Jövőre a boltok polcaira kerülhetnek az első mikroLED TV-k

A Samsung idén januárban mutatta be a világ első mikroLED technológián alapuló, The Wall névre keresztelt megjelenítőjét, ami 146″-os (3,7 m) képátlójával nem igazán az átlag nappalikba készült. Látszik azonban, hogy a koreai cég teljesen a technológia mögé állt, mivel nemrég zárt ajtók mögött jelentették be az első, otthoni felhasználásra szánt 4K felbontású mikroLED TV-t, ami már jövőre forgalomba is kerülhet.

Az újdonságot nem titkoltan, a jelenlegi felsőkategóriás TV-k piacát uraló OLED készülékek ellenfelének szánja a gyártó. A bemutatott prototípus 4K felbontásra képes és 190 cm-es képátlóval rendelkezik, így megközelítőleg a már korábban bemutatott „The Wall” megjelenítő méretének negyede, ami arra utal, hogy a Samsung mindent megtesz a technológia mielőbbi piaci elterjedéséért.

A koreai gyártó jelenleg a gyártás megkezdéséhez szükséges géppark felállítására, valamint a mikroLED technológiához használt LED-ek méretének további csökkentésére koncentrál, hogy a már megszokott méretekben is tudja kínálni az új technológiával ellátott készülékeit.

A mikroLED készülékek elméletben mentesek a jelenlegi legjobb képmegjelenítőként számon tartott OLED panelek hátrányaitól. Amennyiben a LED chip-ek méretét sikerül gazdaságosan a megfelelő méretre csökkenteni, akkor nem csak a jelenleginél is nagyobb fényerő érhető el az új megjelenítőkkel, hanem a statikus tartalmak folyamatos megjelenítése sem okoz már gondot. Az új technológia a monitorok piacán is komoly változásokat hozhat, mivel erre a területre az OLED készülékeknek nem sikerült betörniük, így az évek óta várt újdonságot a mikroLED monitorok jelenthetik.

A gyártás megkezdéséről, valamint az első mikroLED megjelenítők piacra kerüléséről jelenleg nem állnak rendelkezésre pontos információk. Azonban a kiszivárgott hírek alapján a Samsung mindent megtesz annak érdekében, hogy az új mikroLED megjelenítők már 2019-ben az üzletek polcaira kerüljenek.

forrás: samsung