Kiélezve – Cambridge Audio Edge A integrált erősítő teszt

A Cambridge Audio 50 éves fennállása alatt többnyire a megfizethető árú, jó hangú és kiváló minőségű audiotermékeiről vált híressé. A legtöbb gyártó egy ilyen évforduló megünneplésére leginkább egy olcsóbb modellsorozat különleges darabját szokta elkészíteni, azonban a Cambridge Audio vezetősége mégis inkább valami igazán ütőssel tette emlékezetessé a fél évszázados jubileumot.

Ez az emlékezetes dolog az Edge sorozat, ami három készülékből, egy sztereó integrált erősítőből, egy előerősítőből és egy végerősítőből áll. Az Edge modellek mindegyik darabja izgalmasra sikerült, azonban tesztünkben a hármasból csak az Edge A nevű integrált sztereó erősítőt vesszük szemügyre alaposabban, mivel ez a készülék járt náluk egy hosszabb teszt idejére.

Megjelenés és szolgáltatások

A dobozt nézegetve azonnal látszik, hogy már a készülék csomagolása is komoly tervezés eredménye és egy felső kategóriás készüléket rejt. A vastag kartondobozban pontosan formázott elemek biztosítják a megfelelő védelmet, az erősítőhöz pedig több rétegen keresztül lehet csak eljutni, a legvégén pedig még egy elegáns cipzáros zsák is védi az Egde A-t. A különleges és erős csomagolásra szükség is van, mivel a Cambridge Audio csúcserősítője közel 25 kg-ot nyom.

A kicsomagolás után a formát vettük szemügyre, ami minimalizmusa mellett nagyon szépre sikerült. A készülékház első és hátsó része igényesen megmunkált alumínium, a két oldalára méretes hűtőbordák kerültek, a tetőlap pedig olyan hatást kelt, mintha lebegne. A dizájn letisztult, a gyönyörűen megmunkált alumínium előlapon, a bekapcsológomb és a fejhallgató aljzata mellett, mindössze egyetlen koncentrikus hangerő-szabályzó potméter / forrásválasztó kapott helyet. Az egyszerűnek látszó kezelőegység logikus felépítésű és könnyű kezelést tesz lehetővé, annak ellenére, hogy több mint 30 darab precíziósan megmunkált alkatrészből áll.

A hátoldalon az analóg RCA és XLR csatlakozók mellett öt digitális aljzat található, de a megszokott optikai és koaxiális bemenetek között egy aszinkron USB-B és egy HDMI port is helyet kapott. A beltartalomra áttérve meg kell említeni, hogy az Edge A erősítő kapcsolása a normál „A”-osztályú erősítéstechnikán alapul, azonban a lényegesen jobb hatásfokkal és kevesebb hőtermeléssel rendelkező „A/B”-osztály megvalósítását alkalmazza. A hagyományos kondenzátorokat egy DC-csatolt technológiára cserélték, az áramellátásért pedig 2 darab egymással szimmetrikusan szembefordított toroid transzformátor felel. Az utóbbi elrendezés kioltja a transzformátorok interferenciáját, így teljesen zajmentes környezetet biztosít a készülékházon belül.

Az Edge A minden egyes alkatrészét szigorúan válogatták és tesztelték, végül pedig kizárólag csak azok a darabok kerülhettek beépítésre, amelyek tökéletesen megfeleltek a szigorú követelményeknek. A válogatott alkatrészek mellé rövid jelutakat is terveztek a mérnökök, a lehető legalacsonyabb veszteség és a legtermészetesebb hang érdekében. A vezetékes lehetőségek mellé, napjaink elvárásainak megfelelően, bekerült egy AptX HD támogatású Bluetooth modul is, ami akár 24 bites / 48 kHz-es mintavételezésű fájlok lejátszását is lehetővé teszi.

Az erősítőbe egy kiváló minőségű DAC is került, amely 32bit/384kHz mintavételezésű és DSD-képes. A koaxiális S/PDIF és az optikai Toslink bemenetek 16/24 bit, 32/192 kHz jelfeldolgozást tesznek lehetővé, az USB-B port pedig 32 bit/384 kHz PCM támogatást biztosít, valamint a DSD anyagokat 256 MHz-ig képes kezelni. Apró hiányosság, hogy a Cambridge Audio Edge A nem rendelkezik beépített phono fokozattal, azonban ebben a kategóriában a tulajdonos feltehetően már áldoz egy különálló modulra, amit a tervezők is így gondolhattak. Az erősítőre került egy ARC képes HDMI csatlakozás, ami sztereó erősítők esetében különösen ritka.

A technikai adatokra önmagukban nem sokat szoktunk adni, de az Edge A esetében a megadott 2 x 100 W RMS teljesítmény (8 Ohm-on), a 3 Hz-80.000Hz közötti frekvenciamenet és a 0,002%-os teljes harmonikus torzítás azonban eléggé sokatmondó, a gyártó többi termékének ismeretében.

