Hamarosan nem lesz több új Blu-ray lejátszó?

Az Oppo tavalyi kivonulása az optikai lejátszók piacáról váratlanul érte a márka rajongóit. Most azonban a Samsung is a kínai vállalat nyomába lépett, mivel a koreai cég szintén bejelentette, hogy a jövőben felhagy a Blu-ray lejátszók gyártásával és fejlesztésével.

A bejelentés, igaz nem akkora horderejű, mint az Oppo döntése volt, azonban mégis meglepő, mivel a Samsung mindig is az elsők között lépett piacra a legújabb formátumok kezelésére képes Blu-ray lejátszóival. 2016-ban a koreai cég nevéhez fűződött az első megvásárolható 4K Blu-ray lejátszó, melyet 2017-ben két újabb modell követett.

A Samsung 2018-ra további modelleket, az idei évre pedig egy csúcsgépet is ígért, de a vállalat döntéshozói végül úgy határoztak, hogy ezek mégsem készülnek el.  A bejelentés alapján, a  jelenleg kapható modellek kifutását követően, a koreai vállalat a jövőben nem gyárt és fejleszt ilyen készülékeket.

A Samsung vezetősége azzal indokolja döntését, hogy a műsoros optikai lemezek eladása drasztikusan csökkent az elmúlt években, ennek köszönhetően pedig nem éri meg gyártani és fejleszteni az ezekhez szükséges lejátszókat.

A döntés másik oka lehet, hogy a Samsung külön utakon járva, eddig nem tudta eléggé elterjeszteni saját HDR10+ szabványát, melyet a Dolby Vision ellenfelének szántak. Ez abból is sejthető, hogy a Dolby formátumát használó gyártók (pl. Panasonic, Sony, LG, Pioneer) azonban egyre növekvő értékesítési adatokat produkálnak.

A Samsung viszont mégsem állt be a Dolby formátumát használók sorába, amit az is indokolhat, hogy a konkurensek bármennyire is jó eladási eredményekkel büszkélkedhetnek, az online streaming szolgáltatások előretörése szinte megállíthatatlannak tűnik. Bár a lemezeladások némileg erősödtek a tavalyi évben, ez a szám mégis elenyésző ahhoz képest, hogy például a már közel 150 millió felhasználóval rendelkező Netflix, az elmúlt években könnyedén megduplázta előfizetőinek számát.

Az online streaming szolgáltatások előretörésének köszönhetően a jövőben feltehetően egyre több gyártótól várható hasonló bejelentés, azonban pár felsőkategóriás optikai lejátszó még hosszú évekig maradhat a piacon, hogy kiszolgálja a minőségi lemezek kedvelőinek táborát.

forrás: samsung