Hangban nagy – Marantz SR7013 AVR teszt

A Marantz már közel 70 éve az audioipar megbecsült szereplője, töretlen sikerét pedig egyedi megjelenésű és kellemes hangú elektronikáinak köszönheti. A többcsatornás mozigépek között is markáns, különleges külsővel és sajátos hangkarakterrel rendelkezik, azonban a jól látható és hallható különbségek ellenére számos hasonlóságot mutat a konszerntárs Denon modelljeivel.

A Denon AVR-X4500H tesztjét követően arra gondoltunk, hogy a szintén a D+M csoporthoz tartozó Marantz, egy hasonló kategóriás mozigépét is meg kellene hallgatnunk. A Denon meghallgatására leginkább azért voltunk kíváncsiak, mert a gyártó legújabb AV-erősítői látványosan megújultak, mind kinézetükben, mind pedig hangjukban. A Marantz idei újdonságai azonban ránézésre semmiben sem változtak, ezért fogtuk magunkat és szereztünk egy Marantz SR7013-at, hogy kiderítsük mi lehet az újdonság az előző évi modellsorozathoz képest.

A Marantz felső kategóriás AV-erősítőit már hosszú évek óta kedveljük, mivel egyedi megjelenésük és különleges pezsgőszínű változataik kellemes változatosságot visznek a kissé egyhangú ezüst/fekete készülékek világába. Az egyedi megoldások mellett azonban az egyezések sora is hosszú, mivel több szolgáltatáson és alkatrészen osztoznak a Denon készülékeivel, ezért tesztünk alatt nem is bírtuk ki, hogy időnként ne hasonlítsuk össze a nemrég nálunk járt X4500H meghallgatásán begyűjtött tapasztalatainkat aktuális tesztalanyunk képességeivel.

Megjelenés és szolgáltatások

A Marantz SR7013-at fekete színben tudtuk beszerezni, ami a minimalista előlappal és a jellegzetes kör alakú kijelzővel, kissé zord megjelenést kölcsönöz a méretes gépnek. A különlegesebb pezsgő változatban jobban kedveljük a gyártó modelljeit, de jelenleg nem a szín volt tesztünk legfontosabb tényezője.

A megjelenésen a már évek óta változatlan formák uralkodnak. A front középső része vastag, szálcsiszolt alumínium, a két oldalsó íves elem pedig minőségi plasztik. Ez a megoldás elegáns megjelenést és érdekes fényjátékot is biztosít, mivel az előlap középső része fényesebb, mint a két oldalsó elem, ami a valós méreteinél keskenyebbnek, de egyben magasabbnak mutatja a megtermett gépet.

A bemenetválasztó és a hangerő „tekerői” között kapott helyet a jellegzetes kör alakú kijelző, ami kis mérete ellenére kellően informatív, azonban nagyobb távolságból már nehezen olvashatók a rajta megjelenő karakterek. Akinek ez kevés lenne, az az előlapi ajtót lenyitva rácsodálkozhat az eddig elrejtett teljes méretű „másodlagos” kijelzőre, ami elsőre kissé szokatlan, azonban a Marantz 7000-sorozatú AV-erősítőin már hosszú évek óta alkalmazott megoldás.

A külső tehát a régi, a szolgáltatások közé azonban számos újdonság került. Az SR7013 alkalmas a legújabb 3D-s hangformátumok kezelésére, ennek köszönhetően a Dolby Atmos, a DTS:X és virtuális változataik is rendelkezésre állnak, valamint a márka csúcskészülékeiben elmaradhatatlan Auro-3D opcionális lehetősége szintén elérhető.

A képformátumok terén az összes jelenleg elterjedt nagy dinamikatartományú képanyag kezelésére képes, így nem okoz gondot számára a HDR10, a Dolby Vision és HLG anyagok feldolgozása és továbbítása sem. Az idei év egyik újdonsága az IMAX Enhanced szintén nem maradt le a szolgáltatások listájáról, ami a kapcsolódó marketinganyagok alapján „képes új szintre emelni az otthoni szórakoztatást és olyan minőségben biztosítja a kép- és hangreprodukciót, mint ahogy azt a film készítői megalkották”.

Az IMAX újdonságával már a Denon X4500H tesztjén is szerettünk volna közelebbről megismerkedni, de megfelelő forrásanyag hiányában ezt egy későbbi időpontra halasztottuk. Kénytelenek voltunk ezt tenni jelenlegi tesztalanyunk esetében is, ami nem a legjobb hír azok számára, akik már most „otthoni IMAX élményre” vágynak.

