HI-FI – EISA DÍJAK 2019 – 2020

Az idei évben is kiosztották a EISA díjakat, melyeket 29 ország 55 elektronikai magazinjának különleges szövetsége ítél meg évről évre. Talán soha ennyi díjazott nem született, mint idén.

Forrás: EISA.eu

Íme a díjazottak:

Aktív sztereó hangfal díjazottja 2019-2020: ELAC Navis ARB-51

Egyike az ELAC két erőteljes, aktív hangsugárzójának. Ahogy az ARF-51 álló hangfal, ez a könyvespolc modell is kombinálja az egyedi meghajtókat, s az analóg keresztváltót, amely az integrált erősítéssel figyelemre méltó precizitást és tisztaságot biztosít. Minden meghajtóhoz dedikált erősítő tartozik, a magas és közép hangszóró koncentrikus kialakítású a jobb fókusz érdekében, így mindkettő a tudása legjavát adhatja. A hangfalat RCA vagy XLR kábelekkel előerősítőhöz társítva, komplett és jól optimalizált rendszert kapunk. A hangsugárzók az ELAC AirX2 hub használatával vezetékmentesen is használható. Lenyűgöző!

Hifi rendszer: 2019-2020 díjazottja: Naim Mu-so 2. Generáció

A NAIM egy teljesen új piaci szegmenst hozott létre a Mu-so elindításával. A kiváló hangminőséget kínáló all-in-one rendszer második generációja a győztes képletet gondolja újra, extra funkciókkal és még jobb hangminőséget kínálva. A Focal közreműködésével fejlesztett meghajtók szavatolják a mindent betöltő zenei élményt. A Naim Future Platform bevezetése biztosítja a streaming opciók nagyobb választékát, beleértve a 384 kHz/32 bites hangok támogatását, s a Chromecast Audio biztosította szolgáltatásokat. A HDMI-ARC bemenet megjelenése lehetővé teszi a tévék hangzásjavítását, de a széles hangszínpad, gyors és részletes, mégis megnyugtatóan telt hang, ami az összes rendszert leveri. 

Legjobb ár/érték arányú sztereó erősítő 2019-2020: Rotel A11

A hatvan esztendős ROTEL  történelemben komoly szerep jut a különböző megfizethető erősítőknek, amelyek nem csupán az eltérő teljesítmény miatt érdekesek. A Rotel A11 erősítő a legfrissebb modell ebben az illusztris kínálatban, egy abszolút alkuképes darab. A klasszikus AB erősítő 50W csatornánkénti teljesítményt kínál és a modern felhasználók számára is könnyen használható bemenetekkel rendelkezik. Négy vonalszintű forrás és MM phono eszközök társítására van lehetőség, de hordozható eszközökről az aptX Bluetooth streaming is megoldott. Ezekhez adjuk hozzá a körültekintő kialakítást, egyedi Rotel komponensek biztosította hangminőséget és kapunk egy rendkívül vonzó, integrált erősítőt. 

Legjobb bakelit lejátszó 2019-2020: Pro-Ject X1 (1000Euro alatt)

A Pro-Ject márkanév már egyet jelent az Európában gyártott, kiváló ár/érték arányú lemezjátszókkal. A vállalat 1991 óta elvitathatatlan érdemeket szerzett a lemezjátszók gyártásban, amit egy klasszikus megújításával erősítettek meg. A nyolc réteg festékkel bevont, kézzel megmunkált X1 lemezjátszó minden részletét tökéletesen eltalálták. Az MDF alváz, egyedi motor felfüggesztés, sebesség szabályzás és a karbon/alumínium hangkar, valamint a vadonatúj, Pro-Ject által hangolt Ortofon hangszedő miatt nincs jobb 1000 euró alatti ajánlat a piacon.

Legjobb polcsugárzó 2019-2020: Monitor Audio Gold 100

A kis és nagyobb hangszórók építése során felszedett, évtizedes tapasztalatok felhasználásával készült a Monitor Audio Gold 100 könyvespolc/állványos hangfal, amely a kompakt méret ellenére nagyot szól. A vállalat C-CAM meghajtó-technológiájának legújabb változatát a kerámia-alumínium-magnézium szerkezettel kombinálva könnyű, merev ls gyors meghajtók születtek. Az egységek kiválóan lettek integrálva, részletes és erőteljes hangélményt, valamint meglepően mély és hangos basszust kínálnak. A meghajtókhoz elég hozzáadni a Monitor Audio aprólékosan kidolgozott, gyönyörűen befejezett kabinetjeit és van egy egészen kiváló, kompakt hangfalunk.

