Igazi nagyágyú lesz a Focal első AV-erősítője

A francia specialista elsősorban hangsugárzóival vívta ki a vásárlók elismerését, melyekkel több rangos díjat is sikerült bezsebelnie az elmúlt évtizedekben. Idén azonban már más kategóriában is érdemes odafigyelni a Focal névre, mivel a nemrég bejelentett Astral 16-tal a gyártó hamarosan belép az AV-erősítők piacára.

A Focal mérnökei az Immersive Audio Technologies-szel együttműködve alkották meg a cég első AV-erősítőjét, ami a bejelentett gyári specifikációk alapján komoly darabnak ígérkezik. A készülékbe bekerültek a legújabb kép- és hangformátumok, összesen 16 csatornát képes kezelni, fejlett multi-room szolgáltatásokkal rendelkezik, a szobakorrekcióért pedig a Dirac legújabb fejlesztésű algoritmusa felel.

Az Astral 16-ba összesen 12 darab erősített csatorna került, melyek mindegyike 200 W teljesítményre képes. Az erősített csatornák mellett további négy különálló és egy pár sztereó, előerősített XLR kimenet is rendelkezésre áll, melyek használatához számos beállítási lehetőség tartozik.

A beépített Pascal Audio erősítők D osztályúak és rendkívül magas hatásfokkal, alacsony torzítással rendelkeznek. Az erősített csatornák szabadon konfigurálhatók, ennek köszönhetően pedig nem csak egy házimozi rendszer meghajtására képesek, hanem segítségükkel akár egy erősített, többszobás rendszer is könnyedén kiépíthető.

A legújabb 4K nagy dinamikatartományú képformátumok (HDR10, Dolby Vision, HLG) mellett a modern 3D hangformátumokkal (Dolby Atmos, DTS:X, Auro-3D) is könnyedén megbirkózik, a valóságot megközelítő hangvisszaadásért pedig a Dirac Live legújabb változata felel.

A csatlakozási lehetőségek is több, mint elégnek ígérkeznek, mivel a készülékre 6 digitális (3 koax, 3 optikai), 4 analóg RCA, 7 HDMI bemenet és 2 kimenet került, mely utóbbiak a gyártó ígérete alapján képesek lesznek kezelni a legújabb eARC szabványt.

Az Astral 16 számos hálózati funkciót is kínál, továbbá kompatibilis a Control4, Crestron, Savant és RTI automatizálási platformokkal.

A Focal Astral 16 a gyártó bejelentése alapján várhatóan idén májusban kerülhet a boltok polcaira, ára pedig az előzetes hírek alapján nagyjából 20.000€ (kb. 6.500.000,-Ft) környékén várható. A pontos magyarországi megjelenésről és a hazai árakról jelenleg nem áll rendelkezésre információ.

forrás: focal