Az elődmodellhez hasonlóan 9 darab végerősítő került a készülékbe, a teljesítmény a gyári adatlap szerint változatlanul 200 watt (6 Ohmon, 1 csatornát meghajtva) csatornánként, amire a Marantz 70 százalékos teljesítménygaranciát vállal. Két darab külön konfigurálható aktív mélysugárzó kimenettel rendelkezik, ami megkönnyítheti az alsó tartomány megszólaltatásáért felelős dobozok elhelyezését és beállítását. A 9 darab végfokerősítő és a két mélysugárzó segítségével az SR7013 önerejéből egy 5.2.4 vagy 7.2.2 konfigurációt képes megszólaltatni, beépített processzora azonban 11.2 csatorna kezelésére képes, ezért egy további sztereó erősítő beiktatásával 7.2.4 felállás is könnyedén összeállítható.

A HDMI csatlakozók száma több, mint elégnek nevezhető. Összesen 8 darab bemenet és 3 darab kimenet található rajta, melyek mindegyike támogatja a teljes 4K UHD, a HDCP 2.2, a HDR, a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat. A HDMI kimenetek a legutóbbi szoftverfrissítésnek köszönhetően már alkalmasak a legújabb eARC funkció ellátására is.

A Marantz készülékeiben szintén elmaradhatatlan a Denon saját fejlesztésű HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming rendszere. A HEOS legújabb verziója már együttműködik az Amazon Alexa, a Google Assistant, a SIRI, valamint a JOSH hangvezérlő algoritmusokkal, ennek köszönhetően pedig a legtöbb funkció hangparancsokkal is vezérelhető egy megfelelő okoshangszóró vagy okosóra segítségével.

A hálózatos megoldások között szinte megszámlálhatatlan variáció áll rendelkezésre, mivel a 7000-es sorozat aktuális képviselője a legnépszerűbb zenei szolgáltatók kínálatából biztosít lejátszási lehetőséget. Az online streaming szolgáltatások között a Spotify, a Deezer, a Soundcloud és a Tidal platformok mellett már az Apple Music is rendelkezésre áll, a vezeték nélküli lehetőségek közé pedig bekerült az AirPlay2.

A digitális jelek átalakításáért a Denon készülékeiből már jól ismert AK4458VN típusú 32 bites D/A konverterek felelnek, a csúcsminőségű hangot pedig a cég saját fejlesztésű HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modul) áramköre biztosítja, mely utóbbi már a lemezjátszó előerősítőt is támogatja.

A szobakorrekciós beállításokért az Audyssey MultEQ XT32 bemérőrendszere felel, ami Sub EQ HT kiegészítéssel is rendelkezik, a finomhangoláshoz pedig az opcionális Audyssey MultEQ Editor alkalmazás nyújt segítségét.

Meghallgatás

A meghallgatáshoz a Denon X4500H tesztjénél is használt Focal Aria 926, Aria 906 és Aria CC900 formáció volt a segítségünkre, a legalsó tartomány megszólaltatását pedig ismét az ELAC 2090 mélynyomónkra bíztuk. Az Audyssey automatikus kalibrálását követően a beállításokat az Editor alkalmazással folytattuk, aminek eredményével a Marantz esetében is elégedettek voltunk, így nem szöszöltünk további finomhangolással.

Egyik kedvencünkkel, a Jurassic World-del indítunk, mivel a Denon X4500H korábbi meghallgatásán szintén szerepelt tesztanyagaink között és azonnal megállapítjuk, hogy a Marantz hangja teljesen más mint konszerntársáé. A dinamika határozott, a párbeszédek jól érthetőek, sok az apró részlet, de a legnagyobb különbség a tér megjelenítésében van. A nemrég meghallgatott felső-középkategóriás Denon is kellemes teret varázsolt körénk, de az SR7013 ezt még jobban csinálja. A szemből érkező hangok, effektek nagyon hasonlóak, de a mellettünk és mögöttünk történő események hangjai erőteljesebbek, részletesebbek és valahogy több van belőlük.

Az előadás közel sem annyira nyugodt, mint az X4500H esetében, hanem inkább élénknek nevezhető. A Marantz hangjában van egy jellegzetes karakter, ami szellősebbé, könnyedebbé és játékosabbá teszi a megszólalást. Az alsó tartomány is erőteljesebbnek tűnik, azonban csak annyira, hogy kellemessé tegye az egyáltalán nem túlzó mélyeket.