Meghallgatás

A meghallgatás előtti beüzemelés egy érdekes dologgal kezdődött, mivel a bekapcsolást követően az Edge A egy önellenőrző / kalibráló folyamatba kezdett. Ez alatt az erősítő nagyjából fél percig önálló életet élt, a folyamat végén pedig készen állt a tényleges használatra.

A beüzemelést, mivel éppen péntek este volt, egy teljes hétvégi bejáratás követte, a teszthez pedig hétfőn fogtunk hozzá. Forrás készüléknek Marantz triónk CD-lejátszóját (SC11 S1) vettük elő, a hangkeltés szerepét egy pár Sonus faber Sonetto V-re bíztuk, a tápkábeleket LightSpeed Prime és Signature kábelek képviselték, a hangszórókábel szerepét pedig egy Inakustik LS-2404 kapta.

Albumaink közül a Allan Taylor, Andrea Bocelli, és a Tátrai Band zenéiből válogattunk, majd hozzá is fogtunk tesztalanyunk meghallgatásához.

Már az első hangok megszólalásánál kijelenthetjük, hogy a Cambridge Audio mérnökei valóban mindet beleadhattak. A hang nyílt és semleges, amely részleteiben a gyártó olcsóbb készülékeit idézi, azonban mégis van benne egy olyan „plusz”, amit csak az igazán jól sikerült felső kategóriás készülékek esetében tapasztalunk.

A részletek sokasága már szinte elképesztő, a dinamika folyamatosan jelen van amikor kell, de a legjobb az egészben, a kontrolláltság és a természetes megszólalás. A halk részleteket követő dinamikai váltások, az énekes lélegzetvétele, a zenészek ujjainak mozgása által keltett apró zajok és a közönség neszezése olyan természetesen vannak jelen, hogy eleinte szinte fel sem tűnnek. Mindezeket az apróságokat igazán csak akkor vesszük észre, amikor minden pillanatban új részleteket fedezünk fel sokat hallott zenéinkben.

Andrea Bocelli hangjáról mindig is tudtuk, hogy szenzációs, amit jelenlegi tesztalanyuk meg is mutat. A zenekarban ülő vonósok játéka lendületes, helyük pontos, a dobok megszólalása pedig erőteljes.

Allan Taylor előadása kellemes, a zongora hangja testes, de nem tolakodó, érezni a húrokra csapódó kalapácsok valódi súlyát. A hangok a tér minden irányába kiterjednek, az énekes és a zenészek helye pedig pontosan megmutatható a virtuális színpadon.

Charlie hangja erőteljes, a tér hatalmas, nyitott és a színpad mélysége is már a valóság határait feszegeti. A gitár játéka precíz és részletes, a hangszerek pedig példás összhangban szólalnak meg. A hangszerhangok szépen elkülönülnek, az előadást pedig a természetes, valós, hosszan hallgatható és rendkívül kellemes jelzőkkel jellemezhetnénk legjobban.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Szolgáltatások
  • Hang
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Cambridge Audio Edge A erősítő meghallgatását megelőzően nem igazán tudtuk, hogy mire is számítsunk. A teszt alatt azonban kiderült, hogy ez a készülék valóban más ligában játszik, mint a gyártó olcsóbb modelljei. Karaktere, pontosabban természetessége, teljesen beleillik a többi márkatársnál már megismert világba, de mindenből többet, kellemesebbet és természetesebbet nyújt.

Az Edge A esetében a Cambridge Audio mérnökei láthatóan nem akartak kompromisszumokat kötni és ez hangjában is érezhető, amelynek köszönhetően az árazásánál drágább kategóriákban is simán megállná a helyét.

Az összeszerelés és a felhasznált anyagok minősége szintén beleköthetetlen, az egyedi megoldások és a letisztult egyszerűség pedig határozottan jól állnak az erősítőnek. Pár apróság, mint például a phono előerősítő, még szerintünk elférhetett volna a készülékben, bár az is igaz, hogy ebben a kategóriában a legtöbben már egy különálló egységet alkalmaznak erre a célra, a Cambridge Audio lemezjátszóinak használatához pedig nincs szükség ilyen eszközre.

A Cambrid Audio Edge A meghallgatása kellemes élmény volt és a teszt végén arra a következtetésre jutottunk, hogy részünkről valahol itt állnánk meg sztereó láncunk erősítőjének fejlesztésénél. Az Edge A hangban, minőségben, szolgáltatásban és árban egy olyan kombinációt nyújtott, ami más gyártók kínálatában csak jóval nagyobb összeg ellenében érhető el, ezért részünkről egy kiemelkedően ajánlott vétel.

Listaár: 1.700.700,-Ft