Ismeretlen ismerős – Denon AVR-X1600H teszt

A Denon az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordít a belépő és ahhoz közeli modelljeire. Ennek köszönhetően az új AVR-X1600H is sok olyan szolgáltatással rendelkezik, amelyekkel eddig csak a magasabb kategóriákban lehetett találkozni.

Igaz, hogy az új AVR-X1600H alatt még két további típus is található az 500-as és a 200-as modellek személyében, de akik már régóta ismerik a japán gyártó kínálatát, azok tisztában vannak azzal, hogy a valódi belépő modellek mindig is az 1000-es sorozat tagjai voltak. Az elmúlt években azonban komoly figyelmet fordítottak a gyártó szakemberei erre a sorozatra, ennek köszönhetően pedig évről- évre több olyan szolgáltatás is megjelent a kategória aktuális képviselőiben, ami előtte csak a nagyobb modellek kiváltsága volt.

Megjelenés és szolgáltatások

Az előző modellsorozattal érkezett dizájn komolyabbá tette már a közvetlen előd megjelenését is, így az X1600H-nak is jól áll. A korábbi modellek kissé túl visszafogott és konzervatív kinézetének leváltása határozottan jót tett a Denon AV-erősítőinek.

A beltartalom nagy része változatlan a közvetlen elődhöz képest, az X1600H 7 darab erősített csatornát és csatornánként 145 W teljesítményt (6 ohm, 1 kHz, 1% 1 csatornán mérve) kapott. Napjaink elvárásainak megfelelően képes kezelni a legújabb 3D-s Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokat, de emellett a legújabb 4K videó technológiák, így a Dolby Vision, a HDR10 és a HLG támogatását is biztosítja.

A hat HDMI 2.1 bemenet és 1 kimenet teljes 4K Ultra HD 60Hz videó, 4:4:4 Pure Color al-mintavételezés, Dolby Vision, High Dynamic Range (HDR10), Hybrid Log-Gamma (HLG), eARC, 3D és BT.2020 támogatással rendelkezik, a HDCP 2.3 támogatással ellátott kimenet pedig garantálja a kompatibilitást a legújabb HD és Ultra HD megjelenítőkkel, Blu-ray lejátszókkal és játékkonzolokkal. Az eARC (enhanced Audio Return Channel) lehetővé teszi a legújabb, objektumalapú és HD hangformátumok TV-ről az AV-erősítőre történő egyszerű továbbítását.

Az előlapi USB egyszerű audio lejátszást biztosít MP3 és Hi-Res anyagokkal (WAV, FLAC, ALAC), továbbá a DSD 2.8 / 5.6MHz fájlok is támogatást élveznek. Egyszerűen elérhetők a népszerű zenei szolgáltatások is, mint például a Spotify, a TuneIn, az Amazon Prime Music, a Soundcloud, a Tidal, a Napster, a Deezer. Természetesen nem maradt ki az Apple AirPlay 2, a beépített HEOS multi-room rendszer, a Wi-Fi és a Bluetooth sem, melyek vezeték nélküli zenelejátszást biztosítanak akár az egész lakásban.

Napjaink elvárásainak megfelelően helyet kaptak a hangvezérlést biztosító megoldások is az X1600H-ban, ennek köszönhetően pedig elérhető a Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri asszisztense. A beállításokban változatlanul az Audyssey MultEQ bemérő rendszere nyújt segítséget, ami használható az opcionális Audyssey MultEQ Editor alkalmazással, ezáltal sokkal pontosabb és részletesebb beállítások érhetők el.

A Denon AVR-ekben pár éve debütált „telepítő varázslónak” (Setup Assistant) köszönhetően a készülék első beüzemelése szinte gyerekjáték, a felhasználót szépen végigvezeti a beállításokon. A kezdeti beállításokat követően már egy jól átgondolt, egyszerűen használható menürendszer segíti a használatot. Van ECO üzemmód, ami akár 50%-kal képes csökkenteni az energiafelhasználást alacsonyabb hangerő esetén. Az ECO mód tetszés szerint állítható vagy választható az „AUTO” üzemmód, ahol az aktuális hangerőnek megfelelően automatikus az energiatakarékosság.

Meghallgatás

A Denon készülékei mindig egy arany középutat képviseltek, ahol a kapott hangban nem volt semmi kiemelkedően jó vagy rossz paraméter. Szépen tették a dolgukat, de sokak számára egy kissé „szürkének” vagy „átlagosnak” tűnhettek a neutrálishoz közelítő hangzásuk miatt. Mindez napjainkra megváltozott, mivel már az előd (X1500H) is egy kissé „levegősebbnek” bizonyult, legalábbis Denon mércével mérve, az X1600H pedig szépen követi az elődje által megkezdett új utat.

A meghallgatáshoz nem akartunk túlzásba esni, ezért a DALI belépő kategóriás Spektor 5.0 ( 6, 1 és Vokal) szettjét párosítottuk, mivel feltehetően a jövőbeli vásárlók is hasonló kategóriás társakat fognak választani a kis Denon mellé. A kábeleket az Inakustik Premium kínálatából válogattuk össze, a mély hangokat pedig 2 darab Taga TSW-90v4 subwoofer biztosította.

