Kicsi a bors – Denon AVR-X1400H teszt

A legtöbb gyártó kevés figyelmet fordít a belépő vagy ahhoz közeli modelljeire, mivel általában az alacsony ár a legfontosabb szempont. A Denon kicsit más úton jár, mivel a cég már alsó kategóriás darabjaiban sok olyan megoldás megtalálható, ami eddig csak a közép- vagy felső-kategóriákra volt jellemző.

Tesztünk főszereplője az X1400H modell, ami olyannyira a Denon AVR palettájának alsó felén helyezkedik el, hogy már csak egy típus, az X540 található alatta, de ennek ellenére a gyártó bőkezűen bánt a szolgáltatásokkal.

A készülék 7 darab erősített csatornát kapott és napjaink elvárásainak megfelelően képes kezelni a legújabb Dolby Atmos és DTS:X hangokat, de a legújabb hangformátumok mellett a 4K HDR és Dolby Vision képformátumokkal is simán megbirkózik. A beállításokban az Audyssey MultEQ bemérő rendszere nyújt segítséget, ami már használható az új Audyssey MultEQ Editor alkalmazással, de nem maradt ki a HEOS multi-room kompatibilitás sem, amire a számozást követő H betű utal.

Megjelenés

Az X1400H 7 darab csatornát képes meghajtani, teljesítménye 145 W csatornánként (6 Ohmon, 1 csatornát meghajtva) és két aktív mélyládával is megbirkózik, ha kell. Ez a csatornaszám már elég ahhoz, hogy a beépített Dolby Atmos és DTS:X segítségével a hallgatóságot háromdimenziós hangélményben részesítse, akár 5.2.2 konfigurációban.

A vezeték nélküli hálózatos szolgáltatások és támogatások a korábban használt hátlapi csatlakozók számát megritkították, de mégis minden megtalálható a készülék hátulján, amire szükség lehet. A csatlakozók száma ebben a kategóriában szokatlanul magas, összesen 6 darab HDMI bemenettel rendelkezik, melyek mindegyike támogatja a Full 4K Ultra HD, a HDCP 2.2, a HDR (nagy dinamikatartományú kép), a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat, így nem okoz gond a legújabb eszközök, például Blu-ray lejátszók, játékkonzolok vagy streaming box-ok csatlakoztatása sem.

Hálózatos receiver-ként a gyártó HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming szolgáltatásait is megkapta, így további HEOS termékekkel összepárosítva, lehetséges egy az egész házra kiterjedő szórakoztató rendszer létrehozása, de nem maradt ki a már hagyományosnak tekinthető Bluetooth funkció sem. A készülék Etherneten vagy Wi-Fi-n keresztül elérhető hálózati megoldásokkal rendelkezik, a beépített Wi-Fi már kétsávos. Az X1400H változatos zenei forrásokat biztosít, például Apple AirPlay, különféle hálózati tároló eszközök (NAS), internet rádió, de a népszerűbb streaming szolgáltatások, többek között a Deezer, a Spotify Connect és a Tidal is megtalálhatók benne. Támogatottak a nagy felbontású hangfájlok, a FLAC/FLAC HD 192/24, az ALAC vagy a DSD (akár 5.6MHz-ig is).

A HEOS szolgáltatásra kicsit bővebben kitérve, a hálózati funkciók és a beépített támogatás lehetővé teszik a hálózatban tárolt zenék és az online szolgáltatások vezeték nélküli megosztását a HEOS hangszórókkal és más HEOS kompatibilis eszközökkel, így létrehozva egy multi-room zenei rendszert. Az ingyenes HEOS alkalmazás, a legtöbb mobileszközre pillanatok alatt letölthető és ezt követően lehetővé teszi, hogy a rendszer a ház bármely helyiségéből vezérelhető legyen.