Legjobb hifi központ 2019-2020: Marantz Melody X (M-CR612)

Stílusos, rugalmasan üzemeltethető és ütős teljesítményt biztosít a Marantz új kompakt rendszere. A Melody-X (M-CR612) fényes fekete vagy klasszikus pezsgő színben kapható, egyben biztosítja a CD lejátszás, hálózati zenehallgatás lehetőségét, valamint a streaming szolgáltatások használatát. Utóbbiak között megtalálható a Spotify, TuneIn Radio és a Tidal, de FM/DAB+ rádióadások vételére is lehetőség van. Az analóg és digitális bemenetek tévék hangzásjavítását is biztosítja, de a HEOS kompatibilitás miatt a készülék vezeték nélküli hangrendszerek részeként is használható. A berendezés az Amazon Alexa, Google Assistant vagy Apple Siri segítségével hangvezérelhető. Két pár hangsugárzót meghajtva, külön hangerőszabályzóval a teljesítmény megduplázható, így kiváló hangot kínáló kompakt rendszerünk lehet. 

Legjobb DAC 2019-2020: Chord Electronics Qutest

A méltán elismert és népszerű 2Qute helyére szánt Chord Electronics Qutest kicsit eltér a vállalat többi kompakt DAC-jától, ugyanis nem kapott beépített fejhallgató-erősítőt, de azért mindent megtesz a legjobb digitális-analóg minőség biztosításáért. Az FPGA DAC architektúra a Hugo 2 készülékből származik, míg a számítógépes kapcsolathoz optikai, koaxiális digitális és USB-B bemenetek állnak rendelkezésre, mindezt a Chord kiváló minőségű, örült alumínium házába csomagolva. Ezen felül kapunk analóg kimeneteket, szabályozható teljesítmény, elő és fejhallgató-erősítőt. Ha kell egy erőteljes hangzású, kompakt DAC, akkor ez a te készüléked.

Legjobb digitális forráskészülékek 2019-2020: Pro-Ject CD Box RS2 T/Pre Box RS2 Digital

Bár a Pro-Ject elsősorban a lemezjátszókról ismert, azért a digitális portfóliója bővítéséről sem mondott le. A digitális forrás eszközök sorát a Pro-Ject CD Box RS2 transzport és a Pre Box RS2 Digital DAC gyarapítja. A földhözragadt kialakítású CD Box RS2 T egyedi CD-Pro 8 futómű mechanizmussal rendelkezik, amit korszerű korong-olvasó elektronika támogat. A digitális csatlakozások egészen rugalmasak, a Pre Box RS2 Digital DAC még HDMI konnektort is kapott, USB-B, koaxiális és Toslink digitális bemenetekkel is rendelkezik, valamint Bluetooth kapcsolatot is biztosít. Az MQA támogatás és a hét, opcionális digitális szűrő kiváló nagy felbontású hangzást biztosít. Kétségtelen, hogy mindkét kompakt eszközre audiofil teljesítmény és rendkívüli rugalmasság jellemző.

Legjobb hifi kiegészítő 2019-2020: IsoAcoustics GAIA

Mindenki tudja, hogy a jó hangzáshoz mennyire fontos az érzékeny hifi elektronika elszigetelése, de az IsoAcoustics GAIA izolátorok és hangfalak találkozása, egészen kivételes élmény. A régi, de hűséges tüskék helyére kerülő GAIA “hüvelyek” hatékonyan szigetelik el a kabinetet a káros rezgésektől, miközben az oldalirányú elmozgást is csökkentik. Az izolátor használatával jellemzően csökkenthető a zajszint, ami jótékony hatással van a hangélményre és feszesíti a basszust. A gondosan megmunkált acél talpak króm bevonatot kaptak, s akár száz kilós súlyt is elviselnek. A GAIA izolátorok csodálatosan néznek ki és varázslatos, amit a zenével tesznek.

