Jobb minőséget, nagyobb képet és különleges hangot ígér az IMAX Enhanced

Úgy tűnik, hogy az IMAX is részt kíván venni az otthoni szórakoztatásban, ezért a DTS márkát jegyző Xperi Corporation-nel együtt létrehoztak egy új minősítést, melyet már idén több gyártó, például a Sony, a Denon, a Marantz, valamint a Boston Acoustics és a Polk Audio készülékei is megkapnak.

Jelenleg még nem tudni, hogy az új minősítés pontosan milyen részleteket takar, de a cég információi alapján az AV eszközökbe kerülő „IMAX Mode”, a filmkészítők eredeti szándékai szerint optimalizált formában teszi lehetővé a tartalmak otthoni lejátszását.

Az IMAX Enhanced minősítéssel rendelkező szórakoztatóelektronikai eszközöknek meg kell felelniük a cég mérnökei és filmkészítő szakemberek által előírt műszaki szabványoknak, mely részleteit még nem tették közzé. Az sem világos, hogy az új minősítés és a hozzá tartozó szabvány egy újabb, nagy dinamikatartományú képformátumot is tartalmaz vagy a már meglévőket használja. Annyi azonban kiderült, hogy a legtöbb újdonságot a film készítése, valamint az utómunkálatok során fogják alkalmazni.

Ilyen újdonság például a minimalizált mesterséges szemcsézettségű kép, ami jelenleg az egyik legnagyobb problémára jelenthet megoldást a 4K megjelenítővel rendelkezők körében. További pozitívum, hogy az IMAX Enhanced filmek estében a szélesvásznú „moziformátum” helyett, a „kiterjesztett” otthoni képarányhoz optimalizált méretet alkalmazzák, amelynek köszönhetően a felhasználók jobban kihasználhatják megjelenítőik képfelületét.

A megújult képtechnológiához minőségi hangot is kínál a cég, mivel a IMAX Enhanced minősítés mellé a DTS:X formátum egy speciális változatát fogják használni. Az új hangformátumról részletek még nem derültek ki, de feltételezhetően a DTS mindent el fog követni a tökéleteshez közelítő hangminőség érdekében.

Az új szabványhoz a filmkészítők közül a Sony Pictures, a Paramount Pictures, a készülékgyártók közül pedig a Sony Electronics, a Denon, a Marantz, a Boston Acoustics, a Definitive Technology és a Polk Audio csatlakozott, de feltehetően több gyártó készülékében is találkozhatunk majd az új minősítéssel, ha annak részletei nyilvánosságra kerülnek.

forrás: imaxenhanced