IMAX Enhanced az új RZ sorozatú Onkyo AV-erősítőkben

Az Onkyo két új THX Certified Select és IMAX Enhanced hitelesítéssel rendelkező hálózatképes AV-erősítővel bővítette RZ sorozatát. Mindkét újdonság nagy-teljesítményű végerősítőt és a legújabb technológiákkal ellátott multi-room támogatást kapott, hogy megfeleljenek a legújabb elvárásoknak.

A két újdonság a TX-RZ840 és a TX-RZ740, melyek az elődöknél már megszokott 9 erősített csatornával rendelkeznek. A középkategória idei képviselőit optimalizálták a legfrissebb Dolby Atmos és DTS:X surround formátumokhoz, melyeket önerejükből 5.2.4 vagy 7.2.2 felállásban képesek megszólaltatni, de egy további erősítő támogatásával a csatornák száma akár 9.2.4-ig bővíthető. Újdonság a Dolby Atmos Height Virtualizer virtuális surround, ami felülről érkező effekteket képes létrehozni hagyományos Dolby hangformátumok esetén.

A TX-RZ840 és a TX-RZ740 az Onkyo két olyan AV-erősítője, melyekbe elsőként került be az IMAX Enhanced, amelynek részét képezi az optimalizált DTS:X audio dekódolás is, így a két új modell hangzása a lehető legjobban megközelíti az IMAX mozik világát. Az IMAX mód az IMAX Enhanced tartalmakat a legmagasabb szinten képes visszaadni, pontosan megfelelve a filmkészítők elképzelésének. A két újdonság megkapta a THX Select minősítést, melyért 75 kategóriában végzett 2000 szigorú teszten kellett átmenniük, megfelelve a THX hangminőségnek, ami egyben a mozi szintű hangra is garancia, a hangsugárzóktól 3.5 méteres távolságon belül.

Az RZ széria tagjaiként mindkét AV-erősítő továbbfejlesztett Dynamic Audio Amplification (DAA) rendszerrel rendelkezik, ami stabilizálja a cég saját fejlesztésű egyedi, nagyfeszültségű kondenzátoraiból induló magas feszültséget, mely eredménye a pontos hangszóróvezérlés és megnövekedett dinamika. Minden alkatrészt a „meghallgatás-mérés-meghallgatás” elv alapján válogattak, szemben azok elméleti teljesítményével, ami az elődöknél jobb hangot eredményez.

A HDMI panel is megújult, így a korábbinál tisztább A/V jeleket biztosító rövidebb jelutakat és gondosan hangolt földelést kapott. A szintén új Quad-core (négymagos) processzort teljesen elszigetelték az interferencia elkerülése érdekében, mely eredményeképpen javult a jel/zaj arány és a válaszidő.

A hang természetes megszólalását az AccuEQ Advance változata támogatja, ami a kilenc ponton végzett mérés alapján pontosabban kalibrálja a hangsugárzókat, továbbá a kialakuló állóhullámok kezelésére is képes. A kalibrálás során az AccuEQ nem csak érzékeli, hanem már ki is szűri a háttérzajt a pontosabb beállítások érdekében, az AccuReflex támogatás pedig a fáziseltolódás korrekciójával optimalizálja a megszólaló hangot.

A beépített multi-room mindkét AV-erősítő esetében rendelkezik Works with Sonos, Chromecast, Airplay 2, DTS Play.Fi és FlareConnect támogatással, az online stream-szolgáltatók közül pedig elérhető az Amazon Music, a Spotify, a TIDAL, a Deezer és a TuneIn. Az újdonságokból nem maradt ki a hangvezérlés lehetősége sem, amit a Google Assistant biztosít, egy opcionális okoshangszóró segítségével.

Mindkét készülék hét HDMI bemenetet kapott, valamint két kimenettel rendelkezik, ami megkönnyíti a projektor vagy második képernyő használatát. Mindegyik HDMI bement támogatja a BT.2020 és HDCP 2.2 által meghatározott 4K/60p, HDR10, Dolby Vision, HLG, WCG formátumokat, valamint a kimeneteket felruházták a legújabb eARC képességekkel is.

Az Onkyo TX-RZ840 és TX-RZ740 modellek valamikor májusban kerülnek a boltok polcaira, áraik pedig 999€ (kb. 325.000,-Ft) és 1.199€ (kb. 390.000,-Ft) körül alakulnak.

forrás: onkyo