A levegős megszólalás a következő filmnél is megmarad és határozottan jól áll a zenés/énekes produkciónak. Természetesen tesztünk második anyagának A legnagyobb showman-t választottuk, mivel egyrészt kíváncsiak voltunk az SR7013 sokcsatornás zenei képességeire, másrészt pedig érdekelt bennünket, hogy ebben a műfajban milyen különbségeket tapasztalunk az X4500H-hoz képest.

A Marantz előadása elegánsabb, már ha lehet ilyet mondani egy megszólalásra, de kicsit azért „csal” is, szerintünk. A magas- és a középtartomány felső része élénk, de ennek ellenére még Focal dobozaink fém magassugárzói mellett sem lesz harsány vagy bántó a hangzás. Ez az a fajta előadás, amit nagyon lehet szeretni és élvezni, miközben az apró részletek elemezgetéséről sem kell lemondani. Az énekhang határozott, a szereplők térbeli pozíciói jól követhetők, miközben a cselekmény hatalmas térben játszódik.

A sokcsatornás filmrészletek után sztereó anyagaink következtek, ahol kedvenc jazz számaink mellé Andrea Bocelli is csatlakozik. A megszólalás tovább erősíti eddigi tapasztalatainkat és hozza a korábban már megismert karaktert. A színpad széles és magas, miközben határozott mélységet mutat. Bár ez utóbbi inkább átlagos, mint kiemelkedő, de ennek ellenére a zenészek pozíciói nem csak szélességben, hanem mélységben is elkülönülnek egymástól. Az énekhang élénken tölti be a szobát, az akusztikus hangszerek hangja pedig kiemelkedő.

A zongora lecsengése szinte már valótlanul hosszúnak tűnik és annak ellenére, hogy kissé súlytalan, mégis kellemes. A rézfúvósok hangja szintén megérdemel egy külön említést, mivel megszólalásuk pont annyira fémes és érces, mint ahogy azt szeretjük, de ennek ellenére egy pillanatra sem lesz túl hangsúlyos az előadásuk.

Pár, a könnyedebb műfajt képviselő előadó következett, de az előzmények után már nem ért meglepetés bennünket. Yello válogatásunk megszólalása erőteljes, nyílt és tiszta, miközben a dinamikára sem lehet panaszunk. Daft Punk albumunk mélyei egészen elképesztőek a Marantz tolmácsolásában, melyek bár nem a legpontosabbak, azonban mégis határozottan egészítik ki kerek egésszé a könnyed és levegős megszólalást.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Szolgáltatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az SR7013 a nagyobb kategóriás Marantz AV-erősítők minden jó tulajdonságával rendelkezik, hangja elődjét idézi, valódi újdonságokat azonban főként szolgáltatásaiban tud felmutatni. A filmek alatt nyújtott látványos és stabil megszólalása mellett, kiemelkedő előadásra volt képes sztereó anyaginkkal is, amiért külön dicséret illeti.

Apró csalódás lehet azoknak, akiket elsősorban a szolgáltatások mennyisége érint, hogy az SR7013 egy hajszálnyit elmarad ezekben a konszerntárs X4500H-tól, mivel például a Denon-ba bekerült ISF kalibrációval nem találkoztunk a Marantz esetében. Azonban hangja kárpótlást nyújthat a szolgáltatásbeli hiányosságokért, melyeket feltehetően egy későbbi firmware frissítéssel orvosolni fog a gyártó.

A jó tulajdonságok mellett megemlíthető egyetlen negatívum a vételár, mivel a Marantz SR7013 mellé közel 600.000,-Ft-os árcédula került. Az önmagában sem alacsony árat kissé tovább árnyalja az is, hogy az SR8012-es zászlóshajó megjelenése óta már nem a 7000-es sorozat képviseli a modellcsalád csúcsát, ami képességeit igaz nem, de a korábban elfoglalt pozícióját viszont érinti.  Azonban ha hangját és szolgáltatásait összevetjük a konkurencia kínálatával, valamint azok árazásával, akkor gyorsan kiderül, hogy az SR7013 még a kissé borsosnak tűnő árcédula mellett is jó vételnek számít a 2019-es AV-erősítők kínálatban.

Marantz SR7013 listaár: 599.990,-Ft