A Denon AVR-ekben pár éve debütált „telepítő varázslónak” (Setup Assistant) köszönhetően, a készülék első beüzemelése szinte gyerekjáték, a felhasználót szépen végigvezeti a beállításokon. A kezdeti beállításokat követően már egy jól átgondolt, egyszerűen használható grafikus menürendszer segíti a használatot. Napjaink elvárásainak megfelelően van ECO üzemmód, ami akár 50%-kal képes csökkenteni az energiafelhasználást, alacsonyabb hangerő esetén. Az ECO mód tetszés szerint állítható vagy választható az „AUTO” üzemmód, ahol az aktuális hangerőnek megfelelően automatikus az energiatakarékosság.

Meghallgatás

A Denon készülékei mindig egy arany középutat képviseltek, ahol a kapott hangban nem volt semmi kiemelkedően jó vagy rossz paraméter. Szépen tették a dolgukat, de sokak számára egy kissé „szürkének” vagy „átlagosnak” tűnhettek, a neutrálishoz közelítő hangzásuk miatt. Mindez napjainkra megváltozott, mivel már az előd (X1300W) is egy kissé virgoncnak bizonyult, legalábbis Denon mércével mérve, az X1400H pedig még egy kicsit rátesz erre.

A meghallgatáshoz a DALI belépő kategóriás Spektor 5.0 ( 6, 1 és Vokal) szettjét hívtuk segítségül, mivel ebben a felállásban, szettben is megvásárolható a páros.

Természetesen igénybe kellett vennünk a beépített Audyssey segítségét, mert napjainkban jó bemérés nélkül egy mozi sem az igazi. Az Audyssey a már megszokott beállításokat és egyben a szokásos hibákat hozta, így a front dobozoknál 40Hz, a háttereknél és a centernél pedig 60Hz körüli vágást állított be. A kapott eredményeket felülbírálva, a már megszokott 80Hz-re korrigáltunk, továbbá a sub csatorna hangerején kellett kissé módosítanunk, a többi beállítás viszont rendben volt.

Az X1400H alsó kategóriás AVR létére kiegyensúlyozottan, kellemes, pontos mély tartománnyal szólal meg és hangosabb részek sem fogynak ki az erőből. A párbeszédek érthetősége jó, bár kissé visszafogottnak tűnik a közép, a magas hangok ellenben a helyükön vannak.

A Jack Reacher nyitó jelenetében az orvlövész puskalövései hallatán összerezzenünk, pedig már nem először halljuk, de a John Wick padlófeltöréses jelenete is megfelelően kemény ahhoz, hogy szinte már valósnak érezzük, ahogy a kalapács lecsap a betonra. Kicsit később a Jurassic World dinoszaurusz-üldözéses jeleneteire áttérve, is elég tartalék marad ahhoz, hogy a hangosabb részek ne szenvedjenek hiányt erőben és a mély hangok kezelésére sem lehet panasz.

A mozi után zenével folytattuk, ahol az X1400H alsó-kategóriás létére meglepően jól teljesített. Kellemesen és a legkevésbé sem tolakodóan szólaltatta meg a zenéinket, de azért ebben a kategóriában egy mozira készült erősítőtől még semmilyen csoda nem várható el zenei a téren.

A megszólalással alapjában elégedettek voltunk, de a térábrázolás jazz és klasszikus zene esetén mélységében kevésnek bizonyult, szélességben egész jó produkciót kapunk, bár a zenészek elhelyezkedése véletlenszerűnek hatott. Populárisabb pop és rockzenéken már nem találtunk kivetnivalót a hangjában, de aki ennél komolyabban gondolja a zenehallgatást, annak ajánlott beruházni egy rendes sztereó erősítőbe.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.7

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az X1400H leginkább azoknak lehet jó vétel, akiknek fontosak a legújabb szolgáltatások, a hálózatos és multi-room képességek, az egyszerű kezelhetőség és a mindennapos könnyed zenehallgatás mellett, a már élvezhető mozihang, de minderre nem kívánnak nagyobb összeget áldozni. Abban biztosak vagyunk, hogy a kis Denon semlegeshez közelítő megszólalása, a szolgáltatások sokszínűsége és az egyszerűen fejleszthető HEOS rendszer sokak tetszését el fogja nyerni.

Gyártó: Denon