Legjobb High-End sztereó erősítő 2019-2020: Hegel H390

A HEGEL H390 erősítő első pillantásra a norvég társaság H590 modelljének kisebb méretű, megfizethetőbb változata, ami kevéssé meglepő, hiszen éppen erről van szó. Azonban a H390 több, mint egyszerű másolat, hiszen a nagyobb testvér teljesítményét kínálja, körülbelül féláron. A készüléket csatornánként 250W teljesítmény, integrált UPnP és Airplay 2 streaming jellemzi, képes az MQA és DSD állományok dekódolására, valamint szinte bármely hangsugárzó meghajtására képes. A készülék hozzáférést biztosít az online szolgáltatásokhoz, Roon Ready tanúsítvánnyal rendelkezik, lehetőséget kínál az analóg vagy digitális források társítására és a hordozható eszközöket is kezeli. Az egyszerű megjelenésű erősítő szinte mindent tud.

Legjobb álló High-End hangfalpár 2019-2020: KEF R11

A KEF lassan hatvan éve készít nagyszerű hangfalakat, de az új R-sorozattal stílus, teljesítmény és érték tekintetében is új szintre érkezett. A KEF R11 hangsugárzó a sikeres recept minden elemét felhasználja, kezdve a kiváló fókuszt és képalkotást kínáló, újabb generációs Uni-Q meghajtóktól a prémium kabinet választékon át az olyan apró részletekig, mint mikroperforált rácsok. A végeredmény egy olyan karcsú hangsugárzó, amely gazdag, erőteljes és részletgazdag hanggal rendelkezik bizonyítva, hogy nem csupán jól néz ki, de lenyűgözően is szól.

Legjobb hifi hangfal 2019-2020: Bowers & Wilkins 603

A Bowers&Wilkins 600 hangfal sorozat évtizedekkel ezelőtt fektette le a megfizethető hangsugárzók szabványait, a legújabb verzióval pedig bizonyították, még mindig a legjobbak. A kitétel különösen igaz 603-as számú álló hangfalra, amely a teljesítmény és ár/érték arány meglepő kombinációja, ami a 800-as sorozattól örökölt Diamond meghajtóknak és lényegretörő hangolásnak köszönhető. A Decoupled Double Dome magassugárzó és a Continuum Cone közepes meghajtó bztosítja a részleteket és határozott jelentlétet, míg a két Flowport hangolt mélynyomó a gazdag és drámai megszólalásért felel. A vállalat egy meglepően korszerű dizájnt kínál a pénzünkért cserébe.

Legjobb „okos” sztereó erősítő 2019-2020: NAD M10

Kellett egy kis idő ahhoz, hogy a NAD betegye a lábát az all-in-one hálózati eszközök világába, de az M10 a várakozás minden pillanatát megérte. Ez egy szenzációs, erősítővel szerelt kis rendszer, amihez csak a hangfalakat kell hozzáadni. A remekül használható, nagy érintőkijelző segítségével egyszerűen beállítható a hang és elérhetők a funkciók. Utóbbiak közé tartoznak a streaming szolgáltatások, a BluOS biztosította multi-room funkciók, valamint a Bluetooth és Airplay 2 kapcsolatok. A készülék digitális és analóg bemenetekkel, HDMI-ARC konnektorral rendelkezik, míg a hang Dirac Live korrektorral optimalizálható. A fedélzeten megtalálható a NAD HybridDigital erősítője, amivel az M10 szinte bármilyen hangfal meghajtására képes, amivel a modern zenelejátszás mesterének tekinthető.

Legjobb sztereó rendszer 2019-2020: Primare CD35/I35 Prisma

A korábbi EISA-díjas Primare az i35 erősítővel és Prisma CD35 lejátszóval folytatja a győzelmi sorozatot. Az erősítő egyszerű kialakítású, saját fejlesztésű UFPD 2 technológiát használó, teljesen analóg készülék, ami mesés hangélményt kínál. Az eszköz a moduláris felépítésnek köszönhetően bármikor bővíthető a Primare DAC vagy a Prisma hálózati/multiroom modullal. A CD35 lejátszó szintén rendelkezik hálózati eléréssel, vezetékes és vezetékmentes kapcsolatokat kínál a Spotify, Airplay és Chromecast szolgáltatásokhoz. Ezek a készülékek nem egyszerű lejátszó/erősítő rendszerek, hanem a nagy felbontású otthoni hifi zálogai.

