Hangulatfelelős – LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró teszt

Jelenlegi tesztünk főszereplője egy igencsak népes és egyben népszerű kategóriához tartozik, ahol nehéz igazán újat mutatni. Azonban néha felbukkan egy-egy ígéretes darab, amely hangjával, megjelenésével, minőségi anyaghasználatával vagy árazásával lóg ki a sorból. A LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró is ezen kevesek közé sorolható, mivel a jól eltalált formatervhez minőségi megépítés, barátságos árazás és nem utolsó sorban meglepően kellemes hang tartozik.

A LAMAX nem tartozik az ismertebb márkanevek közé és a Bluetooth hangszórók forgalmazása nem is a fő profiljuk, azonban ennek ellenére figyelemreméltó eszközök találhatók a cseh cég kínálatában. Ezek egyike a Soul1 névre hallgató Bluetooth hangszóró, amely hosszabb időre vendégeskedett nálunk, így alaposan megismerhettük mire is képes.

lamax bluetooth hangszóró, jbl bluetooth, marley bluetooth

Megjelenés és szolgáltatások

A Soul1 már első ránézésre is az igényesebb megjelenéssel rendelkező és súlyosabb darabok közé tartozik. A formaterv jól eltalált és leginkább a Marley márkanéven futó konkurens hangkeltőket juttatja eszünkbe, melyek szintén kellemes dizájnnal rendelkeznek.

A vastag, selyemfényű előlap fából készült, ennek köszönhetően pedig kivételesen elegáns megjelenést biztosít a készüléknek, amely így könnyedén szobadíszként is funkcionálhat. A hangszóró további részeire igényes szövet került, a hátoldal pedig az előlappal megegyező fa borítást kapott.

lamax bluetooth hangszóró, jbl bluetooth, marley bluetooth

A 24 x 13 x 8 cm-es doboz sarkai erőteljes kerekítéssel rendelkeznek, amelyhez jól illik a védőrács nélküli hangszórók letisztult és egyben elegáns látványa. A hangszórókészlet egy 90 mm-es mélyközép-, és két 42 mm-es magas sugárzóból áll, melyek különálló, összesen 35 W teljesítményű digitális erősítést kaptak. A mély hangok erőteljesebb visszaadását a hátoldalon elhelyezett reflexnyílás segíti, amely felett kaptak helyet a hátoldali csatlakozók. A csatlakozási lehetőségek egy AUX aljzatból, egy micro SD kártya foglalatból és a töltő USB aljzatából állnak, melyek mellett a reset süllyesztett gombja található.

A Soul1 tetejére került vezérlőgombok kialakítása sem a tucattermékek színvonalát hozza, mivel nemcsak a működésükre utaló ikonok formájával rendelkeznek, hanem kellemes soft-touch borítást kaptak, melyhez egészen pontos nyomáserősség tartozik. A kialakításnak köszönhetően használat közben rá sem kell pillantani a gombokra ahhoz, hogy könnyedén megtalálható legyen a keresett funkció.

lamax bluetooth hangszóró, jbl bluetooth, marley bluetooth

Érdekesség, hogy a funkciógombok megfelelő kombinációival lehetséges a léptetés a lejátszott zenék között, továbbá a Soul1 kihangosítóként is képes funkcionálni, így a vezérlőgombokkal a bejövő hívás fogadására vagy az utolsó szám visszahívására is van lehetőség.

További pozitívum, hogy tesztalanyunk rendelkezik a True Wireless Stereo funkcióval, amely segítségével két Soul1 hangszóróból állíthatunk össze egy sztereó rendszert, melyeket egymástól távolabb is elhelyezhetünk a jobb hangzás elérésének érdekében. Természetesen ehhez 2 darab Soul1 Bluetooth hangszóróra lesz szükség, melyek a Play gomb megnyomásával egyszerűen párosíthatók.

A beépített Bluetooth modul 4.2 verziójú, de aptX kiegészítéssel nem rendelkezik, így a CD minőségű átvitelhez vezetékes kapcsolatra lesz szüksége annak, aki a lehető legjobb minőséget szeretné kihozni a Soul1-ből. Természetesen ez utóbbihoz megfelelő minőségű zenei anyag és forráskészülék is szükséges, de a meghallgatásról előzetesen annyit elárulhatunk, hogy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is meglepően jó hangot produkált tesztalanyunk.

lamax bluetooth hangszóró, jbl bluetooth, marley bluetooth

Meghallgatás

A meghallgatás a beüzemeléssel kezdődött, ami szerencsére rendkívül egyszerű. A bekapcsolást követően a készülék készen is áll a párosításra, amit egy villogó LED is jelez. A kapcsolat létrejöttét a LED állandósuló világítása jelzi és a Soul1 készen is áll a használatra. A be- és kikapcsolást, továbbá a Bluetooth kapcsolat létrejöttét érdekes és egyben jópofa hangeffektek is kísérik, melyek után már csak a megfelelő zenék kiválasztására és elindítására van szükség.

