Hiperkocka – ELAC Debut S10EQ teszt

Az ELAC 2015-ben indította útjára a Debut sorozatát, melyet kimondottan az alsó szegmensbe szánt, viszont a szokásos minőség ennek ellenére nem maradhatott el, de minőség mellett olyan szolgáltatások is bekerültek a német gyártó belépő kategóriás mélysugárzójába, melyek eddig csak a felsőbb kategóriák kiváltságai voltak.

A Debut széria aktív mélysugárzója azzal hívta fel magára a figyelmünket, hogy a gyártó már ebben a belépőnek számító darabba is beépítette a mobilalkalmazással vezérelhető korrekciós lehetőséget, ami a magasabb kategóriákban szinte már kötelező szolgáltatás.

Megjelenés

Az S10EQ kinézetében nincs semmi különös, mindössze egy jól megtermett kocka. Akár illethetnénk „minimalistán technokrata” jelzővel, mivel nincs formai játék, semmi látványos design elem, németes rend uralkodik minden részleten, pedig az amerikai piacra szánták. A megjelenést fokozza a hangszórót védő rács, ami nem a gyakran alkalmazott, keretre feszített szövet, hanem masszív, merev, lyukacsos fémháló és egy szálcsiszolt hatású keret szegélyezi. A doboz alatt található lábak a hangszórókerethez hasonló kinézetet kaptak, szerepük pedig nem csak a stabilitás, hanem egyben a megfelelő távolság biztosítása a padlótól, mivel a doboz alsó részére a gyártó egy passzív membránt szerelt.

Kockánkba összesen egy 25 centiméteres aktív hangszóró és egy ugyanekkora passzív membrán került, ami tapasztalataink alapján kellemes megszólalást ígér. A beépített elektronika megpróbálja mindezt túllicitálni, mivel egy BASH (Bridged Amplifier Switching Hybrid) technológiával készült erősítőre épül és 200 watt folyamatos, 400 watt csúcsteljesítmény leadását ígéri, ezért erőben feltehetőleg nem lesz hiány.

A kabinet anyaga a gyártó információi alapján MDF, amit a vastagabbik fajtából választhattak, mivel a doboz igencsak merev és súlyos darab, bár ez egy aktív mélysugárzónál a legkevésbé sem hátrány.

Az összeszerelés már szinte kínosan precíz, hibáknak nyomát sem találni, a borítás sötét, fémhatású fólia, de az igényesebb fajtából.

A hátoldalon olyan mértékben fokozódik a minimalizmus, amit már túlzásnak nevezhetnénk, mivel itt a kezelőszervek teljes hiányával találkozunk, de ez nem a spórolás, hanem tudatos koncepció részét képezi. A beállítás apróbb és fontosabb részleteit egy mobilalkalmazás formájában érhetjük el, ami nagyon haladó, modern elgondolás, de ezzel együtt lehetetlen a használat megfelelő mobileszköz nélkül. Ellenben az S10EQ applikációval történő használata nem kizárólag öncélú magamutogatás, mivel a beépített szobakorrekció a mobileszközön, pontosabban annak mikrofonját keresztül történik, ami teljesen más megvilágításba helyezi a koncepciót.

Meghallgatás

A beállításokkal kezdődtünk és bármennyire macerásnak tűnik, mégis egyszerű folyamat. Mobilunkra letöltöttük az ELAC alkalmazását, így az felismerte a mélysugárzót, majd szépen végigvezetett a folyamaton. Először kérte, hogy helyezzük a mobilt az S10EQ elé, teszthangok következtek, majd ugyanez megismétlődött, de már a hallgatási pozícióba helyezett mobillal és kész voltunk. A mérés részleteiről pontos információkkal nem rendelkezünk, de azt megállapíthatjuk, hogy teljesen rendben teszi a dolgát a beépített szoftver. Feltehetőleg a két pozíció között mért különbségek alapján állítja be a frekvenciagörbét az adott akusztikához. Egyeseknél jó pont, másoknál ellenben felesleges bosszúság lehet, hogy a gyártó manuálisan engedi módosítani a bemérés alapján beállított adatokat, így aki szeretne, az akár elveszhet a beállítások között. Mi nem bíráltuk felül a kapott eredményeket, megbíztunk a gyártó szoftverében.

A Debut sorozat mélysugárzóját egy nívósabb társaságba helyeztük, ahol a szintén ELAC gyártmányú (247.3, 243.3, 241.3) dobozok mellett kellett helytállnia, ráadásul egy Cambridge Audio CXR200 AVR közreműködésével. Igatottan figyeltük, hogy mire képes a belépő osztályba pozicionált szub, a feljebb tanyázó társai mellett.

Gyorsan kiderült, hogy kár volt izgulnunk, mivel ügyesen tette a dolgát. Meg kell jegyeznünk, hogy szerintünk egy jó szub akkor igazán jó, ha nem lóg ki a hangképből, nem esik túlzásokba, de mégis határozottan jelen van amikor kell. Az S10EQ mindezeket nagyrészt tejesítette, olykor annyira hitelesen, hogy pár alkalommal kinéztünk az ablakon, arra gyanakodva, hátha ott történt valami.

A Törésvonal mozgalmasabb jelenetiben nem csak hallottuk, hanem éreztük is a történéseket és minden túlzás nélkül elhittük, hogy ami a fimben történik, az a valóságban nagyon hasonló lenne. A Jurassic World akciódúsabb jeleneteiben hozta a már megismert megszólalást, de feltűnt a részletesség, pontosabban az, hogy a mélyebb hangok több, különböző frekvenciasávból állnak és nem egy hatalmas morajlás mindössze az alsó tartomány.

Sokcsatornás zenei anyagoknál sem volt komolyabb hiányosság, a már megismert feszes, pontos és mély hangokat kaptuk, jelenléte csak ritkán volt feltűnő. Az érdekesség kedvéért kipróbáltuk sztereóban, a frontok vágása mellett és igaz, hogy nem volt rossz, de nélküle a frontok teljes frekvenciasávon, mégis jobban teljesítettek.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.5

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az ELAC S10EQ egy rendesen elkészített mélysugárzó, ami sok kellemes órával ajándékozhatja meg tulajdonosát. Hangja a legkevésbé sem túlzó, komolyabb hibáktól és hiányosságoktól mentes, ami ezen az áron elég nagy dicséret a részére. A mobilalkalmazással vezérelhető szobakorrekciós rendszer pedig csak hab a tortán, kezelése egyszerű, beállításai jól használhatók manuális finomhangolás nélkül is. Jelenlegi akciós árán, nem sok olyan kihívót találnánk, aki valódi ellenfele lehetne.

Listaár: 188.680,-Ft

Akciós ár: 159.990,-Ft