Késik a Dolby Vision frissítés a Sony TV-khez

A Sony már korábban is több alkalommal bejelentette, majd ezt követően halasztotta a Dolby Vision frissítést prémium kategóriás készülékeihez. A többszöri halasztás okára most fény derült, mivel a Sony az USA-ban már kiadta az A1 OLED, az  XE93/XE94 és ZD9 típusokhoz a Dolby Vision frissítést, de az online tartalomelérések esetén rendesen használható formátum a HDMI kapcsolat esetén már nem akar működni.

A hibával kapcsolatban a Sony  közleményben tájékoztatta az érintetteket, melyben leírja, hogy az Európában 2018-ban megjelenő szoftverfrissítéssel támogatják majd a Dolby Vision formátumot, de ehhez nem elég a TV készülékek szoftverét frissíteni, hanem a HDMI-n hozzájuk csatlakozó lejátszók is szoftverfrissítést igényelnek. A lejátszók frissítésével kapcsoltban pedig javasolják az adott készülék gyártójával felvenni a kapcsolatot.

A hibát az okozza, hogy a Dolby Vision eddig a TV-től várta a dinamikus metaadatok feldolgozását, azaz ha egy készülék Dolby Vision formátumban küldi az adatokat a TV felé, akkor az fogja feldolgozni azokat. A Sony viszont  egy olyan Dolby Vision változatot mellékelt készülékeire, mely a feldolgozás nagyját a lejátszókra hárítaná. Feltehetően azért, mert a Sony TV-k processzora nem képes a feldolgozására vagy a teljesítménye nem elég ehhez.

A jelenlegi helyzet tehát az, hogy a Dolby Vision képes lejátszók firmware frissítésére lesz szükség ahhoz, hogy azok a Sony TV-ivel is használhatók legyenek Dolby Vision formátummal, de hogy ebben a többi gyártó mennyire fog a Sony segítségére sietni, azt még nem tudni.

Ami tudható, az az, hogy a Sony már forgalomba hozta az első Dolby Vision formátumot is támogató UHD Blu-Ray lejátszóját X700 néven, de a Dolby Vision használata ennél a készüléknél is csak frissítést követően lehetséges, amire nagyságrendileg 2018-ig nyaráig várni kell.