A Soul1-et nem komolyzenével vagy minőségi jazz albumokkal fogtuk vallatóra, hanem a Spotify és a Youtube kínálatában található zenék közül indítottunk el párat, mivel feltételeztük, hogy a felhasználók körében ezek lesznek a leginkább preferált formátumok. Már az első számnál feltűnik, hogy a kis méretekkel rendelkező hangszóró kategóriájában egészen kellemesnek nevezhető hangbeli képességekkel rendelkezik. A mélyek néha egészen meglepőek, melyek mennyiségét tovább fokozhatjuk, ha a Soul1-et a fal közelébe vagy egy sarokban helyezzük el. A közepek meglepően tiszták és részletesek, bár időnként kicsit túlzásba esnek és kissé kiabálóssá válik a megszólalás. A magas hangok kellemesen csilingelnek, melyek fedettségéért a használt formátumok felelnek leginkább.

A hangerőre szintén nem lehet panasz, mivel a nagyjából 25 négyzetméteres nappaliban is megfelelő teljesítményre képes és még a maximum közelébe tornászott hangerőállás mellett sem adta jelét semmilyen torzításnak. A hallottaktól felbuzdulva a Soul1-et kivittük a teraszra és a napos időt kihasználva egy kávé társaságában kipróbáltuk, hogy mire képes a kis hangszóró a szabadban. Rendesen meg is lepődtünk, mivel a nagy tér nem ment sem a hangerő, sem a hangminőség rovására. A mélyek esetében itt már feltétlenül szükség volt a falközeli elhelyezésre, azonban a néha kissé túlzó középtartomány a helyére került.

lamax bluetooth hangszóró, jbl bluetooth, marley bluetooth

A könnyű hordozhatóságot és a szabadban történő használatot segíti az is, hogy a Soul1 egy 4400mAh beépített akkumulátort kapott, ami a gyári 12 órás üzemidőt nálunk simán bírta. A Bluetooth vevő hatótávolságára sem lehet panaszunk, mivel kültéren a 9-10 méteres távolságról még zökkenőmentesen működött a kapcsolat.

Szerettük volna kipróbálni a True Wireless Stereo funkciót is, de ez jelenlegi tesztünkből kimaradt, mivel csak egy darab Soul1 állt rendelkezésünkre. Azonban így is olyan meggyőző megszólalásban és teljesítményben volt részünk, ami a hasonló méretű Bluetooth hangszórók között már bőven megérdemli a minőségi jelzőt.

A Soul1 hangján és teljesítményén túl, a jelenleg mellé társított akció árcédulán szereplő összegen is meglepődtünk, mivel az alapból is barátságos 29.990,-Ft listaár helyett jelenleg mindössze 23.000,-Ft ellenében már hazavihető, ami hangja, megjelenése és anyaghasználata mellett szinte ajándék, ha a piac többi szereplőjével vetjük össze.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Szolgáltatások
  • Hang
  • Ár/érték
4.7

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A LAMAX Soul1 már a kicsomagoláskor meglepett bennünket, igényes megjelenésével és anyaghasználatával, melyet tovább fokozott megszólalása és használhatósága. Kellemes és igényes megjelenése biztosítja, hogy nem kell a szoba egy félreeső polcára száműzni, mivel akár a modern otthonok hangulatát is képes tovább fokozni.

Megjelenése és hangbeli képességi alkalmassá teszik szinte bármilyen háttérzene megszólaltatására otthon vagy egy irodában, de kisebb házibulik, zsúrok megrendezésére vagy akár egy kerti-parti hangulatának fokozására is tökéletesen alkalmas, ha arra van szükség. Mindezek mellett a gyártó „kétdobozos” sztereó felhasználásra is felkészítette, melyet azonban nem sikerült tesztünkön kipróbálni, de a tapasztaltak alapján feltehetően abban sem vallana szégyent.

A felsorolt számos pozitívum mellett igazi negatívumot nem is igazán tudunk említeni. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor a hangszórórácsok és az aptX hiányát tudnánk megemlíteni, melyek egyike sem nevezhető igazán jelentős hiányosságnak, főként a jelenlegi 23.000,-Ft-os akciós ár mellett. A LAMAX Soul1 elnyerte tetszésünket és nyugodtan ajánljuk mindazoknak is, akik akár jóval drágább Bluetooth hangszóró vásárlásán törik a fejüket. 

Listaár: 29.990,-Ft

Akciós ár: 22.990,-Ft