezett zászlóshajó – Denon AVR-X6400H teszt

Gondoltuk itt az ideje kipróbálni egy csúcs Denon AVR-t, de mivel az X7200-nak nincs egyenesági utódja, ezért a jelenlegi aktuális csúcsmodell szerepét a legfrissebb 6000-es típus hivatott betölteni, a kínálatban. A legújabb zászlóshajó  (X8500H) megjelenésére is várnunk kell még, így nem volt mit tennünk, tesztre fogtuk a gyártó X6400H típusszámmal ellátott darabját.

A Denon legfelsőbb kategóriákban megjelenő AVR-jeit mindig nagy figyelem kísérte, mivel a gyártó az elérhető  legújabb és egyedi megoldásokkal ruházta fel ezeket a modelleket. Itt már nem igazán kell kompromisszumokat kötni a szolgáltatások terén, az alkalmazott technológiákban és a felhasznált alkatrészek minőségében.

Jelenleg a csúcsmodell vagy más néven „zászlóshajó” szerepét a Denon X6400H modell tölti be a gyártó kínálatában, amiről ebben a tesztben szeretnénk kideríteni, hogy vajon mennyire érdemli meg ezt az előkelő besorolást.

Megjelenés

Elődjéhez képest az X6400H hátsó részén megnőtt a hangszóró csatlakozók száma, ami pontosan 11 darab hangdoboz megszólaltatására teszi alkalmassá önerejéből, így aki „teljes” Atmos élményre vágyna, már annak sem kell kiegészítő erősítőket vásárolnia, tesztalanyunk már egy 7.2.4  felállást is képes a kisujjából kirázni.

Az X6400H ennek megfelelően 11 erősített csatornával rendelkezik és természetesen képes kezelni a legújabb Dolby Atmos és DTS:X formátumokat, de az opcionálisan elérhető Auro 3D formátum is maradt a lehetőségek között. A legújabb hangformátumok mellett a 4K HDR és Dolby Vision képformátumok kezelése is bekerült a képességei közé. A beállításokban az Audyssey MultEQ XT32 bemérő rendszere áll a segítségünkre, ami megkapta a Sub EQ HT kiegészítést, valamint kompatibilis az Audyssey MultEQ Editor alkalmazással. Nem maradt ki a HEOS multi-room képesség sem, amire a típus nevében szereplő H betű utal.

Az X6400H mindegyik erősített csatornája diszkrét monolitikus technológiával készült, teljesítménye csatornánként 205 watt (6 Ohmon, 1 csatornát meghajtva) és kettő aktív mélysugárzó kezelésére alkalmas, melyek beállításait képes külön kezelni. A csatlakozók száma már kissé túlzásnak nevezhető, összesen 8 darab HDMI bemenet és 3 kimenet található rajta, melyek mindegyike támogatja a Full 4K Ultra HD, a HDCP 2.2, a HDR (nagy dinamikatartomány), a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat. A készüléket előkészítették a jövőben megjelenő eARC (enhanced Audio Return Channel) frissítésére, ami a kompatibilis eszközökről a jelenleg elterjedt ARC funkcióval szemben, már HD és ATMOS/DTS:X hang fogadására képes.

A gyártó az X6400H esetén nem fukarkodott a legújabb technológiákkal és minőségi alkatrészekkel, így a digitális hangfeldolgozásért 32 bites AKM AK4458VN D/A konverterek felelnek, de nem maradhatott ki a Denon saját fejlesztésű AL32 többcsatornás megoldása sem.

Természetes, hogy a gyártó HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming funkciói elérhetők a jelenlegi csúcsmodellben, így képessé téve az erősítőt más HEOS termékekkel összepárosítva egy, az egész házra kiterjedő szórakoztató rendszer létrehozására. Rendelkezésre áll még a hagyományosnak tekinthető Bluetooth kapcsolat, ami lehetővé teszi a zenék közvetlen lejátszását a hordozható eszközökről és mobiltelefonokról. A készülék teljes körű hálózati megoldásokkal rendelkezik, melyek vezetékes és vezeték nélküli kapcsolattal egyaránt elérhetőek, a beépített Wi-Fi pedig már kétsávos és kettős antennával rendelkezik. Az X6400H több változatos forrásból képes zenelejátszásra, például Apple AirPlay, különféle hálózati tároló eszközök (NAS), internet rádió, de a legnépszerűbb streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer, Tidal, Soundcloud, Napster és Juke) is rendelkezésre állnak, de a nagy felbontású hangfájlok, a FLAC/FLAC HD 192/24, az ALAC vagy a DSD (akár 5.6MHz-ig is) támogatása sem maradt ki.