Legjobb streamer, DAC 2019-2020: Mytek Brooklyn Bridge

Ahogy az elnevezés sugallja a Mytek termékét úgy tervezték, hogy hidat képezzen a hálózati audió és hifi rendszerek között. A vállalat DAC+ technológiája révén a Brooklyn Bridge, egy hálózati lejátszó, DAC és előerősítő tudását kombinálja. A komapakt eszköz digitális, analóg és phono bemenetekkel, valamint RCA, XLR és fejhallgató kimenetekkel rendelkezik. Egy okostelefon alkalmazás segítségével játszhatunk le hálózati forrásokból, ROON, Qobuz és Tidal streaming szolgáltatásokból, számítógépről és USB eszközökről. Lehet kompakt, de kifejezetten rugalmas, kiváló hangzású hálózati streaming lejátszóról beszélhetünk.

Legjobb bakelit lejátszó 2019-2020: MoFi UltraDeck+M

A társaság ugyanaz, amely a Mobile Fidelity Sound Lab lemezgyártását felügyeli. Az UltraDeck+ M nem csupán kiváló lemezjátszó, hanem egy komplett “plug and go” megoldás a lemezek hallgatására. A készülékhez egy előre felszerelt, prémium minőségű MoFi MasterTracker MM hangszedő tartozik, gyorsan használatba vehető,  pontos és jó minőségű hangzást kínál. A szilárd, fémtestű hangszedő által közvetített hang szinte behatol a bőr alá, bizonyítva a minőséget és mérnöki munka értékét.

Legjobb vezeték nélküli aktív sztereó hangfalpár 2019-2020: KEF LSX

A KEF nagyot dobott, amikor elkészítette az EISA-díjas LS50 hansugárzó vezetékmentes változatát, amivel egy lenyűgöző dizájnt alakított, egydobozos hifi rendszerré. Az LSX az említett koncepciót teszi kompaktabbá és megfizethetővé, kombinálva a vállalat meghajtó, erősítő és vezeték nélküli streaming technológiát érintő szakértelmét. Az Apple AirPlay 2 és Bluetooth támogatás, valamint a Spotify és Tidal hozzáférés minden okostelefon alkalmazáson keresztül megoldott, így ez egy olyan hifi rendszer, amire sokaknak szüksége lehet.

Legjobb AV kiegészítő: 2019-2020 IsoTek SMART Delta

Minden házimozi rendszernek szüksége van többek között energiára, de csupán a tiszta energia biztosítja az összes komponens (hang és kép) legjobb teljesítményét. Az IsoTek SMART Power termékcsaládja ezt a többletet kínálja, tisztítja az elektromos ellátást, csökkenti a zajt, s védelmet nyújt a tüskék és túlfeszültség ellen. A vezérlés LAN vagy WiFi segítségével is megoldott, beállítható a be- és kikapcsolási sorrend, címkézhetők az egyes kimenetek, s akár telefon alkalmazáson keresztül is felügyelhető a rendszer. A készüléket nem véletlenül hívják “SMART”-nak, ugyanis a rendszer teljesítményére gyakorolt hatása lenyűgöző.

Legjobb fejhallgató: 2019-2020 Focal Elegia

A Focal Elegia a gyártó első fület körülölelő, zárt kialakítású audiofil fejhallgatója. A Focal számos új megoldást és vezető technológiát használt fel, egy olyan modell létrehozásához, amely erőteljes, ugyanakkor pontos hangzást kínál. Az új megoldások közé tartozik a társaság M-profilú átalakítója, amely keret nélküli réz hangtekercset használ a kontroll és a szélesebb sugárzó felület érdekében. A könnyen vezethető Elegia nagy frekvencia-tartományt biztosít a mély basszusoktól az egészen finom hangokig. A zárt kialakítás zajmentes hallgatási környezetet kínál otthon és mozgásban egyaránt.