Jippijájé! – 4K-ban ünnepli 30. születésnapját a Die Hard első része

Ugyan ki ne emlékezne John McClane nyomozó első kalandjára, melyet nem csak a film legfőbb helyszínéül szolgáló toronyházat elfoglaló terroristákkal vívott küzdelme tett emlékezetessé, hanem az azóta elhíresült „jippijájé” kezdetű mondat is.

A 20th Century Fox, hogy méltóképp megünnepelje a Die Hard sorozat első részének 30. évfordulóját, elkészítette a film feljavított, 4K HDR változatát, mely mellé több extrát is csomagolt.

A már klasszikusnak számító mozi feljavított kiadására nagy figyelmet fordított a stúdió, ezért a 4K változat minden képkockáját az eredeti 35 mm-es filmszalagról szkennelték be. A minőségi transzfernek köszönhetően az évfordulós változat eddig soha nem látott részleteket és képminőséget ígér a rajongóknak. A megnövelt felbontás mellé napjaink elvárásának megfelelően nagy dinamikatartományú (HDR) megjelenítés is jár, ami még látványosabbá teszi a film nagy részét uraló,  sötétben játszódó akciójeleneteket.

A gondosan feljavított UHD kép mellé került hang azonban kissé csalódást keltő, mivel nélkülözi a manapság elvárt Dolby Atmos vagy DTS:X objektumalapú formátumokat. Az évfordulós kiadás mindössze egy 5.1 csatornás DTS-HD Master Audio hangsávot tartalmaz, ami önmagában teljesen elegendő lehet a megfelelő moziélményhez, de az új 3D-s hangformátumok még többet hozhattak volna ki az akcióban amúgy is bővelkedő történet hangjából.

A lemezre felkerültek John McTiernan, Jackson de Govia és Richard Edlund kommentárjai, a Cinefex és az American Cinematographer cikkei, a teljes forgatókönyv, egy interaktív galéria, valamint a hivatalos filmelőzetesek és TV-spotok is.

A Die Hard „30th Anniversary” 4K kiadása elérhető UHD  Blu-ray lemezen vagy digitális letöltés formájában, továbbá a gyűjtők részére egy limitált „Steelbook” változat is forgalomba került.

forrás: 20th century fox, forbes