A beépített HEOS támogatás lehetővé teszi, a hálózatban tárolt zenék és az online szolgáltatások vezeték nélküli megosztását a HEOS hangszórókkal és további kompatibilis eszközökkel, így létrehozva egy szabadon bővíthető multi-room zenei rendszert. Mindennek a vezérléséhez azonban elég az ingyenes HEOS alkalmazás, mely a legtöbb mobileszközre pillanatok alatt letölthető és ezt követően lehetővé válik, hogy a rendszert a ház bármely helyiségéből vezéreljük.

Napjaink elvárásainak megfelelően a gyártó gondolt az energiatakarékosságra, mivel ez ma már egy csúcsmodell esetében sem elhanyagolható. Az ECO üzemmód akár 50%-kal képes csökkenteni az energiafelhasználást alacsonyabb hangerő mellett, de tetszés szerint választhatjuk az AUTO üzemmódot, ahol mindig az aktuális hangerőnek megfelelő az energiatakarékosság.

Teljesen szubjektív dolog, de mégis meg kell említenünk, hogy az X6400H (ahogy a Denon magasabb kategóriáiba tartozó modelljei), sokkal szebb prémium ezüstben, mivel ez a szín komoly „high tech  eleganciát” kölcsönöz a készüléknek.

Meghallgatás

Komoly elvárásokkal fogtunk neki az X6400H meghallgatásának, elvégre mégis egy Denon zászlóshajóval van dolgunk, így a partnereket is a megfelelő magasságból válogatva, az ELAC 240 -es sorozatának darabjait (249.2, 243.2 és 241.2) és egy SUB 2070 mélysugárzót hívtunk segítségül.

A szokásos bemérést és beállításokat követően nyugtáztuk, hogy nem lesz semmi probléma, ez egy rendesen elkészített Denon modell. A megszólalás semleges, dinamikus és részletes, a térábrázolás pedig példás. Minden megszólaló hang, mintha csak ott történne körülöttünk, nincs túlzás vagy maszatolás, minden úgy szól, ahogy annak szólnia kell. A hangok nem a hangsugárzókból érkeznek, sőt azok már szinte nincsenek is jelen, mivel a beszédhangok és az effektek a tér különböző pontjain szólalnak meg, az ELAC-ok helyétől teljesen függetlenül, de mindig a film történéseinek megfelelően.

Arnold Schwarzenegger főszerepésével készült Erőnek erejével című filmben a Corvette ZR1 hangjától borzongás fut végig rajtunk, ahogy a nyers motorhang végigvonul a szobám. Az utcai lövöldözés közben pedig már néha attól tartunk, hogy eltalál egy-egy kósza lövedék.

Az Oblivion „drón üldözéses” jelenetében főhősünk a villámok között menekül, az egyik villámcsapásnál összerezzenünk, annyira valóságosnak hat amit hallunk. A drónok hangját ellenben nehéz lenne a valósághoz hasonlítani, de az X6400H-nak mégis elhisszük, hogy ilyen egy igazi „gyilkosdrón” hangja.

A filmek után rátértünk szokásos zenei próbánkra, hogy tesztalanyunk házimozi erősítő létére, milyen produkcióra képes sztereó anyagokkal.  Sokat nem kellett várnunk az eredményre, az X6400H kellemes zeneiséggel szólaltatta meg Diana Krall dalait. Csendben hallgattuk és semmi kedvünk nem volt másik lemezt elindítani. A megszólalás semleges, a térábrázolás széles és mély, a hangok részletesek, pontosak, a hang már a „zenei élmény” jelzővel illethető. Azt nem tudjuk, hogy ez a hang a monolitikus erősítőknek, valami Denon-os mérnöki trükknek vagy egyszerűen csak a kategória jobb megépítésének köszönhető, de különösebben nem is érdekel bennünket, tetszik amit hallunk.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az X6400H azoknak lehet megfelelő választás, akik nem akarnak kompromisszumot kötni sem a szolgáltatások, sem a csatornaszám, sem pedig a kiváló mozihang vagy a zenei élvezet között. Igaz a készülék ára borsos, de ha külön-külön megnézzük a szolgáltatások listáját, a mozi és a zenei hangminőséget, akkor szinte olcsónak tűnik ahhoz képest, ha mindezeket különálló eszközökből próbálnánk meg összerakni. Annak ellenére, hogy számozása alapján nem igazi zászlóshajó, mégis képes egy csúcsmodell szerepét betölteni.

Gyártó: Denon