Karácsonykor már 8K-ban is nézhető lesz a Reszkessetek, betörők!

A berlini IFA 2018 első napján a Samsung és az LG is bemutatta legújabb 8K felbontású UHD televízióit, melyek többsége már ősszel a boltok polcaira kerülhet. Ennek köszönhetően aki szeretné, az a karácsonyi műsorokat már a legújabb felbontásban élvezheti.

A Samsung Q900R sorozatú készülékeibe kvantumpontos LCD (QLED) technológia került, melyhez a gyártó egy több zónás, „Direct Full Array Elite” elnevezésű háttérvilágítást társított. A specifikációk szerint az új modellek már 4.000 nit (cd/m²) csúcsfényességre is képesek, ami a jelenlegi QLED TV-knél kétszer, a konkurens OLED készülékeknél közel négyszer nagyobb maximális fényerőt jelent.

Az újdonságok a megnövekedett felbontás és fényerő mellett a DCI-P3 színtér 100%-os lefedettségét ígérik, valamint a kisebb felbontású anyagok felskálázását már egy „8K AI” névre keresztelt mesterséges intelligencia végzi. Az öntanuló szoftver képes összehasonlítani a megjelenő tartalmak magasabb és alacsonyabb felbontású változatait, így nagy pontossággal tudja javítani a gyengébb minőségű anyagok hiányosságait.

A 8K felbontású modellek természetesen támogatják a legújabb nagy dinamikatartományú anyagokat, melyek között az egyik legnépszerűbb, a Dolby Vision formátum továbbra sem kapott helyett. Bekerült azonban a Samsung sajátjának nevezhető HDR10+ változata, melyet már egy „Q HDR 8K” elnevezésű technológia is támogat.

Az LG szintén ugyanazon a napon mutatta be új 8K felbontású modelljét, melyről mindössze csak annyit sikerült megtudni, hogy a gyártó már eddig is alkalmazott OLED technológiáján alapul, különálló háttérvilágítással nem rendelkezik, így képes a tökéletes fekete előállítására. A panel 7680 x 4320 pixel felbontású, így kicsit több, mint 33 millió fénykibocsájtásra képes képpontot tartalmaz, melyek mindegyike teljesen önállóan vezérelhető.

Az első 8K OLED TV jelenleg 88″-os méretben került bemutatásra, de a további információk alapján kisebb méretek megjelenése is várható a közeljövőben.

A Samsung 8K felbontású Q900R modelljei 65, 75 és 82″-os méretben, már idén októberben a boltokba kerülhetnek, áruk pedig várhatóan 5.000€ (kb.1.600.000,-Ft) és 15.000€ (4.900.000,-Ft) között alakul. Az LG 8K OLED készülékeinek megjelenéséről és árazásáról jelenleg még nem áll rendelkezésre pontos információ, de nem csodálkoznánk, ha ezek a modellek is még idén az üzletek polcaira kerülnék, a Samsung Q900-as sorozatához közelítő árazással.

forrás: lg, samsung