A meghallgatás előtt igénybe vettük a beépített Audyssey segítségét, mert napjainkban jó bemérés nélkül egy mozi sem az igazi. Az Audyssey részben a korábbi modelleknél már megszokott beállításokat és egyben a szokásos hibákat hozta, de a fejlesztők valamit összehozhattak, mert jóval kisebb mértékben kellett korrigálnunk az automata beállításokat, mint az elődmodelleknél. Ha már a lehetőség adott volt, akkor igénybe vettük az Audyssey MultEQ Editor alkalmazás lehetőségeit is. Segítségével tovább finomítottunk a hangzáson, így az időnként kissé túlzó magas tartománytól is képesek voltunk nagyrészt megszabadulni, továbbá a dinamikát sikerült a vágási értékek megemelésével egészen komoly mértékben növelni.

Az X1600H alsó kategóriás AVR létére kiegyensúlyozott, kellemes, pontos mély tartománnyal szólal meg és a hangosabb, összetettebb részeknél sem fogy ki az erőből. A párbeszédek érthetősége jó, a magasabb tartomány azonban időnként még mindig kissé előtérbe kerül. Kicsit olyan, mintha a felsőbb kategóriás modellekre jellemző részletességet és teret próbálná pótolni enyhe túlzásokkal, amit meg kell hagyni, hogy egészen jól csinál.

A Jack Reacher nyitó jelenetében az orvlövész puskalövéseit erőteljes csattanások kísérik, amelyek kellően energikusak és élesek. A Mortal Engines gigantikus guruló gépeinek hangja betölti a szobát, erőben nincs hiány, de egy kicsivel több „testességet” azért el tudnánk viselni.

Az Oblivion üldözéses jeleneteinél szintén jól szerepel az X1600H, az elvárhatót simán hozza, hangja a kellemes alsó kategóriás modellek élcsapatához sorolható. A Marvel kapitány mozgalmasabb csatajeleneteinél feltűnik pár apróbb bizonytalanság, de ebben az árfekvésben és kategóriában ez simán megbocsátható, azonban dicséretet érdemel a beszédhang, ami az effektekkel teletűzdelt harcjelenetek közben is mindvégig érthető marad.

A mozi után sokcsatornás zenével folytattuk, ahol az X1600H meglepően jól teljesít. A legnagyobb Showman zenés-énekes betéteit kellemesen és a legkevésbé sem tolakodóan szólaltatja meg és itt határozottan jót tesz a hangjának a korábban már említett, néha előtérbe kerülő „levegősség”.

Kétcsatornás zenékre váltva a megszólalással szintén elégedettek vagyunk, a kissé szellős hangzás itt is jót tesz a térnek, azonban a térábrázolás jazz és klasszikus zenék esetén mélységében kevésnek bizonyul és a zenészek elhelyezkedése véletlenszerűnek hat. Pop és rockzenéken viszont nem igazán találunk fogást a hangjában, igazi jó értelemben vett „hifis élményt” nyújt. A mélysugárzókat bekapcsolva és velük együtt hallgatva a kommersz zenéket még egy kis „plusz dögöt” is sikerül csempészni a hangjába, így az élvezeti értéke és a „bulifaktor” tovább nő. Azonban aki ennél komolyabban gondolja a zenehallgatást, annak azt ajánljuk, hogy ruházzon be egy rendes sztereó erősítőbe.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Szolgáltatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (zene)
  • Ár/érték
4.5

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Denon AVR- X1600H leginkább azoknak jelenthet alternatívát, akiknek fontosak a legújabb szolgáltatások, a hálózatos és multi-room képességek, az egyszerű kezelhetőség és a mindennapos könnyed zenehallgatás mellett, a már élvezhető mozihang, azonban minderre nem kívánnak komolyabb összeget áldozni. A kis Denon semlegeshez közelítő, néha kissé túl levegős és könnyed megszólalása, a szolgáltatások sokszínűsége és az egyszerűen fejleszthető HEOS rendszer sokak tetszését el fogja nyerni.

Ez a modell jelenti az igazi belépőszintet a házimozi erősítők világába, ahol már nagy hiányérzettel nem párosul a vásárlás. Az AVR-X1600H  szolgáltatás szintje és hangja, megfelelő installációval már egészen biztosan nem okoz csalódást. Innen már sokkal előbb lép feljebb az ember, ha kedvet kap ehhez a hobbihoz. A kedvet pedig az AVR-X1600H egészen biztosan meghozza majd.

Egy negatívumot azonban meg kell, hogy említsünk, ez pedig az ár. Igaz, hogy az 1000-es sorozat  jelenlegi aktuális képviselője szolgáltatások terén már felveheti a versenyt a nagyobb modellekkel, azonban ez önmagában mégsem indokolhatná árazását. A korábbi modellek 170.000,-Ft alatti listaárához képest kissé magasnak találjuk az újdonság közel 200.000,-Ft-os induló árát, de természetesen tudjuk, hogy ebben a gyengélkedő forintnak is szerepe lehet és nem csak a gyártó árképzésének köszönhető.

Tesztünk végén azt tudjuk javasolni azoknak akik a Denon X1600H modelljével szemeznek, hogy amennyiben nincs szükségük a legújabb szolgáltatásokra, akkor nyugodtan válasszák az éppen kifutó és jóval kedvezőbb áron elérhető közvetlen elődöt, mivel hangban szinte ugyanazt kapják. Azonban ha mégis az újdonság mellett döntenek, akkor is jó vásárt csinálnak, mivel az aktuális 1000-es modell hosszú évekre kiszolgálhatja tulajdonosát, hangban és szolgáltatásokban egyaránt.

Listaár: 199.990,-Ft